VANDEN PLAS – The Ghost Xpirement-Awakening (Frontiers Records/2019)

Friday, 01 November 2019 09:25
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Οι Vanden Plas παραδίδουν μαθήματα ομαδικότητας και Progressive Heavy Metal που όσο και να προσπαθήσεις δεν γίνεται να σε αφήσουν αδιάφορο.

 

Καταρχήν είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε με το παραδοσιακό “φτου μη σε ματιάσω” προς την παρέα από το Καϊζερσλάουτερν που αισίως οδεύει για τα 35 έτη ζωής, απολύτως συμπαγής και αδιάσπαστη από το ξεκίνημα της έως σήμερα. Οι ειδικοί στα στατιστικά σίγουρα τρίβουν τα χέρια τους όταν πρόκειται να καταπιαστούν με τέτοιου είδους περιπτώσεις συγκροτημάτων!
Η παρέα του Andy Kuntz και των αδελφών Lill μετά την πρώτη της επιτυχημένη προσπάθεια απόδοσης της concept ιστορίας Chronicles Of The Immortals, σε δύο μάλιστα ξεχωριστές κυκλοφορίες (2014 & 2015), επανέρχεται φέτος επιχειρώντας κάτι παρόμοιο και εξίσου μεγαλεπήβολο.

Οι VANDEN PLAS μάς παραδίδουν το πρώτο μέρος του νέου concept τους με τον διακριτικό τίτλο Awakening, και τον γενικό τίτλο The Ghost Xpirement.
Πρόκειται για την ιστορία ενός φανταστικού προσώπου, του Gideon Grace, ο οποίος περιπλανιέται στην Γαλλική επικράτεια κουβαλώντας το ψυχολογικό βάρος του θανάτου της αγαπημένης του. Η περιπλάνηση του αυτή θα τον φέρει αντιμέτωπο με δαίμονες και σκοτεινές δυνάμεις καθώς ο πόνος του θα τον κάνει να αναζητήσει μέσα από την μελέτη βιβλίων μεταφυσικής, παραψυχολογίας και πειραματισμών την λύτρωση. Ωστόσο το αποτέλεσμα θα είναι εντελώς αντίθετο και απρόσμενο γι' αυτόν...
 
 
Το πρώτο αυτό μέρος του concept αποτελείται από έξι κομμάτια συνολικής διάρκειας 46 περίπου λεπτών. Η μπάντα εκπλήσσει ευχάριστα, όχι τόσο για το καλό επίπεδο των συνθέσεων και της απόδοσης της, τα οποία όλα τα χρόνια της καριέρας της κινούνται ούτως ή άλλως σε υψηλά επίπεδα, αλλά για το έντονο ενδιαφέρον που προκαλεί η ακρόαση του δίσκου από το πρώτο μέχρι το τελευταίο του λεπτό.
Η δουλειά που έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα είναι παραπάνω από εξαιρετική, με συνέπεια η ταύτιση με την ιστορία και την εξέλιξη της να είναι αναπόφευκτη. Η ατμόσφαιρα που επιτυγχάνει να δημιουργήσει η μπάντα, διακατέχεται από ένταση, συναίσθημα και δραματικότητα και χωρίς υπερβολή αγγίζει τα όρια του θεατρικού έργου. Και τα 6 τραγούδια του άλμπουμ είναι τόσο δεμένα και συμπαγή παρά το γεγονός ότι η μέση διάρκεια τους αγγίζει τα 8 λεπτά, ενώ όσο και να προσπάθησα πουθενά δεν βρήκα την λεγόμενη “κοιλιά” στην ροή του.
Οι σκληρές και οι μελωδικές στιγμές των συνθέσεων εναλλάσσονται με θαυμάσιο τρόπο δημιουργώντας σκαλοπάτια συναισθηματικής κορύφωσης και οδηγώντας ασυναίσθητα την φαντασία να πλάσει εικόνες προκειμένου να δώσει φυσική υπόσταση στην ιστορία που εξελίσσεται. Στο τέλος της ακρόασης τα τρία τέταρτα της διάρκειας φαντάζουν τόσο λίγα, σαν να μιλάμε για μια άλλη μονάδα μέτρησης του χρόνου πέρα από την γήινη που γνωρίζει και χρησιμοποιεί το ανθρώπινο είδος...

Η ερμηνείες του Andy Kuntz έχουν σημαίνοντα ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς η φωνητικές του ικανότητες είναι τέτοιες που με άνεση κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων τραγουδιστών, ενώ το γεγονός ότι δεν είναι γέννημα Αγγλόφωνης χώρας, προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αναγνώριση του ταλέντου του.
Με όλα τα παραπάνω είναι περιττό να αναφερθούμε στην παικτική και ερμηνευτική απόδοση των πέντε Vanden Plas οι οποίοι δείχνουν να διανύουν περίοδο εξαιρετικής φόρμας τα τελευταία χρόνια -άλλωστε πρόκειται για άριστους μουσικούς που έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους- όπως και αρκετές μεγάλες μπάντες της progressive εποποιίας των '90's (Dream Theater, Threshold, Symphony X, Fates Warning, Royal Hunt κ.α.).
 

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λοιπόν. Οι VANDEN PLAS παραδίδουν μαθήματα ομαδικότητας και Progressive Heavy Metal που όσο και να προσπαθήσεις δεν γίνεται να σε αφήσουν αδιάφορο.
Το ένατο άλμπουμ των έμπειρων Γερμανών, βάζει ψηλά τον πήχη της αναμονής του δεύτερου μέρους του The Ghost Xpirement - Illumination, η κυκλοφορία του οποίου είναι προγραμματισμένη για το 2020... έως τότε το The Ghost Xpirement – Awakening, κοιτάει ευθέως στα μάτια τους Dream Theater και το Distance Over Time, στην άτυπη μάχη για την κυκλοφορία της χρονιάς!

Tracklist:
1. Cold December Night 2. The Phantoms Of Prend – Toi – Gardes 3. Three Ghosts 4. Devils Poetry 5. Fall From The Skies 6. The Ghost Xperiment

Line-up:
Andy Kuntz – vocals
Stephan Lill – guitars
Gunter Werno – keyboards
Torsten Reichert – bass
Andreas Lill - drums
 
 
 
 
 
 
Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 196 times