SCREAMER – Highway of Heroes (The Sign Records/2019)

Friday, 27 September 2019 09:08
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Όταν το βαφτιστικό σου όνομα είναι “retro”, όταν το εξώφυλλο σου είναι retro, όταν η εμφάνιση σου είναι retro, όταν η μουσική σου είναι retro... (είναι;) Τότε ένας είναι ο στόχος. Η διασκέδαση να χάσει κάθε μέτρο... και όντως το χάνει.

 

Βάσει επίσημων μετρήσεων έχουμε να κάνουμε με τους τέταρτους στη σειρά SCREAMER στην μεταλλική ιστορία. Από τους τρεις πρώτους –Αμερικανοί όλοι– μια κάποια καριέρα έκαναν αυτοί από το Wisconcin του Target Earth άλμπουμ (1988) οι οποίοι ως είθισται έγιναν cult όνομα κατόπιν εορτής.
Οι “δικοί μας” Σουηδοί SCREAMER, επιστρέφουν στην δισκογραφία με το τέταρτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους δύο χρόνια μετά το ομολογουμένως καλό Hell Machine με το οποίο μας συστήθηκαν ο Andreas Wikström στην θέση τού τραγουδιστή και ο Fredrik Svensson Carlström στη θέση τού μπασίστα.
 
Η περίπτωση τους λοιπόν είναι απλή, ξεκάθαρη και χωρίς ερωτηματικά-προβληματισμούς. Όπως έχω ξαναγράψει, το πραγματικό κίνητρο πίσω από την κάθε μουσική κατεύθυνση το γνωρίζει η μπάντα και μόνο αυτή. Κάποια στιγμή το μαθαίνει και το κοινό είτε μέσα από την σταθερή χωρίς δραματικές παρεκκλίσεις πορεία της, είτε από την πιθανή στροφή σε άλλα μουσικά χωράφια, είτε -στο χειρότερο σενάριο- από την απόσυρση από τα δρώμενα.
Οι SCREAMER προς το παρόν εξακολουθούν να ανήκουν στην πρώτη κατηγορία πορευόμενοι σταθερά και επίμονα.
Κλασσικό με όλη την σημασία του όρου Heavy Metal το οποίο σε πολλά σημεία Hard Rock-ίζει όσο χρειάζεται όμως για να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα ως διασκεδαστικό και αγχολυτικό. Άλλωστε και οι ίδιοι δηλώνουν ότι το πάρτι συνεχίζεται, και πράγματι έτσι είναι.

 
Το Highway Of Heroes σε κανένα του σημείο δεν ρίχνει ρυθμούς, αντίθετα τα εννέα του κομμάτια –εξαιρείται το intro– μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα τύπου “κατοστάρι” όπου τα riffs διαδέχονται το ένα το άλλο, τα refrain πετυχαίνουν τον σκοπό τους να κολλήσουν στο μυαλό και τα σόλα παραδοσιακά – πατροπαράδοτα υπενθυμίζουν ότι η θεωρία του big bang έχει βάση. Όσο για το ρυθμικό μέρος, η δουλειά που γίνεται υποστηρίζει πολύ καλά τους μπροστάρηδες (φωνή και κιθάρες).
Οι επιρροές που εξ αρχής εντοπίστηκαν στους SCREAMER είναι πολυποίκιλες και πατάνε πόδι τόσο στην Ευρώπη (κυρίως Αγγλία) όσο και στις Η.Π.Α. των middle 80's.
Αυτές κυριαρχούν και στη νέα τους δουλειά με τον χρόνο που έχει περάσει από το δισκογραφικό τους ξεκίνημα το 2011 έως και σήμερα, να τις “χωνεύει” ακόμα καλύτερα δίνοντας περισσότερη προσωπικότητα στον ήχο τους.
Ώθηση στην όποια εξέλιξη, δόθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά την άποψη μου με την προσθήκη τού Andreas Wikström πίσω από το μικρόφωνο, η φωνή του οποίου είναι ογκώδης και πιο γεμάτη ενώ ταυτόχρονα αποδίδει άριστα και στα ψηλά σημεία, ενώ ταυτόχρονα και συνθετικά υπάρχει πρόοδος καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το να γράψεις κολλητικά και πιασάρικα κομμάτια δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται στην θεωρία.
 
Ενδεικτικά και πάντα υποκειμενικά μερικές κορυφές του άλμπουμ αποτελούν το Ride On , Shadow Hunter, Highway Of Heroes, Towers Of Babylon και Caught In Lies χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο καθένας δεν μπορεί να εντοπίσει τα δικά του καλύτερα, στα υπόλοιπα κομμάτια.


Το Highway Of Heroes άλμπουμ έχει τα στοιχεία που το κάνουν ικανό να σταθεί επάξια δίπλα στις δουλειές των περισσότερο γνωστών “heroes” που έχουν την τελευταία δεκαετία μονοπωλήσει την δημοσιότητα στην υπόθεση αναβίωσης του παραδοσιακού Heavy Metal των '80's.
Δώστε του την ευκαιρία και δεν θα χάσετε... αντιθέτως θα χαρείτε και σίγουρα θα διασκεδάσετε!

Tracklist: 1. Intro (1:11) 2. Ride On (3:27) 3. Shadow Hunter (3:07) 4. Rider Of Death (3:41) 5. Sacrifice (4:40) 6. Halo (4:17) 7. Highway Of Heroes (3:44) 8. Out Of The Dark (3:22) 9. Towers Of Babylon (2:55) 10. Caught In Lies (5:01)
 
Line-up:
Andreas Wikström - Vocals
Anton Fingal - Guitar
Dejan Rosić - Guitar
Fredrik Svensson Carlström - Bass
Henrik Petersson - Drums
 
 
 
 
 
Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 324 times