HUNTSMEN – Mandala of Fear (Prosthetic Records/2020)

Friday, 20 March 2020 09:21
Published in When Hard Gets Heavy

Ιδανικό album για τις δύσκολες ώρες της μοναξιάς και της αναζήτησης. Εάν είστε ερωτευμένοι χωρίς αντίκρισμα θα βρείτε την υγεία σας. Εάν απλά είστε μόνοι τότε θα βρείτε κάτι για να ερωτευτείτε. Με την δύναμη του rock-metal σύμμαχο κάνεις δεν βγαίνει χαμένος.

 

Μαγευτικός ο κόσμος τού underground. Με κάθε ευκαιρία θα το λέω και θα το γράφω. Ασχοληθείτε με αυτό, ακούστε μουσική, επεκταθείτε στον θαυμάσιο ωκεανό των ήχων. Βγάλτε τις παρωπίδες και απολαύστε τις στιγμές. Σαν να μην υπάρχει αύριο. Γι αυτό υπάρχουμε, γι αυτό ζούμε. Δεν είναι όνειρο, αλλά ένα υπαρκτό δεδομένο η σχέση μεταξύ των ανθρώπων με αυτή την μορφή τέχνης. Μέσο επικοινωνίας, ένα θαύμα – δώρο τού σύμπαντος για να μην νοιώθουμε μόνοι. Φανταστείτε τον άνθρωπο χωρίς μουσική… μόνο αυτό.

Στο δεύτερο τους δίσκο οι εκ του Chicago ταλαντούχοι μουσικοί των HUNTSMEN αποκαλύπτουν ιδιαιτερότητες και εκφραστικότητα. Οι ίδιοι κατατάσσουν την ιδιομορφία τους σαν ένα κράμα doom με post rock. Μπαίνοντας όμως στον ευχάριστο κόπο να ακούσω το νέο τους album (το όποιο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες) ανακάλυψα πολύ περισσότερα από αυτά τα στενά όρια που έχουν θέσει για να περιγράψουν την μουσική τους. Η μπάντα είναι ένα πολύ-εργαλείο που ξεκλειδώνει ήχους, ρευστοποιεί στερεά ύλη και αναμιγνύει εγκεφαλικές ουσίες μεταξύ τους.
Όλη αυτή η περιγραφή ίσως να φέρει στο προσκήνιο μια προοδευτική εικόνα περισσότερο. Το progressive στοιχείο σίγουρα υπάρχει σε μεγάλες δόσεις στην μουσική των HUNTSMEN όμως δεν αποτελεί τον σκοπό. Όσοι από εσάς είστε υποψιασμένοι από το ντεμπούτο τους American Scrap και η ατμόσφαιρα των dark Americana επιρροών, σας είχε παγιδεύσει κατά κάποιο τρόπο, εδώ θα αναθεωρήσετε. Γιατί πλέον η μπάντα δεν συμβιβάζεται πουθενά. Θα είναι κρίμα να βάλουμε στο ίδιο καζάνι και να κριτικάρουμε αυτές τις 2 κυκλοφορίες μαζί. Δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε αυτό το λάθος. Χάνουμε την ουσία έτσι και μόνο κακό μπορούμε να κάνουμε παρά να απολαμβάνουμε την μουσική. Το παράδειγμα ακούει στο όνομα Loss το οποίο είναι ένα μουσικό αριστούργημα σκοτεινό αλλά όμορφα μελωδικό.

Το Mandala of Fear διακατέχεται από έντονα μέρη σκληρού rock με πολλές ψυχεδελικές πινελιές. Οι κιθάρες βαριές σαν ανάσες από καυτό αέρα. Το μπάσο γεμίζει κενά και τα τύμπανα δίνουν ρυθμό όπου αυτό απαιτείτε. Τα post μέρη γίνονται σύμμαχος σε ένα άκουσμα και δημιουργούν μια βάση ανεξάρτητων ήχων. Εντυπωσιακά θέματα που παραλύουν το σώμα και υψώνουν την ψυχή όπως στο The Silver Lining για παράδειγμα.
Μέσα από τα 13 τραγούδια συνολικής διάρκειας που αγγίζει την 1 ώρα και 20 λεπτά, μας καλούν στην οντότητα τους.
Από το εναρκτήριο Ride Out μέχρι και το τελευταίο τραγούδι Clearing the Sand οι HUNTSMEN δίδουν ρέστα ποιότητας και αναζήτησης. Κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο με ελάχιστες στιγμές που θα μπορούσαν να αποφύγουν. Όμως και αυτές οι στιγμές έχουν μια λογική ύπαρξης.Η δουλειά τού συγκροτήματος φαίνεται με την αποτελεσματικότητα τους στην έκφραση και στην πολυτέλεια που τους δίνει μια άρτια παραγωγή. Τα φωνητικά μέρη δεν είναι αυτά που θα ξετυλίξουν το κουβάρι αλλά αυτά που σπαρακτικά σε καλούν να τα βιώσεις. Σε αυτό το είδος της μουσικής δεν υπάρχουν μυστικά αλλά μόνο απαντήσεις. Ενώ τα περισσότερα σχήματα του χώρου δεν χρησιμοποιούν τραγουδιστή, το συγκρότημα αυτό χρησιμοποιεί ιχνηλάτες για την καλύτερη διάβαση μέσα από τα δαιδαλώδη ήχο-τόπια. Μελωδικά, σκληρά, ανατρεπτικά και θυμωμένα μαζί. Ολοκληρωμένα ατίθασα με νεανική διάθεση.
Η προσθήκη της Aimee Bueno στο σχήμα έδωσε πεδίο δράσης για περισσότερη διακριτικότητα και φυσικά (χαριτολογώντας) ομορφιά.
Το αποτέλεσμα όλων των επιρροών τους που ξεκινούν από την πατροπαράδοτη γύμνια των πρώιμων ήχων της χώρας τους μέχρι και τα πιο σύγχρονα τερτίπια που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη που λέγεται heavy psych doom εκκολάπτουν μια μουσική επένδυση για τις δύσκολες ώρες που ζούμε σαν κοινωνία. Ασφυξία μέχρι την τελική απελευθέρωση μέσω της μουσικής. Άλλοτε ήπια, άλλοτε εκκωφαντικά αφιλόξενη η μουσική του πενταμελούς αυτού σχήματος λειτουργεί εντυπωσιακά και καλεί όλους αυτούς τους οπαδούς τής μουσικής να αγαπήσουν τον εαυτό τους περισσότερο, να ανατριχιάσουν και να βάλουν τον “απ’ αυτό τους” κάτω να δουλέψουν για ένα καλύτερο αύριο.
Καιρός ήταν να σκύψουμε πραγματικά στα μικρά που μας δίνουν έμφαση να καταλάβουμε πόσο μόνοι μπορούμε να μείνουμε. Να ανακαλύψουμε τους φόβους μας και να τους νικήσουμε.

Οι HUNTSMEN με εξέπληξαν ευχάριστα φέτος. Το Mandala of Fear είναι ένας μεγάλος δίσκος όχι μόνο σε διάρκεια αλλά γεμάτος από συναισθήματα και με κράτησε σε εγρήγορση. Ανακάλυψα έναν αδιάβατο τόπο για εξερεύνηση και στην τελική, την ψυχαγωγία. Εντελώς υποκειμενικά είναι όλα αυτά. Εσείς ξέρετε καλύτερα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις. Να θυμάστε ότι η γνώμη του ενός δεν μπορεί να συμπίπτει με την εικόνα που μπορεί να έχει το σύνολο των οπαδών. Αρπάξτε τις ευκαιρίες που μπορεί να μην σας ξαναδοθούν. Η πλοκή αυτού του album είναι πέρα από κάθε φαντασία.
 
Track List:
1. Ride Out 04:54
2. Colossus 06:27
3. Atomic Storms 07:58
4. God Will Stop Trying 07:21
5. Pirates of the Waste 06:00
6. Hill People Drugs 03:39
7. Bone Cathedral 04:36
8. A Nameless Dread 06:14
9. Awake at Time’s End 09:07
10. Loss 04:05
11. The Silver Lining 02:30
12. The Swallow 10:41
13. Clearing the Sand 04:49
 
Line up:
Marc Stranger-Najjar (Bass, Vocals)
Ray Knipe (Drums)
Kirill Orlov (Guitars)
Chris Kang (Guitars, Vocals)
Aimee Bueno (Vocals)
 
 
 
 
 Thanasis Tzelas / Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 331 times