ANCIENT CURSE – The New Prophecy (Pure Steel Records/2020)

Saturday, 02 May 2020 12:20
Published in When Hard Gets Heavy

Επιστροφή στο μέλλον και για τους Γερμανούς heavy power metallers.

✍ Από τον Thanasi Tzela / Halo of Thorns (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Ίσως η επιστροφή αυτή να μην συζητηθεί τόσο όσο εκείνης των Psychotic Waltz για παράδειγμα, αλλά έχει ακριβώς την ίδια σημασία και την δική της βαρύτητα. Δεν θα μπορούσε να σταθεί ανασταλτικός παράγοντας για τους απανταχού φίλους τού είδους αυτή η ευκαιρία να γνωρίσουν ένα αρκετά δυναμικό συγκρότημα το όποιο γνωρίζει πολύ καλά που εντάσσεται. Άριστοι γνώστες τής δυναμικής πλευράς τού heavy metal με επικές προεκτάσεις. Τουλάχιστον οι καθαριστικές επελάσεις τους, προτάσσουν τα στήθη τους απέναντι στην ανυπαρξία τού υλικού που παράγεται σήμερα στην μουσική βιομηχανία. Αν αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα στα αυτιά των οπαδών τότε κάτι πάει στραβά.

Οι ANCIENT CURSE δεν είναι μια συνηθισμένη Power Metal φόρμα, ούτε μια μπάντα κάθε αυτού Progressive Metal.
Ιδρύθηκαν μέσα στον χαμό τού 1985, όμως δεν είναι επίσης μια τυπική μπάντα τής δεκαετίας του '80 με όλα τα κλισέ που οριοθέτησαν αυτόν τον μεγαλοπρεπή ήχο. Ακριβώς επειδή η καταιγίδα και το ηχητικό άγχος τους, εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας τού 1990 με ένα μίνι και δύο ολοκληρωμένα άλμπουμ.
Αυτό που θα ακούσεις στο The New Prophecy σίγουρα θα σου φανεί γνώριμο γιατί υπήρξαν οι ίδιοι αρχιτέκτονες της απαρχής αυτού του εμπνευσμένου πλούτου και της φυσικής εξέλιξης του σύγχρονου Ευρωπαϊκού power metal με ελαφρές δόσεις προοδευτισμού.
 


Πριν από δυόμισι δεκαετίες ξεκίνησαν με αυτήν τη σύνθεση με ιδρυτή τον τραγουδιστή - κιθαρίστα Pepe Pierez (πρώην Sons of Seasons), τον κιθαρίστα Gunnar Erxleben (πρώην Riot Instinct), στο μπάσο τον Thorsten Penz (G.L.A.S.S.) και πίσω από τα τύμπανα ο Matthias Schröder. Έτσι είναι απαραίτητη η ανεύρεση του καταλόγου τους από έναν φανατικό οπαδό αυτής της παράδοσης.
Thirsty Fields E.p. το (1995), το ντεμπούτο τους The Landing full-length (1997) και Thirsty Fields την ίδια ακριβώς χρονιά. Με την επιστροφή τους τώρα λοιπόν με το The New Prophecy, το συγκρότημα από τη Βρέμη δείχνει όλη τη χαλυβουργική του δύναμη και επενδύει μέσα από 9 νέα τραγούδια στα οποία το Power Metal, αγγίζει το τευτονικό Speed ​​Metal και ρέπει λίγο προς την κατεύθυνση του Thrash Metal στα πιο γρήγορα μέρη. Ο συνολικός ήχος πολλαπλασιάζεται με μια σημαντική ποικιλία, η οποία μπορεί να ονομαστεί προοδευτική, αλλά και απλά σαν μια φανταστική αναζήτηση.
Οι ANCIENT CURSE βρήκαν ένα μοναδικό στυλ αφομοιώνοντας εύστοχα όλα αυτά τα στοιχεία και παράγουν τραγούδα και θέματα που μπορούν να ταρακουνήσουν τον ακροατή. Να τον παρασύρουν στα άκρα του και να τον προσηλυτίσουν στον κόσμο τους.
Η συνολική διάρκεια του δίσκου αγγίζει την 1 ώρα και κρίνεται πέρα του δέοντος χορταστική. Αλίμονο εάν έφτανε μόνο αυτό.

Ακούγοντας το Τhe New Prophecy θα ανακαλύψεις 4 φίλους που έχουν κάτι πολύ σημαντικό να σου πουν. Μέσα από τους στίχους θα δεις ότι κάποιοι έχουν τις ίδιες ανησυχίες με σένα. Μελοποιούν τα βιώματα τους, τις σκέψεις τους για το αύριο και σε καλούν να ξυπνήσεις από τον λήθαργο της θαλπωρής σου.
Ο Pepe έχει μια τρομερά εκφραστική καθαρή φωνή. Μελωδικός, δυναμικός αλλά και ελπιδοφόρος μαζί είναι ο κυρίαρχος σε όλες τις συνθέσεις.
Οι ρυθμικές κιθάρες εξαπολύουν επιθέσεις στα ανήμπορα να αντιδράσουν αυτιά μας. Ογκωδέστατος ήχος -από τους Thorsten και Matthias- ομοβροντιών σαν πυροβολαρχία σε πλήρη εξέλιξη μάχης.
Μοναδικός και αυτοκρατορικός είναι ο ήχος του Gunnar με την εξάχορδη του να παίρνει φωτιά γιατί πρώτα από όλα σέβεται τις heavy metal ρίζες του.
 


Η ποιότητα τους φτάνει ταβάνι εάν θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο και λόγο της κρυστάλλινης παραγωγής. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια τραγούδια περισσότερο από τα αλλά γιατί απλά στο σύνολο του το The New Prophecy είναι από την μια άκρη έως την άλλη ένα highlight.
Ηχητικά περισσότερο μπορώ να πω ότι είναι πιο κοντά στους Evergrey και στα χνάρια των παλιών καλών Kamelot. Ξεπερνώντας ακόμα και αυτούς πλέον είναι από τα συγκροτήματα που θα μπορούσαν να πορευτούν επάνω στο ίδιο τους το ταλέντο.
Μου άρεσε η πλοκή μέσα στα κομμάτια, οι αλλαγές του ύφους τους και είμαι σίγουρος ότι θα ανακαλύψετε μια μπάντα που παίζει heavy metal... για αυτούς που περιμένουν με αγωνία τέτοια album για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν.

Η μουσική των ANCIENT CURSE δεν είναι στείρα, αντίθετα μάλιστα μπολιάζει τον ξερό τόπο που ζούμε τα τελευταία μουσικά χρονιά με το ιερό νερό της συνειδήσεις των μεταλλικών μας χορδών.
Έχουν συμμετάσχει 2 καλλιτέχνες που ίσως σας κινήσουν περισσότερο το ενδιαφέρον.
Ο Henning Basse (METALIUM / SONS OF SEASONS) και ο Oliver Palotai (KAMELOT) βρίσκονται κρυμμένοι πίσω από αυτόν τον κάλλιστο δίσκο και περιμένουν να τους ανακαλύψετε.

Με την σειρά μου εύχομαι να μην χρειαστεί πάλι τόσος χρόνος για να ξανά ακούσουμε κάτι νέο από τους ANCIENT CURSE.
Για την ώρα αρπάξτε την ευκαιρία να ακούσετε αγνό ανόθευτο power metal παραγόμενο από την Γηραιά Ήπειρο. Δεν θα το μετανιώσετε. Αξιοζήλευτο άκουσμα και επίκαιρο όσο ποτέ. Πέρα από κάθε βαθμολογία βρίσκεται μόνο ο σεβασμός.
 
TRACKLIST:
1. We Follow The Signs
2. Fire And Ice
3. The Shadow
4. Man Of The Storm
5. Hypnotize
6. One Moment Of Fortune
7. Forever Young
8. Mind Chaos
9. Prophecy
 
LINE-UP :
Pepe Pierez – vocals, guitars
Gunnar Erxleben – guitars
Thorsten Penz – bass
Matthias Schröder – drums
 
Special guest:
Henning Basse (METALIUM / SONS OF SEASONS)
Oliver Palotai (KAMELOT)
 
 
 
 
 
 
Read 605 times