AXE - Final Offering (Escape Music/2019)

Monday, 25 November 2019 09:43
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Όταν η τύχη σού γυρνάει επιδεικτικά την πλάτη, τότε η δύναμη τής θέλησης έστω και αργά αποδίδει δικαιοσύνη. ‘Η αλλιώς ... Hard Rocking in a hard life!

 

Οι Αμερικάνοι AXE είναι κλασσικό παράδειγμα τού σημαντικού ρόλου που έχει ο παράγοντας τύχη ή αντίστροφα η ατυχία, στην πορεία τού καθενός στην ζωή. Όπως γνωρίζουμε η αξιοποίηση των δυνατοτήτων, η γνώση, η δουλειά και το ταλέντο αν συνοδεύονται και από τον παράγοντα τύχη, αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας στον μάταιο αυτό κόσμο.
Δυστυχώς ο κρίσιμος και αστάθμητος αυτός παράγοντας το 1984 σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα γύρισε την πλάτη στους ανερχόμενους τότε AXE κόβοντας το νήμα της ζωής τού κιθαρίστα Michael Osborne και τραυματίζοντας σοβαρά τον Bobby Barth έτερο κιθαρίστα και τραγουδιστή.
Η μπάντα είχε προλάβει να κυκλοφορήσει τέσσερα στούντιο άλμπουμ χτίζοντας ένα αξιόλογο όνομα στο γήπεδο τού Hard Rock/AOR ακολουθώντας σε περιοδείες τους τα μεγαλύτερα σχήματα τής εποχής όπως οι Judas Priest, OZZY, ZZ Top, Kiss, Scorpions.
 
 
Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, όπως ήταν αναμενόμενο ο βηματισμός χάθηκε και ο μόνος εναπομείναν να το παλεύει μέσα από νέες συλλογικές ή ατομικές προσπάθειες ήταν ο Bobby Barth. Το όραμα των AXE ωστόσο ποτέ δεν έπαψε να τον απασχολεί κάνοντας αρκετές προσπάθειες αναβίωσης της μπάντας οι οποίες κατάφεραν και έδωσαν δύο καρπούς /άλμπουμ έως το 2000.
Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά η φλόγα -σε πείσμα των καιρών- παραμένει ζωντανή και μετουσιώνεται στην νέα έβδομη δισκογραφική δουλειά με τον κάπως αυτοσαρκαστικό τίτλο Final Offering (Offering τιτλοφορείται το τρίτο άλμπουμ των AXE με ημερομηνία κυκλοφορίας το 1982 από την ATCO).
To εξαμελές line up της μπάντας έχει ως βασικούς πυλώνες τον Bobby Barth και δευτερευόντως τον Bob Harris (φωνητικά) ο οποίος προσχώρησε στην τυπικά τρίτη περίοδο των AXE το 1997 και είναι ευρύτερα γνωστός για το πέρασμα του από την μπάντα τού Frank Zappa.
 
 
Είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι οι AXE τού σήμερα έχουν ελάχιστα κοινά σημεία με τους AXE τού τότε, το νήμα τής δημιουργικότητας των οποίων κόπηκε άδικα και άδοξα. Οι αναγεννημένοι AXE, το όραμα του Bobby Barth, αναπαράγει ένα “εξαφανισμένο” είδος Hard Rock και έναν ήχο μιας άλλης εποχής.
Το Final Offering αποτελείται από έντεκα συνθέσεις (12 στην έκδοση βινυλίου) οι οποίες πατάνε με το ένα πόδι στο Αμερικάνικο Hard Rock των 70’s με διάσπαρτα Southern Rock και κάποια blues στοιχεία και με το άλλο στο πρώιμο Heavy Metal της δεκαετίας του ’80.
Το αποτέλεσμα σίγουρα εντάσσεται στον ευρύτερο χώρο του Αμερικάνικου Hard Rock, όμως με μια δόση σκληράδας που το ξεχωρίζει από τις καθαρόαιμες μπάντες των 70’s.
Οι συνθέσεις δεν διεκδικούν έπαθλο πρωτοτυπίας, αντιθέτως ακολουθούν όλα τα κλισέ τού είδους. Ως επί τω πλείστων σε μεσαίες ταχύτητες επενδύουν στην μελωδία, στη δημιουργία έντονης συναισθηματικής ατμόσφαιρας, στα προσεγμένα και όμορφα κιθαριστικά θέματα (ρυθμικά και lead) ενώ η ιδιαίτερη βαθιά και μπάσα χροιά των φωνητικών γραμμών δίνει μια ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ρετρό στο συνολικό αποτέλεσμα.
Η απόδοση των μελών της μπάντας είναι υπέρ του δέοντος ικανοποιητική αποπνέοντας αίσθηση από μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουν, χωρίς ίχνος έπαρσης και εγωκεντρισμού. Τα παραπάνω αναδεικνύονται και από την ιδανική παραγωγή και τον καθαρό ήχο που ενισχύουν την καλή τελική εντύπωση.
 
 
Η ακρόαση του δίσκου αποτελεί συνολικά θετική εμπειρία, οι συνθέσεις διαθέτουν χαρακτήρα και αρκετές από αυτές έχουν τις προϋποθέσεις να κολλήσουν στο μυαλό λόγω των ευκολομνημόνευτων στίχων και βασικών μελωδικών θεμάτων. Πρόκειται για την επιβράβευση της απλότητας και της ευθύτητας που όλο και περισσότερο επιζητούνται στην πολύπλοκη καθημερινότητα πολλών, μεταξύ αυτών και εμού.
Στο δια ταύτα, ο Bobby Barth γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους ότι η μεγάλη ευκαιρία των AXE χάθηκε ανεπιστρεπτί όταν αυτός και ο Michael Osborne βρέθηκαν στο λάθος σημείο την λάθος στιγμή.
Παράλληλα όμως γνωρίζει ότι όταν η τύχη σου γυρνάει επιδεικτικά την πλάτη, τότε η δύναμη της θέλησης έστω και αργά αποδίδει δικαιοσύνη. Ή αλλιώς Hard Rocking in a hard life!
 
Tracklist: 1. Born To Lose 6:18 2. Bad Romance 4:38 3. Fire & Stone 6:52 4. Land Of Our Fathers 6:32 5. Make A Dream (Last Forever) 3:58 6. Money 4:18 7. Old Scratch 5:56 8. Road To Damascus 4:36 9. Who Will You Run To 5:22 10. T Y Ochen’ Krasi Vaya 5:08 11. Years Slip Away 5:13 12. Southbound Whistle 3:58 (Exclusive Bonus Track For Vinyl Only)
 
Line up:
Bobby Barth: Lead and Rhythm Guitars, Vocals, Keys
Bob Harris: Vocals, Keyboards
Gerald Berger: Bass
Scott Misner: Drums
Brad Banhagel: Guitars
Craig Gysler: Keyboards
Additional players & singers: David Landes, Ray Patterson, Greg T. Walker, Billy Kitchens, Thana Harris, Nate Harris
 
 
 
 
Jack Syrmaleon (Eclectic Shadows team)
Read 409 times