BLACK CAPRICORN – Omega (Sad Sun Music/2020-reissue)

Friday, 07 February 2020 13:36
Published in When Hard Gets Heavy

Επανακυκλοφορία σε μορφή διπλού cd, το οποίο κυκλοφόρησε (αρχικά) μόνο σε περιορισμένη έκδοση βινυλίου από την εταιρία Stone Stallion Rex στις 2 Νοεμβρίου τού 2017.

 

Οι Ιταλοί BLACK CAPRICORN δημιουργήθηκαν ως τρίο το 2007 στο Cagliari με τα μέλη τους να αποτελούνται από τους Fabrizio κιθάρες - φωνητικά, Rachela – τύμπανα και Virginia στο μπάσο. Με αυτόν τον κορμό, εργάστηκαν εντατικά από την άνοιξη του 2007 έως και το Φθινόπωρο του 2008 για να κυκλοφορήσουν εν τέλει τα demos για την πρώτη ομότιτλη δουλειά τους.
Πέρασαν όμως 4 ολόκληρα χρόνια για να βγει στον αέρα αυτό το ντεμπούτο. Γνωρίζουμε βέβαια, πόσο σκληρός είναι ο κόσμος (πλην όμορφος κατά τα άλλα) τού underground. Η 12th Record, με έδρα την Washington των Η.Π.Α, έκανε το σωστό βήμα να τους υπογράψει. Υπό την σκέπη της, έχουν περάσει κάποιες πολύ γνώστες μπάντες όπως οι High on Fire, Operator Generator, Cuda, Yob, Starchild, Ocean Chief, Buzzer και Gygax.
Αμέσως καταγράφηκε το ταλέντο της μπάντας να παράγει, έξοχο ψυχεδελικό doom metal το οποίο να είναι προσιτό από τους οπαδούς τού είδους.
Το 2010 η οικογένεια των BLACK CAPRICORN θα μεγαλώσει μιας και οι, Andrea Cadeddu (κιθάρα) και Matteo Carta (φωνή), θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να κυκλοφορήσουν το δεύτερο album τους “Born Underthe Black Capricorn" το 2013. Αυτή την φορά η Γερμανική Stone Stallion Rex θα φιλοξενήσει την μπάντα. Το συγκρότημα αποφασίζει να συνεχίσει ως τρίο ξανά και έτσι θα κυκλοφορήσει και το τρίτο της δίσκο “Cult of Black Friars” την αμέσως επόμενη χρονιά. Η συγκεκριμένη περίοδος θα βρει πιο απασχολημένη την μπάντα κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις και κυκλοφορώντας πολύ μουσική.
 
 
Split l.p. με τους Bretus και τους Weed Priest το 2015 και 2016 αντίστοιχα αλλά και ένα e.p ενδιάμεσα με τίτλο “Ira Dei”. Αισίως φτάνουν στο τέλος του 2017 να συνεχίζουν το ταξίδι τους στην μουσική βιομηχανία βγάζοντας στην επιφάνεια το τέταρτο -και μέχρι τώρα τελευταίο- δείγμα γραφής.
Το Ωmega που θα μας απασχολήσει εδώ, τηρεί τους νόμους και τα πεπραγμένα της σκοτεινότερης πλευράς τής μουσικής μας. Βαρύ ασήκωτο doom metal με ψήγματα ψυχεδελισμού. Μέχρι τώρα κάποιοι τυχεροί ανά τον κόσμο έχουν την περιορισμένη έκδοση βινυλίου. Όμως από την αρχή της φετινής χρονιάς θα έχουμε την δυνατότητα και οι υπόλοιποι να μπούμε στον χορό αυτού του συγκροτήματος. Ο επαναπατρισμός σε μια δική τους εταιρία, την εξίσου Ιταλική Sad Sun Music μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε την μουσική των Μαύρων Αιγόκερων.
Παραμένοντας στον χώρο του underground η εκεχειρία μεταξύ μουσικού και οπαδού δεν κρατά για πολύ. Ένας οπαδός αυτού του πλαισίου όταν αποφασίσει να μπει στην διαδικασία να εισχωρήσει στα βάθη τού απροσδιορίστου και του αχανή μαύρου, δεν είναι εύκολο να απεμπλακεί ξανά. Μαγεμένος από τον πλούτο που κρύβει, θέλει όλο και περισσότερη μουσική ανακαλύπτοντας καθημερινά νέους ήχους και συγκροτήματα. Είναι γνωστό παγκοσμίως ότι από το underground έχουν αναρριχηθεί πάρα πολλά σχήματα τα οποία έχουν κάνει λαμπρή καριέρα. Το doom metal είναι και θα είναι η μοναδικότητα στην εξαίρεση. Η περίπτωση των BLACK CAPRICORN ίσως να μην είναι από αυτές που διαπραγματεύονται την μουσική τους ως ύλη και αυτό τούς τιμά απεριόριστα.
 
 
Το Ωmega είναι ένας τεράστιος δίσκος σε διάρκεια που καλύπτει το όριο των 95 ολόκληρων λεπτών. Πραγματικό μεγαλείο όσον αφορά την διάρκεια του αλλά και της μουσικής προσέγγισης ενός συγκροτήματος του συγκεκριμένου ιδιώματος.
Δυο rock κουκλάρες πίσω από το rhythm section και ένας front-man που η τεστοστερόνη του ανεβάζει τους παλμούς τής καρδίας σε κάθε νότα. Αποτυπώνουν φόρο τιμής και γίνονται τμήμα του χαμού μαζί με ονόματα όπως οι, ELECTRIC WIZARD, REVEREND BIZARRE, GOATSNAKE, ACRIMONY.
Το "Ωmega" είναι ένα θλιβερό και αργό ταξίδι, ένα must για κάθε συλλογή και γνώστη του doom metal. Αυτή τη μικρή ψυχεδελική συστροφή που γυρίζει σε βαριά και δυνατά riffs. Είναι μια θολή, ατμοσφαιρική και μαγευτική μουσική ενός υψηλότερου επίπεδου. Τα φωνητικά μέσα στα τραγούδια δίνουν στο album μια κακόβουλη, απειλητική αίσθηση και αντιβαίνουν όμορφα με τα καθαρά ώστε να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της υπνωτικής ατμόσφαιρας και των επιβλητικών θεμάτων στις κιθάρες. Αυτό που κάνει πραγματικά την διαφορά είναι και η προσθήκη κάποιων καλεσμένων μουσικών σε μερικά από τα κομμάτια που προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο βάθους σε αυτά.
 
Ηilaria Falchi (Lightless Moor), η σοπράνο που θα ακούσετε στο "The Man Who Dared". Ο Claudio Kalb (Ilienses Tree) μας μαγεύει με το cello του στο "Black Capricorn Seal". O Massimiliano Viani (Glee's) εμπλουτίζει με το βιολί του, το "Black Capricorn Seal" O Daniele Manca (Shardana) δεύτερη κιθάρα και solo στο "Omega" και ο Mirko Toro στο κινηματογραφικό sample που ακούγεται στην εισαγωγή του "Quest for Agartha". Όλα προσεγμένα με την παραμικρή λεπτομέρεια και την Ιταλική φινέτσα που τους διακατέχει. Ο ήχος είναι ενδεδυμένος με τα στοιχεία του ήχου του doom και δεν σηκώνει περαιτέρω ανάλυσης. Στοχεύει στην συνείδηση των οπαδών του είδους και εγγυάται την ατμόσφαιρα σαν μια δεύτερη φύση η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια στάση ζωής. Αργόσυρτα μακάβρια θέματα και επικά ανεξάρτητη διάθεση.
 

Το Ωμέγα είναι από αυτούς τους δίσκους που θα μαγέψει τον οπαδό του doom metal και θα το μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και εκείνες τις ένδοξες μέρες του ιδιώματος. Μακάρι η Sad Sun Music να επανακυκλοφορήσει και τις προηγούμενες δουλειές των BLACK CAPRICORN. Επίσης ίσως ήρθε και η ώρα για ένα νέο album από αυτούς. Οψόμεθα… Το format θα περιέχει και 3 επιπλέον κομμάτια και θα κυκλοφορήσει σε μορφή διπλού cd στις 14 Φεβρουαρίου το τρέχοντος έτους. Η πλατφόρμα download (για τους βιαστικούς) είναι ήδη ανοικτή από της αρχές Ιανουαρίου.
 
Tracklist:
CD I: Alpha - Evil Horde of Lucifer – Accabadora - Flower of Revelation – Antartide - Black Capricorn Seal - Devil and the Death
CD II: The Man Who Dared - Stars of Orion - Quest for Agartha – Omega - Doom for the Red Sun (bonus track) - La Sella Del Diavolo (bonus track)
 
Line-up:
Rachela Piras: drums
Virginia Piras: bass
Fabrizio Monni: guitars, vocals
 
 

Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 374 times