VOID OF SLEEP – Metaphora (Aural music/2020)

Tuesday, 10 March 2020 15:42
Published in When Hard Gets Heavy

Ανέλαβα να κάνω αυτή την παρουσίαση χωρίς να ξέρω ότι οι εν λόγο κύριοι μόλις λίγα χρόνια πριν (συγκεκριμένα το 2014), συνεργάστηκαν με τους Nero di Marte πάνω σε ένα split e.p.

 

Όπως ήταν φυσικό, φτερούγισε κάτι μέσα μου διαβάζοντας τις πληροφορίες για τον κόσμο των VOID OF SLEEP. Κατάγονται από την Ravenna τής Ιταλίας και σας γνωστοποιώ ότι τρέφω μεγάλη αγάπη για τις μουσικές που μας προσφέρουν οι γείτονες. Έχουν το κάτι παραπάνω σε όλα τα ειδή τής μουσικής μας.
Μια τεράστια σκηνή γεμάτη πόθους και όνειρα. Αμέσως τραβούν την προσοχή μέσω των ήχων με αποτέλεσμα να τεντώνουν τις αισθήσεις μας.
Η μουσική τους διαφέρει σε πολλά από την Σκανδιναβική για παράδειγμα.
Εμείς του Νότου είμαστε λίγο πιο μπροστά σε όλο αυτό γιατί έχουμε τρέλα με το τσουβάλι. Πάντα χρησιμοποιούμε (με την καλή έννοια) την τρέλας μας για να δημιουργούμε και να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την αφέλεια που μας διακρίνει.
Ήλιος, θάλασσα, βουνά. Πράσινο, κίτρινο, καφέ, μπλε τα χρώματα που μας περιτριγυρίζουν και οι μυρωδιές τής άνοιξης. Όμως το μαύρο τής νύχτας είναι αυτό που βγάζει τον εσωτερικό κόσμο μας προς τα έξω. Τα εκατομμύρια αστέρια στον καθαρό θόλο τού ουρανού αυτό που μας δίνει έμπνευση. Ακριβώς την ίδια ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος κοιμάται εμείς χτυπάμε τα όνειρα τους. Τους τα χαλάμε με ειρηνικό σκοπό.


Οι καλλιτέχνες τού χώρου εμπνέονται από προβληματισμούς και σημάδια των καιρών. Καθώς οι εποχές αλλάζουν, τα καλά ή κακά νέα πέφτουν βροχή μέσω των ειδήσεων, βλέπεις ξεκάθαρα ότι ο κόσμος γύρω σου γίνεται ολοένα και πιο σκληρός. Αδύνατον να τα παρακολουθήσεις όλα, θα ήταν αυστηρά ακατάλληλο να είχες την δύναμη να μπορούσες να μεταμορφώσεις αυτόν τον κόσμο μόνος σου.
Ότι έχει δράση κρύβει παρακάτω και μια αντίδραση. Μουσικοί μέσω των VOID OF SLEEP για παράδειγμα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν μέσω της μουσικής και να προσθέσουν μια ακόμα αντίθετη φωνή απέναντι σε αυτά που τους προβληματίζουν. Μια λάμψη αντίθετη στην εικονική πραγματικότητα, μια καθάρια φωνή ανάμεσα στους άναρθρους φθόγγους των τεράτων.
Όπως οι ίδιοι λένε. “Ζούμε σε μια εποχή αναζωπύρωσης του φόβου και του μίσους, των κοινωνικών σχέσεων και την κάθε είδους ευγένεια να βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Την απάθεια και την περιθωριοποίηση ολοένα και πιο πολλών πολιτών που έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους κατοίκους αυτού του πλανήτη.
Το album Metaphora μεταφράζει τον τρόπο που βλέπουμε αυτόν τον κόσμο με την μουσική μας. Ολοκληρώνοντας τη νέα μας δουλεία, το αποτέλεσμα αυτής, είναι ένα άλμπουμ ακραίο με κάθε έννοια τής λέξης. Ένα album τόσο μελωδικό όσο και βάναυσο μαζί, γεμάτο ένταση και επικής διάθεσης.”Μπαίνοντας λοιπόν στην διαδικασία ακρόασης του, αυτό που συνάντησα μπροστά ήταν η μεγάλη αλλά και συνάμα μελωδική εισαγωγή με τίτλο The Famine Years. Οι πρώτες νότες ξεχύνονται στον εγκέφαλο μου χωρίς να έχω επαφή με παλιότερες δουλείες τους. Επί δυόμιση λεπτά περίπου βρίσκομαι ήδη εκεί που θέλει να με πάει η μπάντα. Τα χρόνια τής εξαθλίωσης τής ανθρωπότητας στο τώρα ή στο παρελθόν. Μην με κάνεις να προφητεύω γιατί δεν είμαι καθόλου καλός σε αυτό. Με πιάνει μια στενοχώρια γιατί η ιστορία ξέρει. Έχει δει, έχει καταγράψει και είναι ο μοναδικός μάρτυρας τής σκοτεινής απάνθρωπης πλευράς μας.
Όμως είναι μια εισαγωγή θελκτική και έχει την τάση να σε τραβά σαν ένα φως που είναι το μοναδικό σημείο μες στη νύχτα που μπορείς να δεις. Θα πας προς αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήχοι από παραμορφωμένα κρουστά προς το τέλος με την ηλεκτροακουστική να προσπαθεί να σε ηρεμήσει. Ένα ψυχεδελικό καλωσόρισμα.
Οι VOID OF SLEEP περιγράφουν την μουσική τους ως ένα κράμα progressive sludge με επιρροές από Black Sabbath, Pink Floyd, Tool, Mastodon, King Crimson, Kyuss, Opeth και όμως καταφέρνουν να αφομοιώσουν πολύ καλά όλες αυτές τις εμμονές τους, κάτω από την δική τους ταυτότητα. Κάτι που είναι υπέρ μου, μιας και λατρεύω όλα αυτά τα μεγαθήρια που αναφέρονται πιο πάνω.

Το Iron Mouth μπαίνει και με αφήνει με το στόμα ανοικτό. Ένας ήχος τραχύς που αγγίζει το doom και όλη την αυτού μεγαλειότητα. Το στοιχειό των Mastodon και της φρεσκάδας τής εποχής, μου διαλύουν όλη την αρχική αμφιβολία περί sludge. Δεν ανήκουν εκεί για τον απλούστατο λόγο ότι η μουσική τους δεν είναι βαλτώδης.
Είναι progressive doom metal πειραματικό και με την ψυχεδέλεια να ξεχειλίζει στην ατμόσφαιρα. Τα Tool στοιχεία φαίνονται όταν οι ρυθμοί πέφτουν. Τα έχουν όμως χωνέψει καλά και αυτό δεν με πειράζει καθόλου.
Ένιωσα τον χώρο γύρω μου να σείεται και ξεκίνησα τον χορό των richter με head banging! Ένα εντεκάλεπτο έπος που δεν περίμενα με τίποτα να έρθει από την μπάντα. Είναι η πρώτη φορά που ακούω την μουσική τους και με έκαναν οπαδό τους με τεράστια ευκολία. Η φωνή τού Burdo αλλάζει και μεταμορφώνεται από έναν μελωδικό ηγέτη σε σκληρά θυμωμένο τιμωρό. (Έφερε στην μνήμη μου τους Wolverine από την Σουηδία στον τρόπο που κτίζουν τις συνθέσεις τους κυρίως στα πρώτα τους album.)
Η ποιότητα των μουσικών αυτών θα αγγίξει πολύ κόσμο που ψάχνει την ανιδιοτέλεια στην μουσική. Δίνουν πολύ περισσότερα και περιμένουν να λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Δεν υπάρχει solo για να σου διακόψει την απόλαυση. Σε αυτά τα είδη δεν υπάρχει ίχνος περφεξιονισμού, δεν το χρειάζονται και δε είναι σκοπός τους.Θα το νιώσεις αυτό με το που φτάσεις στο επόμενο κομμάτι. Το Waves of Discomfort παραπέμπει στο ψυχεδελικό sludge με μια post αλλοιωμένη προσέγγιση. Μια εισαγωγή κατά κάποιο τρόπο θα σε παρασύρει στο επόμενο μεγαλούργημα Unfair Judgements. Οι εναλλαγές στην μουσική των VOID OF SLEEP πολλές και πάντοτε εύστοχες. Θέλουμε τους μουσικούς να κάνουν εκπλήξεις και να μην μασούν από μέτρα και πρέπει. Το αποτέλεσμα τούς ανταμείβει γιατί είναι τίμιοι και κάνουν πραγματικότητα την δική μας δίψα για επιβλητική μουσική. Δεν υπάρχει καθώς πρέπει μουσική από πλευράς καλλιτεχνών, μόνο η δική μας βλακεία να μην μπορούμε να το αντέξουμε.
Στην συνεχεία συναντάμε την άλλη πλευρά τής μπάντας μεταφραζόμενη με το πολύ δυναμικό Master Abuser να ξεχύνεται από τα ηχεία. Θυμός και μένος εναντία σε ότι πιο εχθρικό για τον ελεύθερο άνθρωπο. Η ένταση αυξάνεται και φαίνεται από την αρχή. Μπάσο, ντραμς, κιθάρες, φέρνουν τον όλεθρο. Τα φωνητικά γίνονται σκληρά. Εδώ είναι το σημείο που οι Opeth συνειρμοί εποχής Deliverance, έρχονται να συναντήσουν λίγο από τον παραλογισμό των King Crimson. Εξαιρετικό δείγμα γραφής για να ακούσει και ο πιο brutal οπαδός. Ήχος ντουβάρι και λιωμένο μέταλλο. Ταχύτητα, σθένος και εφορία μαζί.

Οι ταχύτητες κόβουν προς το τέλος τού κομματιού για να κατευνάσει το πνεύμα τού γράφοντα που έχει φτάσει στα άκρα του για να δώσει την κατάλληλη ώθηση για το προτελευταίο τραγούδι τού Metaphora.
Ήδη εκστασιασμένος δεν ξέρω τι έρχεται και περιμένω με αγωνιά τι θα ακολουθήσει. Μια αχτίδα μελωδίας με κάνει να ανατριχιάσω και η αγωνία τελειώνει μιας και το Modern Man με βάζει στην θέση μου.
Πρόκειται για ένα progressive ντελίριο των VOID OF SLEEP. Απίστευτο τραγούδι να μιλά για την ειρήνη και την αναζήτηση μέσα στον σύγχρονο άνθρωπο. Ενώ η ανθρωπότητα προσπαθεί να ησυχάσει και προσπαθεί να εξελιχτεί, οι απανταχού “βρικόλακες” αλλάζουν συνεχώς την ρότα. Ψάχνω λίγο από το φως τής ειρήνης μέσα στο μυαλό μου αλλά τα δάκρυα δεν με αφήνουν. Οι πολιτικές εκεί έξω είναι λάθος. Το ξέρουμε αυτό, το ζούμε καθημερινά. Όντας ένα από τα πιο δυνατά και πιο κινηματογραφικά σημεία του δίσκου.

Η ολοκλήρωση του Tides of the Mourning αφομοιώνει όλες τις επιρροές τού συγκροτήματος σε ένα μεγαλεπήβολο τραγούδι διάρκειας κοντά στα 11 λεπτά. Άλλο ένα δείγμα που σου λέει ξεκάθαρα ότι οι VOID OF SLEEP ξεπερνούν όχι απλά την βάση, αλλά τους ωθεί προς τα μπρος (μακάρι να γίνει πραγματικότητα αυτό) σε μεγαλύτερες σταθερές αξίες.
Σύντομα το μέλλον τους θα προδιαγραφεί λαμπρό!

Για μένα είναι ήδη ένα από τα highlight τής χρονιάς. Τέτοια μουσική δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από κουρτίνες και underground status. Για σένα που διαβάζεις αυτές τις εντυπώσεις και αφού αφουγκραστείς την ίδια γοητεία τής μουσικής των παιδιών αυτών, τότε γίνεσαι και εσύ μάρτυρας του αληθινού πλούτου της. Διέδωσε το με όποια δύναμη έχεις, χωρίς καθυστερήσεις.

Tracklist:
1. The Famine Years
2. Iron Mouth
3. Waves of Discomfort
4. Unfair Judgements
5 . Master Abuser
6. Modern Man
7. Tides of the Mourning

Line-up:
Burdo – Vocals & Guitar
Gale – Guitar
Allo – Drums
Andrea – Bass
 

Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)Read 450 times