KAMCHATKA - Hoodoo Lightning (Border Music/2019)

Thursday, 05 December 2019 09:21
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια ... Hoodoo Lightning strikes!

 

Η προσπάθεια αναβίωσης της εποποιίας των 70's από χιλιάδες μπάντες ανά την υφήλιο αποτέλεσε και ακόμα αποτελεί πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των οπαδών. Βασικό ερώτημα, ποιες από αυτές αποτελούν ξεδιάντροπες κόπιες των μεγαθήριων εκείνης της εποχής καπηλευόμενες την μουσική τους παρακαταθήκη με κίνητρο την απόκτηση δημοσιότητας και αν είναι τυχερές και οικονομικές απολαβές, και ποιες από αυτές παρακινούνται από αγνή αγάπη για εκείνη την εποχή έχοντας παράλληλα να προσφέρουν κάτι νέο και ενδιαφέρον στο μουσικό γίγνεσθαι.
Επειδή λοιπόν ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, η αλήθεια αργά ή γρήγορα λάμπει για όλους... και όπως είναι λογικό η συντριπτική πλειοψηφία τους απορρίπτεται και αποβάλλεται από το ίδιο το μουσικό περιβάλλον το οποίο διαθέτει σύστημα αυτοκαθαρισμού υψηλής ευαισθησίας.
Και περνάω στο κυρίως θέμα.
 
 
Εκ των αποδεδειγμένα λίγων άξιων παραμονής στην μεγάλη κατηγορία των αναβιωτών εκείνου του σπουδαίου ήχου είναι και οι Kamtchatka, οι οποίοι ξεχώρισαν από την αρχή όπως θα έπρεπε, καθώς η αγνότητα των προθέσεων υπήρξε οφθαλμοφανής και αδιαμφισβήτητη. Οι Σουηδοί κάνοντας μεγαλύτερο διάλειμμα απ' ότι μας είχαν συνηθίσει έως και το Long Road Made Of Gold (2015), μας κεραυνοβολούν για έβδομη φορά με ένα άλμπουμ παράδειγμα προς μίμηση –με την καλή έννοια του όρου.
Το Hoodoo Lightning είναι ευθύ, λιτό, περιεκτικό και με μια λέξη ηλεκτρικό μέχρι το μεδούλι του. Σε μόλις σαράντα λεπτά της ώρας το τρίο από την Στοκχόλμη προσφέρει αψεγάδιαστο ατόφιο rock βγαλμένο από μια εποχή δόξας και άκρας αμφισβήτησης, “κουμπωμένο” όμως με θαυμαστό τρόπο στο ταλαίπωρο σήμερα. Μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Kamtchatka είναι η διπλή δύναμη στα φωνητικά με τους Thomas Juneor Andersson και Per Wiberg να μοιράζονται το μικρόφωνο με μεγάλη επιτυχία προσδίδοντας ακόμα ένα σημαντικό credit στην μουσική τους. Πραγματικά θα ήθελα κάποια στιγμή να ζήσω μία συναυλιακή εμπειρία παρακολουθώντας μία μπάντα με δύο ισάξιους τραγουδιστές επί σκηνής.
 
Η ειδοποιός διαφορά των Kamtchatka σε σχέση με την μάζα εκεί έξω έγκειται στα παραπάνω και σε άλλα τόσα που είναι περιττό να αναφερθούν σε αυτή την παρουσίαση. Μετά από δεκαπέντε χρόνια δισκογραφικής παρουσίας χωρίς κακή στιγμή στην καριέρα τους, δύσκολα πλέον να στραβοπατήσουν, εκτός αν οι ίδιοι το θελήσουν.
 

Και θα ρωτήσει τώρα εύλογα κάποιος: δηλαδή δεν θυμίζουν τίποτα; Και βέβαια θυμίζουν, ότι αγαπήσαμε και αγαπάμε με μανία στην δεκαετία των 70's που καθόρισε την rock μουσική. Όμως όταν οι επιρροές παραμένουν επιρροές και δεν μετατρέπονται σε ξεδιάντροπες αντιγραφές προσδίδοντας τόνο και όχι “πατσουλί” στην προσωπικότητα ενός γκρουπ, παραδίδεσαι άνευ όρων στην μουσική γιατί δεν αξίζει να ψάχνεις για τον θησαυρό του μακαρίτη... απλά αποδέχεσαι ότι εδώ δεν υπάρχει!
...και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.... Hoodoo Lightning strikes!
 
(Υ.Γ. : Ο Per Wiberg γνωστή ασύχαστη περίπτωση, κατέθεσε φέτος την πρώτη καθαρά προσωπική δουλειά του. Το Head Without Eyes παρουσιάστηκε στο RNR Monuments δια χειρός Eleni Liverakou Eriksson. Τσεκάρετε αν δεν το έχετε ήδη κάνει!)
 
Tracklist: 1. Blues Science PT1 – Thunder Rise 2. Blues Science PT2 – Hoodoo Lightning 3. Fool 4. Rainbow Ridge 5. Supersonic Universe 6. Monster 7. Let It Roll 8. Stay In The Wind 9. El Hombre Dorado 10. A Drifters Tale
 
Line-up:
Thomas Juneor Andersson
- Vocals, Guitars & percussion
Tobias Strandvik - Drums & Percussion
Per Wiberg - Vocals, Bass & Keys
 
 
✍ Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 278 times