OGRE – Thrice As Strong (Cruz Del Sur Music/2019)

Wednesday, 16 October 2019 07:59
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Το τέρας των OGRE και ο αξεπέραστος Steven King, πατριωτάκια από το Πόρτλαντ της πολιτείας του Μέϊν. Πολλές φορές έχει αποδειχτεί ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

 

Οι OGRE με την συμπλήρωση 20 ετών πορείας, φέρνουν στον κόσμο το πέμπτο κατά σειρά “τερατούργημα” τους με τον αυτοπροσδιοριστικό τίτλο Thrice As Strong και δηλώνουν διατεθειμένοι να διεκδικήσουν θέση μεταξύ των πρωταγωνιστών της φετινής χρονιάς.
Τα βασικότερα χαρακτηριστικά της μουσικής των OGRE, για όσους δεν τους γνωρίζουν, είναι η επίτευξη τέλειας αναλογίας από '70's λυρικότητα, μυστικισμό και επική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με κλασσικά Heavy Metal στοιχεία με έμφαση σε αργόσυρτα doom θέματα. Τα παραπάνω με την προσθήκη της χαρακτηριστικής - love or hate - φωνής του Ed Cunningham δημιουργούν τον άμεσα αναγνωρίσιμο ήχο/προσωπικότητα της μπάντας.
 
 
Η αχώριστη τριάδα των Ross Markonish, Ed Cunningham και Will Broadbent συνεχίζει το μοναδικό της ταξίδι με πάθος και συνέπεια θέτοντας υψηλά στάνταρτς από την πρώτη κιόλας κυκλοφορία της πίσω στο 2003. Τι κι αν μεσολάβησαν εξελίξεις και γεγονότα που επηρέασαν και επηρεάζουν την πορεία της σκληρής μουσικής;
Οι OGRE ακολουθούν την δική τους ρότα επιλέγοντας να υπηρετήσουν τις αρχές και τις αξίες ενός αξεπέραστου παρελθόντος χωρίς ωστόσο να αποτελούν μέρος του και χωρίς να περνά από το μυαλό κανενός να τους χαρακτηρίσει ως δεινοσαυρο-λάγνους.
Το Thrice As Strong άλμπουμ και οι ξεκάθαρες αναφορές του σε μπάντες όπως οι Black Sabbath, Candlemass, Rush των πρώτων δύο άλμπουμ, Vanilla Fudge, Atomic Rooster, Sir Lord Baltimore, Budgie κ.α. κάθε άλλο παρά απωθεί.
Αντιθέτως οι τέλεια χωνεμένες επιρροές του αποτελούν το δυνατό του σημείο. Με κομμάτια διαφορετικά μεταξύ τους αλλά ταυτόχρονα να λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό από όλες τις απόψεις.
 
Το άλμπουμ ανοίγει με το The Future ένα καθαρόαιμο '70's mid tempo κομμάτι το οποίο διαπραγματεύεται την επίπτωση της συνειδητοποίησης της πραγματικότητας σε καταστάσεις που ψευδώς μαθαίναμε ως παιδιά.
Η συνέχεια με το riff-άτο Hive Mind σχολής Sabbath και την διερεύνηση των μάλλον αρνητικών αποτελεσμάτων της τεχνολογίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Τρίτο στη σειρά το πιο γρήγορο και ρυθμικό κομμάτι, Big Man, που αποτελεί έναν ατελείωτο κιθαριστικό ύμνο ιδανικό για Jack Daniels και λιώσιμο στην μπάρα του Rock Bar της αρεσκείας σας.
Στα μισά του άλμπουμ συναντάμε τον doom ύμνο Judgement Day με θέμα την ανίερη σχέση εξουσίας και θρησκείας, για να περάσουμε στο πλέον αργόσυρτο Blood Of Winter και την χαρακτηριστικότερη ερμηνεία του Ed Cunningham.
Λίγο πριν το τέλος έρχεται η σύνθεση King Of The Wood που αποτίει έναν Heavy / Rock φόρο τιμής στον άρχοντα της σύγχρονης λογοτεχνίας τρόμου & φανταστικού, τον συμπατριώτη τους Steven King.
Το άλμπουμ ολοκληρώνεται με το Cyber-Czar το οποίο αποτελεί την γενική σύνοψη / επίλογο των θεμάτων που διαπραγματεύεται το Thrice As Strong.
 

Οι OGRE ανήκουν στην εκλεκτή συνομοταξία συγκροτημάτων που αναζητούν την εξέλιξη μέσα από τον σεβασμό και την υπηρέτηση των αξιών και της προσωπικής τους αλήθειας. Σίγουρα πετυχαίνουν τον στόχο τους καθώς εξακολουθούν να παραδίδουν δουλειές που αν μη τι άλλο τυγχάνουν της αποδοχής της πλειοψηφίας του κοινού στο οποίο απευθύνονται.
Το Thrice As Strong είναι ένα άλμπουμ με αρχή μέση και τέλος που κρατάει έντονο το ενδιαφέρον του ακροατή έως το τέλος του χωρίς να κουράζει σε καμία του στιγμή.
Η υποψηφιότητα του για ένα από τα καλύτερα της χρονιάς έχει ήδη τεθεί... για την ιστορία, τους ίδιους μάλλον ποσώς τους απασχολεί το αποτέλεσμα της!
 
Tracklist: 1. The Future (5:57) 2. Hive Mind (5:30) 3. Big Man (3:55) 4. Judgement Day (5:38) 5. Blood Of Winter (8:35) 6. King of the Wood (5:42) 7. Cyber-Czar (8:24)
 
Line-up:
Ross Markonish
- Guitar
Ed Cunningham - Bass / Vocals
Will Broadbent - Drums
 
 
 
 
 
Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 339 times