PER WIBERG - Head Without Eyes (Despotz Records/2019)

Monday, 27 May 2019 08:49
Published in When Hard Gets Heavy

Με ένα σεβαστό μουσικό παρελθόν -που μετράει σχεδόν 30 χρόνια- με ένα παρόν που ξεπροβάλει με "κεφάλι χωρίς μάτια" τότε σίγουρα μπορούμε να μιλάμε και για μέλλον... άγνωστο αλλά γεμάτο εκπλήξεις!

 

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από τη... μέση.
Ας πούμε για το παρόν τού πολυτάλαντου, (γιατί μπορεί να τον αποκαλέσεις κι έτσι) και πολυοργανίστα Per Wiberg.
Στα μέσα λοιπόν του 2019 κάνει την εμφάνιση του με ντεμπούτο άλμπουμ. Το όνομα αυτού Head Without Eyes.
Και έρχομαι και ρωτάω. Γιατί -με τέτοια πολυετή πείρα, γνώσεις μουσικές, (γιατί τις έχει) και με συμμετοχές σε σχήματα και μπάντες που λίγοι έχουν παίξει στη ζωή τους και πολλοί θα ήθελαν- άργησε τόσο;
Θα απαντήσω επίσης. Μάλλον για να κάνει τη διαφορά. Για να γράψει κάτι που δεν θα κουβαλά τις ταμπέλες από το παρελθόν του. Που δεν θα θυμίζει ίσως κάτι από ότι έχει κάνει μέχρι τώρα. Κάτι που να έχει ταυτότητα "Wiberg".
Θα μπορούσε να είναι μια υποθετική απάντηση, μια υποκειμενική άποψη αλλά θα μπορούσε να τεκμηριωθεί κιόλας κάτω από την ακουστική του νέου αυτού album.

Το πρώτο δείγμα της δουλειάς του εμφανίστηκε τον Μάρτιο με το single Get Your Boots On.
Τον Απρίλιο ακολούθησε το Pile Of Nothing και λίγες ημέρες πριν, κυκλοφόρησε το studio album. Μελετημένες κινήσεις για σίγουρα αποτελέσματα.
Έξι κομμάτια με χρόνο να μετρούν από 4.12' το μικρότερο σε διάρκεια μέχρι και 11.23' το μεγαλύτερο.
Μπορείς ίσως να φανταστείς τι περικλείουν οι συνθέσεις αυτές;
 


Και εδώ κάπου πάμε λιγάκι πίσω στο χρόνο.
Ο Wiberg δεν είναι κάποιος τυχαίος, κάποιος που δεν ήξερε τι να κάνει και είπε να γράψει ένα album. Αν συγκεντρωθείς και κάνεις μια αναδρομή κι εσύ στο παρελθόν θα θυμηθείς με ποιους έχει παίξει (και δεν τους λες και λίγους).
Θα βοηθήσω.
Opeth - Spiritual Beggars - Kamchatka - Switchblade - Mojobone - King Hobo - Conny Bloom - Death Organ - Boom Club.
Επίσης οι συμμετοχές του αρκετές. Ένα δείγμα.
Anekdoten - Arch Enemy - Candlemass - Grand Magus - Greenleaf - Sivert Høyem - Sky High... και... και...
Όταν έφτασε το promo στα χέρια μου (και χωρίς να έχω ακούσει νότα) εύκολα υπέθεσα πως αν βάλει κάποιος στο mixer όλα αυτά τα είδη μουσικής που έχει ανακατευτεί ο Wiberg θα είναι το αποτέλεσμα του Head Without Eyes.
Έπεσα έξω και πόσο το χάρηκα να ήξερες.

Ο Σουηδός μας ξεγέλασε κανονικά και η πρώτη του δουλειά φαίνεται να συναρπάζει.
Κάτω από το ύφος των ROCK / INDUSTRIAL / DOOM χρωμάτων με ταχύτητες και χωρίς, βγαίνει από την ασφαλή ζώνη που βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια και κάνει μόνος του την αρχή του, μια αρχή για ένα διαφορετικό είδος βαριάς μουσικής.

Το album θέλει ακούσματα. Θέλει συγκέντρωση για να μπορέσεις να ανακαλύψεις κάτω από τη βαρύτητα τις σκοτεινές μελωδίες.
Μουσική, στίχοι, ύφος στις πιο πειραματικές πλευρές της rock μουσικής.
Υπάρχει μια dark rock διάθεση σε όλη τη διάρκεια του δίσκου, βαριές στιγμές αλλά χωρίς να μπορώ να τις ονομάσω metal.
Τα κιθαριστικά (υπερβολικά) riffs δεν υπάρχουν ούτε σαν φαντασία, δίνοντας τη θέση τους στα πλήκτρα που καλύπτουν όλο το φάσμα της μουσικής που μπορούν να παίξουν αυτά τα ασπρόμαυρα πραγματάκια.
 
 
Έχει αναλάβει όλα σχεδόν τα όργανα και τα φωνητικά. Μόνο στα τύμπανα έχει τον Karl Daniel Lidén (Crippled Black Phoenix, Katatonia, Switchblade), τον Lars Sköld (Tiamat, Avatarium) και σε δυο κομμάτια την αιθέρια φωνής της Billie Lindahl (Promise And The Monster) στα κομμάτια Anywhere The Blood Flows & Pile Of Nothing.

Με το Head Without Eyes ο Wiberg κατάφερε με τη διαφορετικότητα και χωρίς υπερβολές αλλά με αντιθέσεις να με καθηλώσει και να ακούσω με το απόλυτο ενδιαφέρον τι έχει να μου δώσει. Και με κέρδισε για άλλη μια φορά.
(Η πρώτη ήταν όταν τον συνάντησα στη Στοκχόλμη σε live με τους Switchblade το 2013 και είπαμε 2 κουβέντες.)

Όλο το album είναι καταπληκτικό. Εκεί όμως που θα μαρμαρώσεις είναι στο τελευταίο 10λεπτο κομμάτι Fader, industrial doom έπος και "κουνάει το μαντήλι" (υποθέτω...) σε κάτι παλιά του φιλαράκια που όπου να 'ναι βγάζουν κι αυτοί album.
Και εκεί να δεις γλέντια...

Κουτί σου ήρθε η solo αναγνώριση Σουηδέ.
Όλα στην πιο σωστή στιγμή.
Το Head Without Eyes δεν μοιάζει με κάτι, έχει την υπογραφή "Wiberg" και επιβάλλεται να βρεθεί στη δισκοθήκη σου άμεσα.

http://www.perwibergmusic.com/

 

Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 299 times