MAGNOLIA - Ta Tjuren Vid Hornen (Transubstans Records/2019)

Monday, 02 September 2019 15:49
Published in When Hard Gets Heavy

"Πιάσε τον ταύρο από τα κέρατα"

 

Mία μπάντα που η ιστορία της ξεκινάει από τα '90'ς, εεεε, δεν τη λες και χτεσινή.
Βαριά η μουσική ιστορία που βγαίνει από τη δισκογραφία των MAGNOLIA και συγκεκριμένα τού ιδρυτή της, Ronny Eriksson.
Το 1994 στην πόλη Åmål της Σουηδίας ο Ronny Eriksson ξεκίνησε να γράφει τη δική του μουσική. Ο σκοπός του να εξωτερικεύσει σε ήχους όλες τις επιρροές που είχε γευτεί μέχρι τότε από μουσικές που έρχονταν από τα τέλη του '60 συμπεριλαμβανομένου και του '70.
Ακόμα και σήμερα όμως το ίδιο συνεχίζει να κάνει ακάθεκτος.
Έχουν περάσει 3 χρόνια από την κυκλοφορία του απίθανου “På Djupt Vatten” και οι MAGNOLIA ξαναχτυπούν με το βαρύ Σουηδικό άλμπουμ με τίτλο: “Ta Tjuren Vid Hornen”.
Είναι το έβδομο κατά σειρά studio album και οι συνειρμοί χτυπούν περίεργα σήματα στον εγκέφαλο. (Νούμερο 7 που πολλά σημαίνει).
Μπορεί το “Ta Tjuren Vid Hornen” να είναι καταλυτικό στην πορεία του Eriksson και κατά συνέπεια των MAGNOLIA;

Ίσως κάποιοι από σας (που με ξέρετε και ενδεχομένως γνωρίζετε τη σχέση μου με τον μπασίστα της μπάντας και πρώην μπασίστα των εξαιρετικών MY BROTHER THE WIND -Anekdoten's Nicklas Barker, Makajodama's Mathias Danielsson, Magnolia's Ronny Eriksson) αναρωτηθείτε γιατί να γράψω εγώ την παρουσίαση του καινούργιου δίσκου.
Πολύ απλός ο λόγος.
 
 
Οι MAGNOLIA είναι Σουηδόφωνη μπάντα. Ο ιδρυτής της λοιπόν επιμένει σε αυτό και επιχειρηματολογεί.
"Όταν η μητρική σου γλώσσα είναι τα Σουηδικά, οι σκέψεις σου μιλάνε στα Σουηδικά και τα συναισθήματα σου πλάθονται σε μια χώρα σαν τη Σουηδία πως θα μπορούσα να εκφραστώ σε άλλη γλώσσα;"
 
Στην αρχή είναι η αλήθεια δεν μπορούσα να το καταλάβω και εγώ, πέρασε ο καιρός και τα τελευταία 7 χρόνια που ζω και εγώ στη Σουηδία, ακούω δίσκους στη Σουηδική γλώσσα (και μιλάω πια και μπορώ και καταλαβαίνω), υποστηρίζω πια ακράδαντα την απόφαση του.
Όταν εξωτερικεύεσαι στη μητρική σου γλώσσα τότε όλα αποκτούν νόημα, συναίσθημα, δύναμη, βάθος.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο “Ta Tjuren Vid Hornen”.
Ο τίτλος του δίσκου σημαίνει: "Πιάσε τον ταύρο από τα κέρατα".
 
 
Σε όλα τα άλμπουμ ο Eriksson προσπαθεί να δώσει μια ανάταση στιχουργικά, άσχετα αν ο ήχος παραπέμπει σε παλιές καλές '70'ς εποχές και στη σχετική βαρύτητα που τις διέπει.
Ο καλλιτέχνης δεν έκρυψε ποτέ πως οι ρίζες από τις επιρροές του έρχονται πάνω σε τροχούς στηριγμένους στα blues, στο progressive rock, hard rock και μπάντες όπως οι Cream, November, West-Bruce and Laing, Highway Robbery, Mountain αλλά και Trettioåriga Kriget, Pugh, Fanny Adams, Black Sabbath.
 
Από το 2013 το lineup αποτελείται από τους: Ronny Eriksson: bass - vocals, Niklas Bergsland:drums και Jonas Andersson:guitar.
Έτσι ο ήχος έχει γίνει πιο χαρακτηριστικός.
Το “Ta Tjuren Vid Hornen” είναι το μουσικό αποτέλεσμα τού καλλιτέχνη.
 
Στο εισαγωγικό κομμάτι έχουμε να κάνουμε με έναν ταξιδευτή στο χρόνο (“Tidsresenär”).
Ο ίδιος ο ακροατής/ταξιδευτής θα διαλέξει το χρόνο. Το παρελθόν ή το μέλλον. Χαρακτηριστικό το hammond που εισέρχεται στα μισά περίπου του κομματιού και παιγμένο από τον ίδιον τον Eriksson.
To “Stenstod” είναι εκείνο το πέτρινο εμπόδιο που στέκεται μπροστά (στον καθένα μας) και προσπαθεί να βρει τρόπο να το προσπεράσει. Βαρύς ήχος που ακουμπά τα όρια του doom.
Οι μπασογραμμές στο “Morgon” (Πρωϊνό) γοητεύουν. Το κομμάτι είναι σαν να έχει 2 όψεις. Hard rock σημεία και μελωδίες στα ενδιάμεσα. Οι αλλαγές έρχονται στη ζωή και νέες προοπτικές ανοίγονται. Ακριβώς σαν την κάθε καινούργια μέρα.
Ένα όμορφο κλασσικό rock κομμάτι το “En Plats” (Ένα μέρος). Και αυτό το μέρος είναι ένας συγκεκριμένος τόπος που ο καλλιτέχνης θέλει να βρεθεί να γλιτώσει από την τρέλα τής πόλης και μας καλεί αν θέλουμε να ακολουθήσουμε.
 
 
Το “Sandslott” (Κάστρο από άμμο) είναι ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια στο άλμπουμ. Φοβερές μελωδίες, όμορφα σόλο από τις κιθάρες του Jonas Andersson σε φανερή συμμαχία με τα τύμπανα του Niklas Bergsland. Όταν καταλαβαίνεις ότι οι τοίχοι που έχεις χτίσει σε πνίγουν και αισθάνεσαι παγιδευμένος και θες να δραπετεύσεις. Αν και ξέρεις ότι όλο αυτό μπορεί και να μην είναι πραγματικό και να είναι κάστρο από άμμο χτισμένο.
Το έκτο κομμάτι και πρώτο που ανοίγει την δεύτερη πλευρά του βινυλίου, “Nebulosa”, είναι μια ταραχή. Ένα νευρικό instrumental κομμάτι που σε τσιμπάει με ένα... "Deep Purple feeling" και το hammond του Eriksson οργιάζει.
Ο κύκλος της ζωής και το μήνυμα της αναγέννησης τιμάτε στο κομμάτι “Mystik”. Όλα έρχονται, κάνουν τον κύκλο τους άσχετα με τις βαριές και σκοτεινές ημέρες. Όλα θα αλλάζουν ξανά και ξανά και όλα θα φτιάχνουν και πάλι από την αρχή.
Ομιχλώδες παραπέτασμα ονομάζεται το προτελευταίο κομμάτι. “Dimridåer”. Ένα αρκετά doomy κομμάτι το οποίο έγραψε η σύντροφος του κιθαρίστα, Nina Rajalammi και τη μουσική ο Jonas Andersson. Στίχοι σκοτεινοί που βγαίνουν από τα εσώψυχα τής δημιουργού με αναφορά στο περίεργο και παντοτινό ταξίδι στην άλλη μεριά.
Τον επίλογο έρχεται να δώσει ο Eriksson με το ομότιτλο "Ta Tjuren Vid Hornen". Παίζει να είναι ένα από τα καλύτερα heavy rock κομμάτια της χρονιάς που διανύουμε. Σκανδιναβική folk χροιά στα φωνητικά με δύναμη, με θάρρος και τόλμη.
Αυτά που χρειάζεται κάποιος για να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Να αδράξει κάθε ευκαιρία και να νικήσει τον κάθε ταύρο στην σκληρή πραγματικότητα.
 
 
Με λίγα λόγια λοιπόν -και αλήθεια λέω- αυτή είναι η φανταστική έβδομη δισκογραφική αναφορά των MAGNOLIA και του δημιουργού τους Ronny Eriksson.
Τίποτα δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες δουλειές του αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή.
Το heavy rock όπως ακούγεται σε όλες του τις εκφάνσεις από αναλογική ηχογράφηση.
Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την Transubstans Records στις 20 Σεπτεμβρίου σε βινύλιο, cd, digital (Bandcamp).
 
 
 
 
 
Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
 
Read 239 times