STEEL PROPHET – The God Machine (Roar! Rock of Angels Records/2019)

Tuesday, 21 May 2019 15:09
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Δύο επιστροφές παλαιών παικτών και μία μεταγραφή από το πάνω ράφι, φαίνεται πως είναι αρκετά για εξασφάλιση μιας θέσης τουλάχιστον... στο Europa League!!!

 

Οι καθόλα συμπαθέστατοι Steel Prophet του κυρίου Steve Kachinsky επιστρέφουν δισκογραφικά μετά το πολύ καλό Omniscient άλμπουμ του 2014.
Η πενταετία που μεσολάβησε άφησε τα σημάδια της στην μπάντα η οποία παρουσιάζεται κατά κάποιον τρόπο ανανεωμένη στα 3/5 της.
Επέστρεψαν στις τάξεις της ο
Jon Paget -κιθάρα με πρώτη θητεία μεταξύ 1989-1995 και ο John Tarascio –ντραμς με αντίστοιχα πρώτη θητεία μεταξύ 1985–1996.
Ας πούμε ότι μέχρι εδώ είναι τα ευχάριστα νέα....

Η τρίτη προσθήκη έχει να κάνει με την θέση της φωνής και την “οικειοθελή” βάση προσωπικής δήλωσης, αποχώρηση του Rick Mythiasin ο οποίος υπήρξε με ένα διάλειμμα μεταξύ 2003-2006 ο frontman των Steel Prophet.
Και εδώ περιπλέκεται αρκετά το πράγμα καθώς o αντικαταστάτης
R.D. Liapakis (Devil's Train, Mystic Prophecy, Valley's Eve) αποτελεί χωρίς αμφιβολία “μεταγραφάρα” μετριάζοντας σίγουρα την αρχική “παγωμάρα” για το μέλλον της μπάντας χωρίς τον Rick. Ωστόσο αν και έχουμε να κάνουμε με δύο εκ των εγνωσμένων και ποιοτικότερων φωνών στον ευρύτερο χώρο του power metal, οι διαφορές τους είναι σημαντικές.
Αποτέλεσμα, η ύπαρξη αλλαγών στην ηχητική, συνθετική και ερμηνευτική κατεύθυνση του νέου
The God Machine άλμπουμ στην δημιουργία του οποίου συμμετείχε ενεργά και ο R.D. Liapakis δίνοντας το προσωπικό του στίγμα.

Καταρχήν έχουμε ένα άλμπουμ το οποίο υφολογικά διατηρεί την μπάντα εντός του γηπέδου του λεγόμενου
Αμερικάνικου power metal με σαφείς όμως μελωδικές και ίσως τραβηγμένα hard rock! αναφορές όπως ενδεικτικά στα Dark Mask (Between Love and Hate), Damnation Calling, Life=Love=God Machine και φυσικά στην πανέμορφη “μπαλάντα” Buried and Broken.
Κατά τα λοιπά δεν λείπουν οι p
ower metal ύμνοι με πρωτοστάτες τα: Thrashed Relentlessly, The God Machine και Lucifer - The Devil Inside.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Όπως ίσως γίνεται κατανοητό από την παραπάνω περιγραφή, οι “ψηλές πτήσεις” είναι αισθητά λιγότερες καθώς δεν ταιριάζουν και πολύ στο στυλ του R.D. Liapakis, συνθετικά τα τραγούδια είναι πιο απλά στην δομή τους και περισσότερο “πιασάρικα” ενώ η σημαντικότερη διαφοροποίηση έχει να κάνει με την έλλειψη των progressive στοιχείων που είχαν έντονη παρουσία ειδικά στο Omniscient άλμπουμ.
Τα μέλη της μπάντας αποδίδουν άψογα τα μέρη τους και είναι εμφανής η ανανέωση που έχει επέλθει σε όλους τους τομείς.
Η παραγωγή στην οποία δεν μπορούσε να μην έχει βάλει το χεράκι του ο
Liapakis είναι ογκώδης, αναδεικνύει με ισορροπία όλους τους συντελεστές και αποτελεί σημαντικό θετικό παράγοντα στο τελικό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά το ερμηνευτικό σκέλος, ο -σε εισαγωγικά- “νέος” κλέβει την παράσταση με την ζεστή φωνή του η οποία χαρακτηρίζεται από το ελαφρύ γρέζι της και τις δυνατές χαμηλές της. Προσωπικά η όλη ατμόσφαιρα του δίσκου μου δημιουργεί έντονους συνειρμούς και ομοιότητες με τους “θεούς” Y&T του Dave Meniketti σε πιο heavy έκδοση βέβαια...

Οι
Steel Prophet επέστρεψαν δισκογραφικά χωρίς ένα εκ των βασικών τους στελεχών/συντελεστών στην πολυετή τους καριέρα, αποφασίζοντας κατά τα φαινόμενα να πάρουν έναν άλλο, επίσης ενδιαφέρον όμως δρόμο.

Η νέα τους κατεύθυνση, μού δημιουργεί θετικές εντυπώσεις και το άκουσμα του
The God Machine με βρίσκει εν πολλοίς ικανοποιημένο.
Από την άλλη όμως δεν μπορώ να μην κρύψω την νοσταλγία και την μελαγχολία που μου δημιούργησαν καθώς το Omniscient άλμπουμ είχε αφήσει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον... έτσι είναι όμως η ζωή, έχει απρόοπτες εξελίξεις και γυρίσματα που όλοι κάποια στιγμή καλούνται να τα διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να λειτουργήσουν θετικά και υπέρ τους... και οι
Steel Prophet μέσα από την πολυκύμαντη πορεία τους έχουν δείξει ότι μπορούν να το πετύχουν!

Tracklist:
1. The God Machine
2. Crucify
3. Thrashed Relentlessly
4. Dark Mask / Between Love And Hate
5. Damnation Calling
6. Soulhunter
7. Buried And Broken
8. Lucifer / The Devil Inside
9. Fight, Kill
10. Life = Love = God Machine

Line up:
R.D. Liapakis - Lead & Background Vocals
Steve Kachinsky - Lead & Rhythm Guitar, Keyboards
Jon Paget - Lead Guitar
Vince Dennis - Bass
John ‘JT’ Tarascio - Drums
 
CONTACT: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


✍ Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 257 times