TERAMAZE – Are We Soldiers (Music Theories Recordings/Mascot Label Group/2019)

Friday, 07 June 2019 17:21
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Η επέλαση from down under συνεχίζεται!

 

Οι Teramaze μάς έρχονται από την μακρινή Αυστραλία, η οποία έχει μια μακριά παράδοση στο prog metal και τα τελευταία χρόνια έχει δώσει αρκετά ενδιαφέροντα συγκροτήματα στο χώρο του σύγχρονου μελωδικού prog/rock metal, όπως οι Caligula’s Horse και Voyager.

Ο Dean Wells, ιδρυτής, κιθαρίστας και παραγωγός της μπάντας, είναι ένας πολύ επίμονος άνθρωπος.
Ξεκινώντας το 1995 με το ντεμπούτο της μπάντας Doxology, παίζοντας τεχνικό speed/thrash metal με progressive στοιχεία και μετά από ένα δεύτερο άλμπουμ και πολλές αλλαγές μελών που ανάγκασαν την μπάντα σχεδόν να διαλυθεί, επέστρεψε το 2012 με το τρίτο άλμπουμ Anhedonia, με νέα μέλη και σε εντελώς σύγχρονο ήχο και πιο prog προσανατολισμό.
Έκτοτε η μπάντα δισκογραφεί κανονικά και μάλιστα όσο πάει και μεγαλώνει τόσο εμπορικά όσο και δημιουργικά, αν και οι αλλαγές μελών συνεχίζονται κανονικά!
Επίσης, στη θέση του τραγουδιστή επέστρεψε ο παλιός Brett Rerekura μετά από διάλειμμα ενός άλμπουμ!

Bildresultat för teramaze band

Τι μας προσφέρουν λοιπόν οι Teramaze εν έτη 2019;
Σε γενικές γραμμές ποιοτικό, καλοπαιγμένο μελωδικό σύγχρονο prog metal!
Σίγουρα δεν αποτελούν το πιο πρωτότυπο ή avant garde συγκρότημα στον κόσμο, σίγουρα δεν θα εκπλήξουν κανέναν που ασχολείται με το είδος.
Αυτό όμως που θα παρατηρήσει κανείς ακούγοντας το άλμπουμ προσεκτικά είναι ότι οι Teramaze έχουν προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια χωρίς να αφήνουν τίποτα στην θεά τύχη.
Απίστευτη πεντακάθαρη παραγωγή καταρχάς, που προσδίδει άλλον αέρα στα όργανα, τα οποία με την σειρά τους οργιάζουν κατά καιρούς αφήνοντας μας την αίσθηση πως πρόκειται για άκρως επαγγελματική δουλειά.

Το rhythm section σφιχτοδεμένο,τεχνικό και στακάτο, θέτει τις βάσεις πάνω στις οποίες δημιουργεί (με όλη την σημασία της λέξης) ο Dean Wells, τόσο με τα αιχμηρά αλλεπάλληλα riffs όσο και με τα ευφάνταστα αριστουργηματικά του solo.
Εδώ θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία, διότι τα κιθαριστικά solo είναι ένα πονεμένο θέμα στο σύγχρονο prog metal, καθώς πολλά γκρουπ τα έχουν σχεδόν εξαλείψει από το ρεπερτόριό τους. Επίσης δεν λείπουν και κάποιες πανέμορφες δισολίες κιθάρας-πλήκτρων, έτσι για το γαμώτο!

Bildresultat för teramaze band

Ξεκινώντας δυνατά με το Fight or Flight, συνεχίζουν με το ομώνυμο Are We Soldiers με το εκπληκτικό σόλο του Dean να βγάζει μάτια.
Μετά τον prog ύμνο Control Conquer Collide έρχεται το πιασάρικο “χιτάκι” From Saviour to Assasin, το πιο απλό ίσως κομμάτι του άλμπουμ. 
Με το Orwellian Times επανερχόμαστε στα prog έπη, με επιρροές από Haken που όμως φιλτράρονται άψογα από την μπάντα.
Για τον Dean να μην λέμε τα ίδια και τα ίδια, απλά Θεός.
Monsters για την συνέχεια, ακόμη ένα πιασάρικο μελωδικό διαμαντάκι με ακόμη ένα κιθαριστικό σόλο που σκοτώνει.
Το επόμενο είναι το Weight of the World, ακόμη ένας μίνι prog ύμνος, με όλα τα μέλη να ξεπερνούν εαυτούς και τον Brett να δίνει μια ακόμη φανταστική φωνητική ερμηνεία.
Ώρα να χαλαρώσουμε λιγάκι με ένα ακόμη μελωδικό κομμάτι, το Fact resistant Human, με ωραίο ρεφρέν, πλήκτρα αρκετά μπροστά, υπέροχη ενορχήστρωση.
Το The One Percent Disarm είναι πιο σκοτεινό, αλλά με έναν περίεργο τρόπο καταφέρνει να λάμψει. Ίσως το πιο ενδιαφέρον τραγούδι στο άλμπουμ.
Και είπα τραγούδι διότι το επόμενο και τελευταίο κομμάτι δεν είναι ένα απλό τραγούδι αλλά ο απαραίτητος  prog ύμνος των 12 λεπτών!
Ένας ύμνος όμως που θα μπορούσε άνετα να γυριστεί videoclip ως single του άλμπουμ! Κι αυτό διότι είναι τόσο κολλητικό το ρεφρέν του και τόσο ποικιλόχρωμο ως κομμάτι που δεν το βαριέσαι στιγμή.

Απολογισμός: το νέο άλμπουμ δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση έναν prog σταθμό αλλά αποτελεί σίγουρα το άλμπουμ που θα κάνει τους Teramaze γνωστούς σε πολύ περισσότερο κόσμο και θα τους ανοίξει τον δρόμο για τα prog φεστιβάλ όλου του κόσμου.
Η δουλειά που έκανε η μπάντα είναι άκρως επαγγελματική και σίγουρα τους αξίζει μια ευκαιρία-δώστε τους την!

Line-up

Brett Rerekura (v)
Dean Wells (g, v)
Jonah Weingarten (k)
Andrew Cameron (b)
Nick Ross (d)

 


The White Rider (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 218 times