ATLANTEAN KODEX – The Course Of Empire (Ván Records/2019)

Sunday, 08 September 2019 08:49
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Τρίτος κεραυνός εν αιθρία ή μήπως η φυσική εξέλιξη ενός αναπόφευκτου τυφώνα;...τελικά η συντελούμενη κλιματική αλλαγή έχει και τα... πολύ καλά της!

 

Ξεκινώντας την συγκεκριμένη παρουσίαση το δίλημμα ήταν μεγάλο. Αν θα έπρεπε να επικεντρωθεί εξ' ολοκλήρου στην τεχνική ανάλυση του αριστουργηματικού νέου άλμπουμ της μπάντας ή να εξελιχθεί σε ένα μανιφέστο υπεράσπισης των ιερών και οσίων του Heavy Metal.
Τελικά δεν επικράτησε τίποτα από τα δύο, και αυτό γιατί τέτοιου διαμετρήματος κυκλοφορίες δεν χρειάζεται να υποστηριχθούν ούτε με διθυράμβους ούτε με φλογερά κείμενα καταπέλτες εναντίον του ξεστρατίσματος στο οποίο έχει περιέλθει μεγάλο κομμάτι των εμπλεκομένων με την σκληρή μουσική όπως την μάθαμε και την βιώσαμε κάποιοι μεγαλύτεροι -καλώς ή κακώς- σε ηλικία.

Οι Atlantean Kodex με την νέα τους κυκλοφορία εκτός του ότι πατάνε ακόμα ψηλότερη κορυφή διαψεύδοντας όλους όσους πιστεύανε -μέσα σε αυτούς και ο γράφοντας– ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό να συμβεί, άθελα τους γίνονται εκ των ελάχιστων, υπαρκτών δε παραδειγμάτων ότι η εξέλιξη του Heavy Metal υπάρχει και δύναται να συμβεί μέσα από τις παραδοσιακές μουσικές φόρμες του, και όχι μέσα από υβριδικά κατασκευάσματα με “πλαστά” πιστοποιητικά γέννησης!
Το The Course Of Empire αποτελεί μία εκ των αρτιότερων κυκλοφοριών των τελευταίων ετών -και δεν είναι πολλές αυτές- σε μία μουσική που ενώ κάποτε αποτελούσε υπερηφάνεια για όποιον και από όποιο μετερίζι την υπηρετούσε, πλέον τείνει να αποτελέσει λόγο χλευασμού, λυδωρίας και οπισθοδρομικής αισθητικής. Κάποιοι θα το ήθελαν...
 
 
Οι Atlantean Kodex βάζουν τα πράγματα στην θέση τους ισοπεδώνοντας με το νέο τους έργο κάθε κακοπροαίρετη θέληση παραδίδοντας δωρεάν μαθήματα ολοκληρωτικού Heavy Metal με τον τρόπο που αυτό πρέπει να αποδίδεται εν έτη 2020. Κι εδώ βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας.
Ούτε ρετρό απομιμήσεις ούτε βέβαια ενσωμάτωση ήχων από άλλα μουσικά ιδιώματα προς τέρψιν του φιλοθεάμωνος κοινού και των απανταχού επαγγελματιών και ερασιτεχνών δισκοκριτικών.

Εκεί λοιπόν κάπου στα τέλη των '90's αρχές των '00's η εξέλιξη έβαλε φρένο και άρχισε μια περίεργη μετάλλαξη παρασύροντας μπάντες, και κοινό σε νέα ακούσματα με τις ευλογίες και των μέσων επικοινωνίας. Προφανώς η αίσθηση ήταν ότι πιάσαμε πάτο, πέσαμε σε τοίχο, στύψαμε κοινώς την λεμονόκουπα και δεν υπάρχει μέλλον, παρά μόνο αναμασήματα σε όμορφα περιτυλίγματα. Παράλληλα η απάντηση στην νέα πραγματικότητα ήταν η αναβίωση –τις περισσότερες φορές με κάκιστο τρόπο– των '80's ως είδος αντίστασης/αντίδρασης στην νέα πραγματικότητα, ρεύμα το οποίο λειτούργησε ενισχυτικά της παραπάνω άποψης ότι το Heavy Metal δεν μπορεί να εξελιχθεί εκ των έσω.

Το The Course Of Empire όπως και οι δύο προηγούμενες κυκλοφορίες των Atlantean Kodex υπενθυμίζουν ότι υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος... αυτός της προόδου του “κλασσικότροπου” Heavy Metal ο οποίος είναι όμως ο δύσκολος και ο επίπονος. Απαιτεί δουλειά, υπομονή, έμπνευση και όραμα για να αποδώσει. Με κινδύνους, απογοητεύσεις και μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας των συγκροτημάτων που τον επέλεξαν ή θα τον επιλέξουν. Ωστόσο νομοτελειακά υπάρχουν και οι επιβιώσαντες οι οποίοι θα καταφέρουν να μπουν στο πάνθεον των νικητών τοποθετώντας το δικό τους λιθαράκι στο συνολικό οικοδόμημα.
 
 
Οι Atlantean Kodex δεν εκβίασαν μέχρι σήμερα την παραγωγή ιδεών και την υλοποίηση τους προκειμένου να είναι πάση θυσία στο προσκήνιο. Αντίθετα με τα δύο προηγούμενα έργα τους έβαλαν τις βάσεις για μία γλυκιά προσμονή η οποία εν τέλει δικαιώνεται από την ποιότητα του νέου καλλιτεχνήματος τους και την ήδη εξασφαλισμένη διαχρονικότητα του, λέξη άγνωστη για πολλές μπάντες στην εποχή των social media και της fast food μουσικής βιομηχανίας η οποία επιβάλλει την αμάσητη κατάποση της υπερπαραγωγής της χωρίς ελέγχους ποιότητας και φίλτρα ασφαλείας.

Ήδη με την άτυπη τριλογία τους θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης στο μέλλον ως ένα εκ των φαινομένων της εποχής που ζούμε ασχέτως εάν η επόμενη κορυφή τους θα είναι ψηλότερη ή χαμηλότερη των τριών πρώτων. Φαινόμενο ως προς τον τρόπο απόδοσης παραδοσιακών μουσικών ιδεών με απόλυτα συμβατό τρόπο στο σύγχρονο αφτί ενός κοινού που διψάει για νέες συνταγές με παραδοσιακά κατά βάση υλικά και πολυπόθητο ζητούμενο την “γεύση”.

Αναρωτιέστε πως ακούγεται και τι περιέχει το The Course Of Empire; Δεν θα διαβάσετε λέξη σε αυτό το κείμενο, ανατρέξτε σε άλλα εάν επιζητείτε κάτι τέτοιο... μερικές μέρες μείνανε έως την επίσημη πρώτη... λιώστε το!!!

Tracklist:
1. The Alpha And The Occident (Rising From Atlantean Tombs) – 2:01 2. People Of The Moon (Dawn Of Creation) – 9:01 3. Lion Of Chaldea (The Heroes’ Journey) – 6:45 4. Chariots (Descending From Zagros) – 8:29 5. The Innermost Light (Sensus Fidei) – 3:34 6. A Secret Byzantium (Numbered As Sand And The Stars) – 8:55 7. He Who Walks Behind The Years (The Place Of Sounding Drums) – 8:53 8. Spell Of The Western Sea (Among Wolves And Thieves) – 1:27 9. The Course Of Empire (All Thrones in Earth And Heaven) – 10:46 10. Die Welt von gestern (Abendland) – 2:43

Line-up:
Markus Becker - Vocals & Choirs
Manuel Trummer - Rhythm Guitars
Coralie Baier - Lead Guitars
Florian Kreuzer - Bass & Choirs
Mario Weiß - Battery


Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 396 times