JORN - “Life On Death Road” (Frontiers Music 2017)

Tuesday, 27 June 2017 07:47
Published in When Hard Gets Heavy

Το Heavy Metal δεν είναι ορολογία. Για όλο και περισσότερους μια έννοια ταμπού πλέον. Το έχουν κόψει σε σκέτο Metal. Ρωτάς για παράδειγμα τι μουσική ακούς ρε φίλε; Και ο άλλος απαντά ένα σκέτο – ξερό, Metal. Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Το Heavy Metal είναι πιο πάνω από όλους και όλα. Γι’ αυτό δεν έχεις το δικαίωμα να το κόβεις στην μέση. Δεν κατάλαβα… άλλο το Heavy και άλλο το Metal?

JØRN LANDE

Όποιος διαβάζει αυτήν την παρουσίαση για το νέο του album και δεν ξέρει ποιος είναι, δυο πράγματα συμβαίνουν. Ή βρίσκεται σε λάθος site ή για κάποιον διαβολικό λόγο δεν έχει ακούσει μπάντες και συμμετοχές που έχει κάνει τα τελευταία 25 χρόνια.

Βαθιά ανάσα… VAGABOND, THE SNAKES, ARK, MILLENIUM, BEYOND TWILIGHT, MASTERPLAN, BRAZEN ABBOT, ALLEN/LANDE, DIO TRIBUTE ALBUM, HEAVEN & HELL, AYREON και τόσα άλλα που εάν κάτσω και τα γράψω δεν θα έχουμε τελειωμό. Δεν μπορεί, όλο και κάπου θα τον έχεις πετύχει ή όλο και κάποιο album του θα έχεις στην δισκοθήκη σου. Διαθέτει την πιο χαρακτηριστική φωνή στους Heavy Metal κύκλους τις τελευταίες δεκαετίες. Αναγνωρίσιμη, εκφραστική, γεμάτη πάθος φωνάρα, τελεία και παύλα.
Το “Life On Death Road” είναι αισίως το ένατο album κάτω από την προσωπική του μπάντα ονόματι JORN το οποίο κυκλοφορεί τώρα. Πλήρες ανανεωμένο line up.

Στο μπάσο έχουμε τον γνωστό και μη εξαιρετέο Mat Sinner (Primal Fear, Sinner, Kiske/Somerville).
Στα keyboards και την παραγωγή είναι ο Alessandro Del Vecchio (Hardline, Revolution Saints).
Τον Francesco Iovino (Primal Fear) στα drums και τον Alex Beyrodt (Primal Fear, Voodoo Circle) στις κιθάρες.
O Jørn σε καμιά των περιπτώσεων δεν ήθελε το αποτέλεσμα του νέου του δίσκου να είναι απλά ένα ακόμα βήμα στην καριέρα του. Ήθελε κάτι πολύ περισσότερο.

Για αυτό κάθισε και δούλεψε σκληρά για δυο ολόκληρα χρόνια για να δώσει ότι καλύτερο είχε στους οπαδούς του. Οι ακροατές γίνονται όλο και περισσότερο απαιτητικοί. Αυτό το γνωρίζει καλά, γιατί και εκείνος είναι μουσικόφιλος εκτός από επαγγελματίας μουσικός.
Δώδεκα ολοκληρωμένες συνθέσεις έχουμε σε αυτό το album, όλες τους μια και μια.
“Life On Death Road”, “Hammered To The Cross (The Business)”, “Love Is The Remedy”, “Dreamwalker”, “Fire To The Sun”, “Insoluble Maze (Dreams In The Blindness)”, “I Walked Away”, “The Slippery Slope (Hangman’s Rope)”, “Devil You Can Drive”, “The Optimist”, “Man Of The 80’s”, “Blackbirds”.
Δεν αρκεί μια ακρόαση για να χορτάσεις το περιεχόμενο του “Life On Death Road”. Πρέπει συνειδητά να του αφιερώσεις τον χρόνο που χρειάζεται. Το τι γίνεται εδώ μέσα δεν μπορώ να το πω έτσι όπως θέλω γιατί θα μου το κόψουν στο τυπογραφείο. Κατάλαβες εσύ…

Το τι ενέργεια σου μεταδίδει είναι απίστευτο. Δεν είναι μόνο η φωνή του Jørn που τα δίνει όλα σεβόμενος το εύρος των δυνατοτήτων και του ταλέντου του το οποίο καλύπτει δεκαετίες και δεκαετίες προσκείμενες στον Coverdale, αλλά τον πιάνεις κάπου να ακούγεται και σαν τον Lynott. Φόρος τιμής; Όπως θες πες το, πάντως αντιγραφή δεν είναι.

Είναι τα συνεχόμενα, πολύ καλά δουλεμένα θέματα στις κιθάρες. Θα ανακαλύψεις κρυφές μα έξυπνα περασμένες μελωδίες παντού. Τεχνάσματα τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο για να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο. Δεν ξέρεις τι θα σου έρθει το επόμενο λεπτό με κύριο χαρακτηριστικό την έκπληξη. Μα αυτό δεν είναι το ζητούμενο;
Μα καλά αυτά τα συναντάς κατά το πλείστον σε Progressive συγκροτήματα....
Ναι, αυτό είναι το συναίσθημα που αποκόμισα ακούγοντας τον δίσκο, αλλά επειδή θα σας μπερδέψω (πράγμα που δεν θέλω) θα πω ότι δεν ξεφεύγει απ' τον προσανατολισμό του.

Είναι ένα αμιγώς φρέσκο album γεμάτο δύναμη και ουσία. Ότι και να γράψω λίγο θα είναι. Συμπαγής ήχος, ξεσπάσματα, ατμόσφαιρα 80'ς – 90'ς. Tα cliché, φιλτραρισμένα μέσα από την καρδιά μουσικών που το έχουν στο αίμα τους το τι σημαίνει σκληρός ήχος και να τον υπηρετείς.
Τον τιμούν με την παρουσία τους και προπάντων με κέφι. Γεμάτοι όρεξη για δουλειά που λέμε.
Στο “Insoluble Maze (Dreams In The Blindness)” θα νιώσεις ανατριχίλα και το πόσο όμορφος κόσμος είναι αυτός του Hard Rock και Heavy Metal.
Τότε θα καταλάβεις τι έχω αραδιάσει πιο πάνω.

Στο “Man Of The 80’s” θα εμπεδώσεις καλύτερα τα πάντα. Για τους νεότερους από σας μπορεί να μην έχει καμία σημασία το τι γινόταν τότε αλλά για μας τους παλιότερους ήταν και θα είναι πάντοτε η αφετηρία μας, το μικρόβιο μας, η παντοτινή αγάπη προς το ROCK και το HEAVY METAL.
Ανέφερα δυο τυχαία τραγούδια, όμως ολόκληρος ο δίσκος είναι εξίσου αξιόλογος. Για αυτούς που έχουν προ-παραγγείλει τον δίσκο με κλειστά τα μάτια, έχω να πω ότι έκαναν σωστή επιλογή.

Για τους υπόλοιπους προτείνω να δώσουν λίγο απ' τον πολύτιμο χρόνο τους για να το ακούσουν ολόκληρο με την πρώτη ευκαιρία. Το αξίζει πέρα για πέρα.

https://sv-se.facebook.com/OFFICIALJORN/
https://youtu.be/l8QOk3xLSvg

 

 

 

Read 388 times