NILI BROSH - Spectrum (Nili Brosh Music/2019)

Sunday, 29 December 2019 14:36
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Ανάμεικτος χυμός συναισθημάτων με την ουδέτερη γεύση να κυριαρχεί τελικά σε ολόκληρο το “φάσμα” του.

 

Η τριανταενός ετών Nili Brosh συγκαταλέγεται μεταξύ των εκλεκτών αποφοίτων του διάσημου μουσικού κολεγίου Berklee της Βοστόνης.
Με καταγωγή από το Ισραήλ και με ενασχόληση με την μουσική από πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε στα δώδεκα της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου της δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσει ηλεκτρική κιθάρα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.
Παρά το νεαρό της ηλικίας, το βιογραφικό της περιλαμβάνει συνεργασίες με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως ο κορυφαίος μπασίστας Stu Hamm, οι ανερχόμενοι prog rockers The Aristocrats, o Αυστραλός ντράμερ Virgil Donati με σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό του, o Yngwie Malmsteen και ο Tony McAlpine για τους οποίους άνοιγε το 2013 και 2014 αντίστοιχα τις εμφανίσεις τους.
Επίσης το 2011 εντάχθηκε στην progressive rock μπάντα των Seven The Hardway στην οποία βρίσκουμε τους κκ. Tony McAlpine,Virgil Donati και στα φωνητικά τον Mark Boals.
Τέλος και για δύο χρόνια συμμετείχε ως lead κιθαρίστρια στην παραγωγή του Cirque du Soleil, Michael Jackson: One.
 
 
Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει δύο προσωπικές δουλειές το 2010 και 2014 και λίγο πριν πέσει η αυλαία για το 2019 μας παρουσιάζει το Spectrum, ένα instrumental άλμπουμ όπως θα ήταν φυσικά αναμενόμενο, αλλά με πολύ ιδιαίτερη και καθόλου αναμενόμενη εξέλιξη κατά την διάρκεια της ακρόασης του. Βέβαια πρέπει να πω ότι το σύντομο δελτίο τύπου προετοιμάζει τον επίδοξο ακροατή για τις εντυπωσιακά ακραίες εναλλαγές στο ύφος τού άλμπουμ, τονίζοντας ότι η επιλογή τού τίτλου Spectrum (φάσμα) συνδέεται άμεσα με το ευρύ μουσικό φάσμα που συνειδητά επιλέγει η Nili Brosh για την νέα της δουλειά.
Οι τέσσερις συνθέσεις που ανοίγουν το άλμπουμ διαπραγματεύονται Ευρωπαϊκούς “λαϊκούς” ήχους με τις δύο πρώτες Cartagena και Andalusian Fantasy να εμβαθύνουν στην Ισπανική κουλτούρα με την ακουστική κιθάρα να έχει τον πρώτο λόγο. Ακολουθούν οι συνθέσεις Circus Wedding και Rachel In Paris οι οποίες διαθέτουν ξεκάθαρα Γαλλικό ταμπεραμέντο το οποίο επισφραγίζεται με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ακορντεόν.
 
 
Στην πέμπτη σύνθεση με τον τίτλο Solace συναντάμε για πρώτη φορά την ηλεκτρική “κυρία” σε ξεκάθαρα πρώτο πλάνο. Το κομμάτι αυτό διακατέχεται από Blues και Jazz αισθητική και ξεχωρίζει εύκολα δίνοντας την πρώτη κορυφή στο άλμπουμ. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται με τα Retractable Intent και Desert Deja Vu δύο πολύ όμορφες όσο και έξυπνες συνθέσεις οι οποίες συνδυάζουν τις βιρτουόζικες ηλεκτρικές ταχυδακτυλουργίες με την προοδευτικότητα και ταυτόχρονα εμπεριέχουν αρκετό συναίσθημα.
Κάπου εδώ έρχεται και η τελευταία στροφή στο ύφος του άλμπουμ με τις εναπομείνασες τρεις συνθέσεις Djentrification, Primal Feels και Resistance Piece να φλερτάρουν “ξεδιάντροπα” με ηλεκτρονικά και dance στοιχεία. Σίγουρα η προσέγγιση είναι ενδιαφέρουσα και “προκλητική”, ωστόσο δεν εντυπωσιάζει όσο η ίδια η Nili Brosh... πιθανά θα ήθελε με τα κομμάτια να περισώζονται από την ποιότητα των κιθαριστικών θεμάτων, και μόνο το Primal Feels να ξεφεύγει της μετριότητας.
 
 
Συνοψίζοντας το Spectrum είναι ένα φιλόδοξο άλμπουμ το οποίο προσπαθεί να συνδυάσει ετερόκλητα μουσικά ήδη με απώτερο στόχο να αναδείξει τις πολυδιάστατες ικανότητες της Nili Brosh και την άνεση της να κινείται σε ένα ευρύ φάσμα ήχων και τεχνικών εκτέλεσης. Αποτέλεσμα όμως αυτής της προσέγγισης είναι η μη ύπαρξη συγκεκριμένης ταυτότητας και υφολογικής κατεύθυνσης, γεγονός το οποίο δημιουργεί σύγχυση στον ακροατή μειώνοντας την τελική αξία της προσπάθειας.
Τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν την εκτελεστική δεινότητα και άρτια τεχνική κατάρτιση τής Nili Brosh, στοιχεία που την οδήγησαν στις “ψαρωτικές” συνεργασίες που έχει στο ενεργητικό της από νεαρή κιόλας ηλικία. Ωστόσο το φετινό τρία σε ένα Spectrum καλούμαστε να γευτούμε έναν ανάμεικτο χυμό συναισθημάτων με την ουδέτερη γεύση να κυριαρχεί τελικά σε ολόκληρο το “φάσμα” του.
Κορυφαίες στιγμές τα: Solace, Retractable Intent, Desert Deja Vu και Primal Feels.
 
Tracklist: 1. Cartagena 2. Andalusian Fantasy 3. Circus Wedding 4. Rachel In Paris 5. Solace 6. Retractable Intent 7. Desert Deja Vu 8. Djentrification 9. Primal Feels 10. Resistance Piece
 
Line-up:
Alex Argento - Programming, Keyboards and Arrangements
Nili Brosh - Guitars
Mariko Friend - Violin (track 4)
Hubert Gall - Accordion (tracks 3, 4)
Pete Lockett - Percussion (tracks 1, 2, 3)
Eli Marcus - Bass (tracks 1, 4)
Alon Mei-Tal – Guitar solo (track 8)
Gretchen Menn - Nylon String Electric Guitar (track 2)
Ray Rojo - Drums (tracks 2, 4)
 
 
Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 307 times