LORD OF LIGHT – Morningstar (No Remorse Records/2020)

Saturday, 29 February 2020 13:33
Published in When Hard Gets Heavy

Ντεμπούτο album του Σουηδικού αυτού σχήματος το οποίο λειτουργεί περισσότερο σαν e.p. παρά σαν full length. Το φως αυτής της πρώτης τους παρουσίας διασπά το σκοτάδι. Ένα υπέρλαμπρο αστέρι στέλνει την πρώτη του λάμψη σε καιρούς σκοτεινούς.

 

Αρχικά θα ήθελα να πω ότι η μουσική του Morningstar παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό τον περασμένο Νοέμβριο στις ψηφιακές πλατφόρμες και αφορμής δοθείσης η δική μας No Remorse άδραξε την ευκαιρία να το κυκλοφορήσει σε κανονική μορφή. Αυτό το εξαιρετικό μείγμα progressive rock/metal παίρνει την θέση του ανάμεσα στις μαγικές στιγμές του είδους.
Ο Nicklas Kirkeval είναι ο ιθύνων νους πίσω από την μουσική που θα ακούσεις και πιστεύω ότι θα σου αρέσει τόσο όσο και εμένα. Δεν είναι μόνο ότι ο εν λόγο νέος είναι κιθαρίστας, σύνθετης, κιμπορντίστας και τραγουδιστής. Δεν φτάνει μόνο αυτό για να προκαλέσει τον κόσμο για να θα έρθει κοντά του. Χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο απ’ το να ξέρει να χειρίζεται τα χαρίσματα του. Ταλέντο μήπως; … ρωτώ. Ξεκάθαρες απόψεις και στόχους;... ξανά ρωτώ. Να προσθέσω στα πολλαπλά ερωτηματικά το ταλέντο και ότι επιχειρεί, σε ένα ρεύμα που για τους πολυπληθείς οπαδούς τού heavy metal είναι πλέον τουλάχιστον ντροπή να ασχολούνται;
Ξέρετε, έχω την άποψη ότι για να δημιουργήσεις συναισθήματα μέσω της μουσικής στους οπαδούς σου είναι το πιο δύσκολο πράγμα που ένας καλλιτέχνης καλείτε να ξεπεράσει. Το σημείο επαφής μεταξύ της έμπρακτης και αποτελεσματικής τελειότητας του δημιουργού με εκείνη την κριτική ματιά ενός ακροατή, ο οποίος ψάχνει και την παραμικρή ατέλεια. Η μουσική των LORD OF LIGHT δεν αφήνει υποψία για κάτι τέτοιο και δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις ακόμα και μετά την πρώτη ακρόαση.Η θεματολογία τού album φέρνει την δύναμη του Θείου και την μεταδίδει. Φως, ανάταση, ανάσταση, χρώμα, αγάπη, ένταση και αγγελική υπόσταση. Δημιουργικότητα απέναντι σε όλο το σκότος που υποτίθεται ότι κυριαρχεί στον κόσμο. Δυο κόσμοι αιώνια παράλληλοι. Δυο αντιπαραθέσεις με την ανθρωπότητα στο κέντρο να αντιπαλεύει με στην φύση του. Όταν ένας υγιής νους ψάξει και καταλάβει την αλήθεια θα βρει την απάντηση εύκολα. Κατανοώ την αρχή και θα καταλήξω σε συμπεράσματα. Το καλό δημιούργησε το κακό και όχι το αντίθετο. Και για να γίνουμε και λίγο γλαφυροί, το δημιούργησε γιατί βαριόταν και του έδωσε χώρο και χρόνο για δράση. Περιορισμένο χρόνο και περιορισμένες δυνατότητες.
Μουσικά το Morningstar διακατέχεται από μια επική ατμόσφαιρα συναισθημάτων και υπέροχης παραγωγής. Φέρνει την αύρα των προκατόχων του ιδιώματος και την διογκώνει τραβώντας όλες εκείνες τις αξεπέραστες στιγμές που σου έχουν μείνει στην καρδιά όλα αυτά τα χρόνια. Η ανατριχίλα που προκαλεί η φωνή του Nicklas και η θεατρικότητα της είναι σημείο αναφοράς. Τραγωδός και υπηρέτης τού κάλους με μια σπουδαία μεστή χροιά. Μια τέτοια φωνή μπορεί να κάνει το όνομα του γνωστό στα πέρατα του πλανήτη και να τον διατηρήσει στην κορυφή. Υψίφωνος με το μέταλλο να κυριαρχεί στις χορδές του. Καθάριος όπως το νερό. Φωτεινός όπως ο ήλιος. Ζεστός όπως η λάβα αναβλύζει στην επιφάνεια της Γης για να σμιλεύει καινούργια τοπία. Ένας ζωντανός οργανισμός που το μόνο του μέλημα είναι η επιβίωση και η κυριαρχία για καλό.

Εμβληματικός σε τέτοιο βαθμό που έχει αφήσει το στίγμα του πάνω μου. Κάθε φορά που δουλεύω ή κάνω κάτι πέρα από την μουσική και τις ελεύθερες ώρες μου. Ικανός να προσηλυτίσει νέους έφηβους στην μουσική μας. Το μικρόβιο του rock εμφανίστηκε στον οργανισμό μας από ακούσματα και φωνές σαν και αυτή. Θα μπορούσα να μιλώ για ώρες για την σπουδαιότητα ενός front-man και την επίδραση που μπορεί να έχει στην διαμόρφωση της μουσικής μας παιδείας αλλά πραγματικά, αγόρια και κορίτσια που διαβάζεται αυτές τις γραμμές, πρέπει οπωσδήποτε να ακούσετε την δουλειά αυτή για να καταλάβετε για τι μέγεθος μιλάμε. Όταν για παράδειγμα λέμε για την αναγνωσιμότητα ενός συγκροτήματος δεν εννοούμε απόλυτα την απήχηση στον κόσμο αλλά για τον διαχωρισμό των ήχων και της τεχνοτροπίας.
Λες ότι αυτό που ακούω είναι οι LORD OF LIGHT τώρα και ας μην έχω μπροστά μου τον δίσκο και το εξώφυλλο του. Είναι το άκουσμα που θα σε κάνει να σηκωθείς από την θέση σου και να πας να ρωτήσεις τον άνθρωπο πίσω από την κονσόλα “τι είναι αυτό που παίζει τώρα;”. Να σταματήσεις τους γύρω σου με ένα νεύμα και να τους πεις “μάγκες σωπάστε για λίγο” καλώντας τους να σταματήσουν για μια στιγμή την φλυαρία και να αισθανθούν το μεγαλείο. Ωστόσο οι ίδιοι αναφέρουν την ταμπέλα του heavy metal για να περιγράψουν την μουσική τους.
Οι LORD OF LIGHT δεν είναι μόνο αυτό.Στην κυριολεξία σέρνουν τον οπαδό αυτής της μουσικής, σε γνώριμα μονοπάτια από την μία και από την άλλη τον ταξιδέψουν σε νέα πεδία δράσης αγγίζοντας και την προοδευτική τάση με τις επιρροές τους να ξεκινούν από τους Iron Maiden της μέσης περιόδου, να περνούν στην Marillion τελειότητα με Hogarth στα φωνητικά να σου βγάζουν μέχρι και ακούσματα του παρελθόντος όπως έκαναν πολύ παλιότερα και οι υποτιμημένοι Winter’s Reign.
Από την μια οι πινελιές τού A.O.R με πολύ βαρύτερο ήχο και από την άλλη η διάθεση τους να αγγίζει το hard rock και το ευγενές heavy metal να συνυπάρχει και διαπραγματεύεται με την underground σκηνή της χώρας τους με τρανό παράδειγμα τους Memory Garden του Doomain του 2013. Την Ιταλική φινέτσα στα πλήκτρα που δεν κουράζουν τον λάτρη οπαδό τους αλλά λειτουργούν πάνω στα κομμάτια με φανταστικό τρόπο. Ενώνουν το παρελθόν και το μέλλον με την ποιότητα τους με θέματα στις κιθάρες που αρχικά θα σου φανούν όλα απλά αλλά δεν είναι. Όταν θα επιχειρήσεις κι άλλες ακροάσεις γιατί σίγουρα δεν θα μπορέσεις να ξεφύγεις τόσο εύκολα από αυτό το album θα ανακαλύψεις και το ταλέντο αυτών των μουσικών να προσπαθούν να ξεφύγουν από τα πρότυπα. Εάν αυτό είναι το πρώτο δείγμα γραφής τους, τότε δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει αυτό το group.

Με κομμάτια σαν το Ballad of the Righteous να σε εισαγάγουν σε μια απρόβλεπτη πλοκή ρυθμικού και παράλληλα ανατρεπτικού ύφους προκαλούν τον φίλο αυτής της μουσικής για να επικεντρωθεί περισσότερο στην ουσία του. Ξέρετε ποιο είναι το μυστικό; Η νεότητα η αφέλεια και η φρεσκάδα που ξεκινούν το έπος αυτό. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από την άγνοια του φόβου. Αυτόματα θα μονολογήσεις τι υπέροχα δένουν όλα αυτά τα στοιχεία μαζί. Έχεις γίνει ήδη οπαδός τους και δεν το κατάλαβες αδελφέ/ή. Μεγαλούργησαν από το πρώτο κιόλας τραγούδι και συνεχίζουν με το ονειρικό History το οποίο είναι ένα A cappella και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για την συνέχεια. Οι φωνές μαγικές απαγγέλνουν στίχους για την μεγαλειότητα της δημιουργίας. Το μυστήριο, η συμμετρία, η ιστορία, η άγνοια τής συμπαντικής μας συνύπαρξης με το όλο. Ο γαλαξίας που μας φιλοξενεί, η λαμπρότητα του είναι της ανθρωπότητας μέσα στο σύμπαν και της αιωνιότητας της ύπαρξης. Οι Queen για μια στιγμή ήρθαν μέσα από αυτά τα παιδιά. Η μάχη μας κρατά ζωντανούς και η μαγεία της αυτό-θεραπείας της ψυχής. Για ενάμιση λεπτό η τρίχα έχει γίνει κάγκελο.
Το Candlelight έρχεται να απογειώσει την μπάντα και να μας καλέσει στην σφαίρα τους. Το βασικό riff απλό αναπαράγεται σε όλη την διάρκεια του κομματιού. Ακριβώς εκεί επάνω χτίζεται ένα progressive όργιο. Δεν μοιάζει να έχει ξεπηδήσει ούτε από τους Dream Theater ούτε από τους Psychotic Waltz, ούτε καν κάτι γνώριμο. Πέρα από την σχολή των Fates Warning και εκείνη των Control Denied. Αυτή ακριβώς είναι και η επιτυχία εδώ, δηλαδή, η μη συμβατικότητα με το ότι θεωρείτε πάγιο.

Bildresultat för Nicklas Kirkevall

Επιτέλους ένα συγκρότημα που δεν αντιγράφει κανέναν. Η ατμόσφαιρα των LORD OF LIGHT θα επιδράσει επάνω σου στο ομώνυμο Morningstar. Είχα να νιώσω έτσι από την εποχή των Saviour Machine. Ένα φορτισμένο τραγούδι 8 λεπτών με μια εισαγωγή που κόβει την ανάσα. Μετατρέπεται σε μπαλάντα θα έλεγα, αν και δεν είναι ακριβώς εύστοχος ο όρος. Δυναμικό riff και ένα πολύ όμορφο σόλο μαζί με τα πλήκτρα θα ξεσπάσουν για την ολοκλήρωση του. Τα τύμπανα του Jesper Sunnhagen σπέρνουν τον πανικό. Αλλεπάλληλες εκρήξεις και αλλαγές με την βοήθεια του μπασίστα Alfred Andersson αποκαλύπτουν ένα συμπαγές rhythm section.
Τo A Leaden Sky είναι μια μελωδική εισαγωγή για το τελευταίο τραγούδι του δίσκου βασισμένο στα πλήκτρα. Το Typhoon αρχικά μπαίνει με πλήκτρα και χτυπήματα από τη κιθάρα και με μια αστραπιαία έκρηξη όλων των οργάνων. Ακολουθεί ρυθμός με τον Νιcklas να ομορφαίνει την δομή του τραγουδιού. Ξεσπάσματα που μέχρι και η δίκαση προκαλεί θαυμασμό. Πλοκή και αλληλεπίδραση κουβαλούν οι μουσικοί μας εδώ. Έχουν όλα τα συστατικά για να γίνουν ευρέως γνωστοί. Έχουν την μουσική και το ταλέντο για να προχωρήσουν με τις βάσεις του πρώτου τους πονήματος.
Ένα μεγάλο συγκρότημα γεννήθηκε σε μια αναγέννηση των ήχων πολύ μακριά από την πηγή των πρώτων κολοσσών του είδους.
Καλεί όλους εσάς που έχετε την μουσική σαν το υπέρτατο αγαθό που δόθηκε στην ανθρωπότητα μέσω των συχνοτήτων και κυβερνά τον εσωτερικό μας κόσμο.
Τι είναι μουσική τελικά; Ένα τυχαίο γεγονός ή μια πραγματικότητα ταυτόσημη με την συνύπαρξη μας; Ότι και να είναι αυτό που μας συνδέει καλύτερα να το αγαπάμε και να το μεταλαμπαδεύουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.
Αυτή η μπάντα το αξίζει γιατί είναι από αυτές που μπορεί να μεταφέρει την αισιοδοξία και την λάμψη από την απέναντι ακτή του Ατλαντικού μέχρι το πιο μακρινό σημείο της Άπω Ανατολής στο νησί τής Ιαπωνίας.
Η πρώτη χώρα που θα αγκαλιάσει αυτή την μπαντάρα είναι η Ελλάδα κύριοι. Ανήκει σε όλους γιατί έρχεται από ένα κόσμο ευλογημένο. Δικαίωμα του καθένα είναι οι θρησκευτικές του ανησυχίες αλλά τέτοια εμβέλεια στην μουσική δεν συναντάς κάθε μέρα. Περιμένω με αγωνία τη επόμενη δισκογραφική δουλειά των LORD OF LIGHT. Είμαι σίγουρος ότι η συνέχεια θα είναι εξίσου εκπληκτική. Έχουμε να κάνουμε με Σουηδούς είπαμε… γι αυτό χρησιμοποίησα την λέξη... αγωνία.
 
Track list:
1. Presage (2:07)
2. Ballad of the Righteous (9:24)
3. History (1:31)
4. Candlelight (5:09)
5. Morningstar (7:58)
6. A Leaden Sky (1:07)
7. Typhoon (5:00)
 
ALBUM / RECORDING LINE-UP:
Nicklas Kirkevall: Vocals, guitars & keyboards
Alfred Andersson: Bass guitar
Jesper Sunnhagen: Drums

Lord of Light on facebook
No Remorse Records on facebook

 

Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 663 times