NOVEMBERS DOOM - Nephilim Grove (Prophecy Productions/2019)

Sunday, 13 October 2019 10:23
Published in When Hard Gets Heavy

Αναζητώντας μια αχτίδα φωτός ενώ είναι ακόμα μέρα. Η τριαντάχρονη αναζήτηση - πορεία ενός συγκροτήματος μέσα σε μια κυκλοφορία.

 

Πόσο δύσκολο φαντάζει στις μέρες μας να σηκώσεις ανάστημα και να φωνάξεις με όλη σου την δύναμη ότι υπάρχεις. Να κάνεις τον πληθυσμό να γυρίσει το κεφάλι για να σε αντικρίσει. Να ανοίξει την αγκαλιά του και να σε δεχτεί όπως ακριβώς είσαι. Μια οντότητα πληθωρική, καινοτόμα, με άξιες.
Η αλλοτρίωση να μην σε έχει επηρεάσει και να είσαι αυθεντικός. Αυτό που πιστεύεις ως σωστό να το κάνεις πράξη και να προχωρείς με αυτό που σου δίνει ώθηση. Έχεις δυο δρόμους. Αυτόν που σε οδηγεί στην απραξία και αυτόν που σε πάει καρφί στην απελευθέρωση σου.
 
Επισκεπτόμενος το επίσημο site της μπάντας θα δεις την ταμπέλα 'Dark Metal'. Εδώ έρχεται η μια και μοναδική μου ένσταση προς τους NOVEMBERS DOOM. Δεν είναι ότι δεν αντιπροσωπεύει το στυλ της μουσικής σας. Κάθε άλλο μάλιστα είναι αυτό, αλλά ακόμα πολύ περισσότερα. Η έλλειψη της λέξης 'Heavy' η οποία λείπει κάνει την τεράστια διαφορά. Η απορία μου αυτή και ίσως να μην απαντηθεί ποτέ.
Γιατί το “βαρύ” να λείπει από τις συζητήσεις μας πλέον; Μήπως η μουσική σας δεν έχει αυτό το στοιχείο; Τουλάχιστον στο μάτι τού μη μυημένου με την μπάντα, φαντάζει λίγο απρόσωπο όλο αυτό.
Σίγουρα η παρουσία τους στην παγκόσμια σκηνή δεν έχει κάνει ακόμα τον ντόρο που θα έπρεπε. Έχουν στις τάξεις τους φανατικούς οπαδούς. Τους διατηρούν και θα τους έχουν μέχρι το τέλος... πιστεύω.
Υπερήφανα στέκονται ανάμεσα σε μεγαθήρια του είδους και δισκογραφούν ότι ακριβώς πηγάζει απ’ τον ψυχισμό τους. Προτιμούν να μην κάνουν ένα ακόμα άλμπουμ αντί να δώσουν κάτι χωρίς έμπνευση στο κοινό τους. Γι αυτό έχουν αγαπηθεί και παράλληλα συντηρούν τον μυστικισμό τους μέσα από το πέρασμα των χρόνων. Και αυτό όπως βροντοφωνάζουν με κάθε τους δίσκο δεν θα αλλάξει ποτέ. Μια πορεία που φαντάζει για κάποιους ανυπέρβλητη.
 
 
Άντεξαν στον χρόνο και είναι ακόμα εδώ προσφέροντας αυτούσιο το έργο και το όραμα τους αλλάζοντας συνεχώς ενεργειακό πεδίο. Κάθε τους βήμα αναπροσαρμόζεται και εμπλουτίζεται από νέες ιδέες. Κατά βάση, όπως στο παρελθόν έτσι και στο φετινό τους δημιούργημα ηχούν πεντακάθαροι και αμόλυντοι. Και είναι υπέροχο να μπορείς να διατηρήσεις την ταυτότητα σου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το death metal υπόβαθρο είναι έκδηλο παντού στο Nephilim Grove. Οι παλιές αγάπες δεν κρύβονται. Σκοτεινές όμορφες μελωδίες έρχονται σε ανοικτή αντιπαράθεση. Δεν παίρνουν το ρόλο της συντριβής του αντίπαλου τους, αλλά είναι μια αναίμακτη σύγκρουση με σκοπό την ολοκλήρωση των δυο πλευρών.
Οι βαριές κιθάρες συναντούν τα αρμονικά μέρη με απόλυτη επιτυχία. Το είχαν ως στοιχείο από την νεότητα τους. Κάνουν την ακρόαση μια ξεχωριστή στιγμή στην μέρα σου, στην νύχτα σου και τον τρόπο ζωής σου. Γιατί εάν η μουσική δεν είναι “Η” ζωή σου τότε δεν έχεις θέση εδώ. Τα φωνητικά εναλλάσσονται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Προσαρμόζονται στις απαιτήσεις αυτού το σκοτεινού έργου τέχνης. Εάν κρίνω από το αποτέλεσμα και αυτό που αποκόμισα από την νέα τους δουλειά, θα έλεγα ότι είναι ότι καλύτερο έχουν κυκλοφορήσει στην καριέρα τους. Από πλευράς συνθέσεων και ποιότητας που σου μένει στην τελική.
 
 
Εάν σου αρέσει να εμπλέκεις στα ακούσματα σου το death metal με μια ατμοσφαιρική προοδευτική τάση προς την μη χαλιναγωγημένη πλευρά τής μουσικής, τότε είσαι εδώ. Το νέο άλμπουμ των NOVEMBERS DOOM δεν είναι εύκολος σαν δίσκος. Η πλοκή του είναι τέτοια που σε καλεί να περάσεις ώρες μαζί του. Αυτό ήθελαν να κάνουν και το πέτυχαν για πολλοστή φορά. Γνωρίζω κατά βάθος ότι αυτό δεν θα τους οδηγήσει σε νέο κοινό και περισσότερα αυτιά. Εάν ξεκολλήσουν κάποιοι να έρχονται σε αντιπαράθεση για το νέο Opeth (καλά μην φωνάζετε, ένα παράδειγμα έφερα) τότε ίσως ανακαλύψουν μια μπάντα που θα τους γεμίσει αυτό το κενό. Θα έλεγα ότι όχι απλώς θα τους γεμίσουν το κενό, αλλά θα έπρεπε να κάνουν και χώρο στην δισκοθήκη τους.

Την παραγωγή έχει κάνει ο κύριος Dan Swanö και πρέπει να του δώσουμε τα εύσημα για ακόμα μια φορά. Ξέρει καλύτερα από τον καθένα να δίνει κλωτσιές στα πισινά με ότι καταπιάνεται.

Φέτος είναι μια χρονιά με απίστευτες στιγμές.
Με χαρά μου το λέω γιατί η ελπίδα, το κεράκι που σιγοκαίει έχει πάρει την μορφή της έκρηξης.
Είναι καλό να ακούμε και να απολαμβάνουμε νέους δίσκους σαν κι αυτόν, με ποιότητα και την αίγλη του παρελθόντος.
Ευτυχώς για να βουλώσουν κάποια στόματα επιτέλους.
 
 
 
Band Members:
Paul Kuhr
- Vocals
Larry Roberts - Guitars
Vito Marchese - Guitars
Mike Feldman - Bass
Garry Naples – Drums
 
Track list:
1.Petrichor
2.The Witness Marks
3.Nephilim Grove
4.What We Become
5.Adagio
6.Black Light
7.The Clearing Blind
8.Still Wrath
9.The Obelus
 
 
 
 
 
Halo Of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 334 times