STONUS - Aphasia (Electric Valley Records/2020)

Tuesday, 25 February 2020 14:06
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Μόνο Aphasia (αφασία) δεν χαρακτηρίζεται η φάση των Stonus.

 

Οι Stonus είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα μπάντα η οποία δραστηριοποιείται από το 2015. Αν και με καταγωγή από την πρωτεύουσα τής Κύπρου, Λευκωσία, το 2018 τα μέλη της επέλεξαν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Λονδίνο. Αναλογιζόμενοι τους ιστορικούς δεσμούς των Κυπρίων με τους Άγγλους αλλά και την κουλτούρα της Αγγλικής πρωτεύουσας στην οποία οι ευκαιρίες επαγγελματικής καριέρας και καταξίωσης είναι πολλαπλάσιες, η επιλογή των Stonus φαντάζει ιδανική.
Με δύο Ep's και αρκετές live εμφανίσεις στο ενεργητικό τους που βοήθησαν στην απόκτηση εμπειρίας και συνοχής, ήρθε η ώρα για την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική τους απόπειρα. Το παρθενικό άλμπουμ του πενταμελούς σχήματος ονομάζεται πολύ απλά... Aphasia!Αντιπαραβάλλοντας τον τίτλο που επιλέχτηκε (αφασία) με τους στίχους που επενδύουν τα έξι πλήρη κομμάτια του άλμπουμ -εξαιρείται το πενήντα δευτερολέπτων intro– μόνο “αφασία” δεν χαρακτηρίζεται η φάση των Stonus. Η γενική θεματολογία περιστρέφεται γύρω από τον άνθρωπο, τα συναισθήματα του, τις εσωτερικές αλλά και τις γενικότερες αναζητήσεις της ζωής, τον αντίκτυπο των σχέσεων, την πάλη καλού και κακού. Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται είναι αρκετά αλληγορικός , μάλλον κατά συνειδητή επιλογή, ώστε ο καθένας να έχει την δυνατότητα να ταυτιστεί με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες.
Μουσικά το σχήμα κινείται στα χωράφια του Stoner Rock. Όχι όμως μόνο εκεί. Η ηχητική φαρέτρα των Stonus περιέχει αιχμηρά βέλη από Heavy, Doom, Psychedelic Rock μέχρι και κάποιες αμυδρές Alternative αναφορές. Η μίξη των παραπάνω έχει επιτυχημένο αποτέλεσμα το οποίο καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο καθώς όλες οι συνθέσεις έχουν μοναδικό χαρακτήρα, εξαφανίζοντας την όποια υποψία επαναληπτικής διάθεσης και μονοτονίας που αποτελούν βασικές αδυναμίες τού είδους.Το Awake που ανοίγει το άλμπουμ είναι σχετικά γρήγορο groovy κομμάτι με όμορφο ψυχεδελικό τελείωμα που προαναγγέλλει την έλευση του ομώνυμου Aphasia. Μία σύνθεση όπου η ερμηνεία του Kyriacos Frangoulis υπενθυμίζει για ποιο λόγο οι Black Sabbath αποτελούν βασική επιρροή του είδους που οι Stonus διαπραγματεύονται. Ακολουθεί το άκρως ατμοσφαιρικό Mania όπου τα πράγματα βαραίνουν αρκετά με το solo του Pavlos Demetriou να κλέβει την παράσταση. Στο σχεδόν εννέα λεπτών Nadir το ψυχεδελικό ταξίδι κορυφώνεται περίτεχνα παραπέμποντας σε άλλες περασμένες εποχές όπου ο αυτοσχεδιασμός και το τζαμάρισμα ήταν μια απόλυτα φυσική διαδικασία. Ένα βήμα πριν το τέλος συναντάμε το Dead End ένα δυναμικό κομμάτι με πολλά σύγχρονα στοιχεία που θα ικανοποιήσει τους πάντες με την εξέλιξη του. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση των Stonus κλείνει με το Ghost Town, έναν Doom ύμνο με επική διάσταση, μια έμμεση διαμαρτυρία, ένα μανιφέστο οργής με αποδέκτες όλους όσους έχουν συμβάλλει με τον τρόπο τους στην διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης στην Κυπριακή επικράτεια. Μέσα σε όλα αυτά την δική της πινελιά προσθέτει η αναλογική παραγωγή του άλμπουμ που απογυμνώνει τον ήχο και εν τέλει προσθέτει πόντους ως επιλογή.Οι Stonus με το ντεμπούτο Aphasia, και την δική τους οπτική, παρουσιάζουν ένα μουσικό άλμπουμ βασισμένο σε δύσκολα κατά γενική ομολογία παρακλάδια, καθώς τα περιθώρια ελιγμών και πειραματισμών είναι αρκετά περιορισμένα και στενά. Παρόλα αυτά καταφέρνουν και τραβούν την προσοχή εντυπωσιάζοντας με την έξυπνη προσέγγιση τους, υπενθυμίζοντας μας ότι οι σωστά δομημένες ιδέες έχουν την δυνατότητα να ανανεώσουν το ενδιαφέρον ακόμα και εκεί που θεωρητικά όλα έχουν εξαντληθεί.
Οι Κύπριοι περνούν άνετα το τεστ και θέτουν τις βάσεις για κάτι πραγματικά μεγάλο στην συνέχεια. Ωστόσο επειδή πρέπει να ζούμε και να γευόμαστε το σήμερα όσο το δυνατόν καλύτερα, ας απολαύσουμε το Aphasia αφήνοντας τις όποιες προβλέψεις για το μέλλον στην άκρη.
 
Tracklist: 1. Intro 2. Awake 3. Aphasia 4. Mania 5. Nadir 6. Dead End 7. Ghost Town
 
Line-up:
Kyriacos Frangoulis - Vocals
Pavlos Demetriou – Lead Guitar
Nicky Ray - Rythm Guitar
Andreas Aristides - Bass
Kotsios Demetriades - Drums
 
 
 
 
 
Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
Read 622 times