VINNIE MOORE – Soul Shifter (Mind's Eye Music/2019)

Wednesday, 06 November 2019 12:40
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Όταν σε μία εντυπωσιακή καριέρα έχεις συνδυάσει την παρουσία σου σε ετερόκλητες μουσικά μπάντες όπως οι Vicious Rumors, οι Alice Cooper οι Destruction και οι U.F.O., ή ανισόρροπος είσαι ή μουσική ιδιοφυΐα. Και επειδή ευτυχώς για εμάς ισχύει το δεύτερο, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βροντοφωνάξουμε ... “WE WANT MO(O)RE!!!”.

 

Ένατο προσωπικό άλμπουμ για την πολυσχιδή κιθαριστική προσωπικότητα εν ονόματι Vinnie Moore μέσα σε μία καριέρα χωρίς όρια, χωρίς στεγανά, και με ατελείωτες εκπλήξεις και μόνο προορισμό τον επόμενο πάντα σταθμό. Η αναγνώριση στο πρόσωπο τού καλλιτέχνη ήρθε με το ‘καλημέρα’ καθώς το ταλέντο ήταν τέτοιου μεγέθους που δεν χρειάστηκε καθόλου χρόνος για να αναγνωριστεί.
Άλμπουμ σαν τα Mind's Eye (1986), Time Odyssey (1988), Meltdown (1991), The Maze (1999) αποτελούν το λιγότερο κοσμήματα υψηλής κιθαριστικής αισθητικής σε μια δισκοθήκη που σέβεται τον εαυτό της.
Η μεγάλη ιδιαιτερότητα του Vinnie Moore σε σχέση με τους περισσότερους βιρτουόζους συναδέλφους του έγκειται στην απίθανη ευκολία με την οποία έχει συμμετάσχει ως πλήρες μέλος σε εκ διαμέτρου αντίθετες υφολογικά μπάντες ή ακόμα περισσότερο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες ως καλεσμένος. Αυτό το φαινόμενο από μόνο του αποτελεί αντικείμενο ειδικής μελέτης καθώς συναντάται σπανίως και προσδίδει ακόμη περισσότερους πόντους στην καλλιτεχνική του υπόσταση. Παρόλο που την τελευταία δεκαπενταετία έχει βρει σταθερή στέγη στους μεγάλους U.F.O. συνεισφέροντας στην αναγέννηση τους με δουλειές που κοντράρονται στα ίσια με κλασσικές τους κυκλοφορίες, δεν παύει να βοηθάει όπου και όποτε του ζητείται όντας πλέον ανάμεσα στην ελίτ των σύγχρονων guitar heroes.
 
 
Ανάμεσα σε όλα αυτά, επιστρέφει με μία ακόμη προσωπική δισκογραφική δουλειά μετά από τέσσερα χρόνια και το πολύ ενδιαφέρον Aerial Visions. Το Soul Shifter είναι ένα μωσαϊκό διαφορετικών μουσικών ιδεών που ταυτόχρονα αποτίει φόρο τιμής σε μερικούς αξεπέραστους -εν ζωή και μη- καλλιτέχνες του ευρύτερου χώρου της rock μουσικής αλλά και ανθρώπους που από τα πόστα τους έχουν στηρίξει με τον τρόπο τους το γενικότερο οικοδόμημα .
Συγκεκριμένα το κομμάτι Mystified είναι εμπνευσμένο από τον θάνατο του Chris Cornell (Audioslave, Soundgarden), διαθέτει blues ύφος και αποπνέει έντονο συναισθηματισμό. Το Brother Carlos αναφέρεται απροκάλυπτα σε μία από τις μεγάλες επιρροές του Moore, τον Carlos Santana με ότι μπορεί ηχητικά να σημαίνει αυτό, ενώ το Gainesville Station είναι ίσως η πιο απρόσμενη τιμή, σε ένα μεγάλο ταλέντο που δεν πρόλαβε να προσφέρει τα όσα φαινόταν ότι μπορούσε, τον Steve Gaines των Lynyrd Skynyrd.
Εδώ ακούμε μια οργιώδη southern rock σύνθεση η οποία αποτελεί μια εκ των κορυφαίων στιγμών του άλμπουμ με την συμμετοχή του
Jordan Rudess (Dream Theater) στα πλήκτρα. Το Soul Rider εμπνεύστηκε από τους Allman Brothers και δυστυχώς κατά την διάρκεια του γραψίματος του, έλαβε χώρα ο θάνατος του Gregg Allman. Πρόκειται για μία σύνθεση που υπό προϋποθέσεις θα είχε άνετα θέση σε κάποιο άλμπουμ είτε των ίδιων των Allman Brοthers είτε του Gregg Allman. Τέλος το Heard You Were Gone είναι αφιερωμένο στον Elliott Rubinson Δ/ντη της εταιρείας Dean Guitars ο οποίος επί χρόνια υποστήριξε ποικιλοτρόπως πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Michael Angelo Batio, Michael Schenker, Uli Jon Roth, Vinnie Moore και Black Star Riders.
 
Κατά τα λοιπά η έναρξη του άλμπουμ γίνεται με μια όμορφη Jazz/Funk σύνθεση, το Funk Bone Jam όπου συναντάμε στο μπάσο τον Rudy Sarzo (Quiet Riot, Ozzy, Whitesnake), το επόμενο Same Sun Shines είναι μια αμιγώς ταξιδιάρικη κιθαριστική ελεγεία με υπέροχο κολλητικό riff -άκι που μπαίνει αυτομάτως στα κορυφαία.
Επιστροφή σε
Jazz Rock/Funk καταστάσεις με το Kung Fu Grip όπου η επίδειξη υψηλής τεχνικής δεν ενοχλεί καθόλου. Το κομμάτι Mirage, όγδοο στην σειρά, είναι μια εμπνευσμένη σύνθεση με ευχάριστο και αισιόδοξο τόνο που ικανοποιεί απόλυτα παραμένοντας στα γνωστά υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Το Soul Shifter άλμπουμ κλείνει εντυπωσιακά με το Across The Ages, έναν δυναμικό Hard Rock ορχηστρικό ύμνο επισφραγίζοντας έτσι το σύνολο των θετικών εντυπώσεων.
 

Ο κ.
Vinnie Moore δεν έχει να αποδείξει πλέον τίποτα και σε κανέναν. Συνεχίζοντας τις υψηλές του πτήσεις είτε ως κιθαρίστας των U.F.O. είτε ως σόλο καλλιτέχνης, είτε ως επίτιμος καλεσμένος σε δουλειές τρίτων, απλά προσδίδει έναν αέρα σιγουριάς στο τελικό αποτέλεσμα που δεν δύναται να εξηγηθεί με συμβατικό τρόπο... με μεταφυσικό ίσως.
Λίγο πριν το τέλος του πολύ ενδιαφέροντος μουσικά 2019, έρχεται και η λήξη της αγωνίας για την πρόταση της χρονιάς στην κατηγορία του ορχηστρικού κιθαριστικού γίγνεσθαι... το
Soul Shifter είναι πλέον στα ράφια των δισκοπωλείων, όπως θα λέγαμε σε άλλες εποχές!
 
Tracklist: 1.Funk Bone Jam 2.Same Sun Shines 3.Kung Fu Grip 4.Mystified 5.Brother Carlos 6.Gainesville Station 7.Soul Rider 8.Mirage 9.Heard You Were Gone 10. Across The Ages
 
Line-up:
Vinnie Moore – guitars, synths (2,8,9,10), bass (3,8)
 
Additional Musicians:
Richie Monica–drums(1,3,4,5,6,7,8,9)
John Pessoni–drums(2,10)
Rudy Sarzo–bass(1)
Randy McStine–bass(2,10)
Michael Bean–bass(4,5,6,7,9),pedal steel(9)
John Cassidy–hammond organ(1,3,6,7),clavinet(1),piano(3,4,5,7,9),synths(4,5)
Jordan Rudess – piano solo (6)
 
 
 
 
✍ Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 157 times