BITTERNESS – Dead World Order (GUC - Label, Mailorder/2020)

Tuesday, 19 May 2020 09:08
Published in When Hard Gets Heavy

Τριμελές thrash metal σχήμα από την Γερμανία ομολογουμένως αξιόλογο αλλά δυστυχώς πολύ υποτιμημένο.

Γράφει✍ ο Halo of Thorns (ELCECTIC SHADOWS team)

 

Τι και εάν το συγκεκριμένο ρεύμα είναι... “ξεπερασμένο”; 
Τι και εάν οι φωστήρες τής παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας αγνοούν σχολαστικά ολόκληρες γενιές με μουσικούς και μπάντες εδώ και δεκαετίες;
Το λεγόμενο nwothm αποτυγχάνει να αναζωπυρώσει την φλόγα των οπαδών. Πλην μερικών ελαχίστων περιπτώσεων, οι περισσότερες κυκλοφορίες δεν ξεπερνούν το μέτριο, ας μην γελιόμαστε.
Από το να έχω ταλέντο μέχρι να παράγω μια αξιοπρεπή κυκλοφορία για να με ακούσει ο κόσμος και να με αναγνωρίσει χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ειδικά τώρα, που το προσπέρασμα από την μια ανάρτηση στην άλλη στο χώρο του διαδικτύου τείνει να γίνει ποινικό παράπτωμα στην Αττική οδό. Κλήσεις πρέπει να κόβονται για αντικανονική χρήση του scroll down και του click.

Όταν και εάν δείτε κάπου ανάρτηση τούτων εδώ των Γερμανών μεταλλάδων φίλων μας, να ανάψετε ένδειξη για υποχρεωτική στάθμευση και αφήστε το χειριστήριο - ποντίκι σας και μείνετε λίγο δεξιά. Δεν θα σας κάνει κόπο αγαπητοί μου συνοδηγοί. Μην κάψετε βενζίνη για μια στιγμή. Βγείτε έξω από την αποχαύνωση της καμπίνας σας και ακούστε το νέο τους album και θυμηθείτε, αναπνεύστε, αφουγκραστείτε τις στιγμές αυτές.
Το Dead World Order θα σας φανεί οικείο. Θέλετε ο τίτλος αυτού του δίσκου, η νότες, η παραγωγή του, τα θεσπέσια τραγούδια, τα κολλητικά του riffs. Όλα συνδέονται μαζί για να μας δώσουν την εικόνα και να δέσουν μαζί σε μια -πέρα του δέοντος- αξιόλογη κυκλοφορία.

Οι BITTERNESS δεν πήραν το χρίσμα τώρα. Το έχουν εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια και συμπορεύονται μαζί μας με τον σκοπό που ορίζεται από την μια βασική αρχή. Ποτέ δεν ήταν δήθεν. Είναι άνθρωποι σαν και εμάς. Έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τα καθημερινά βιώματα. Είναι μαυροντυμένοι εργασιομανείς και μέσα στις φλέβες τους κυλά το ίδιο αβλαβές μικρόβιο τού βαρέως μετάλλου που κυκλοφορεί σε μένα και σε σένα. Απλά εκείνοι έχουν την πολυτέλεια να είναι χρήστες ενός οργάνου και τις ελεύθερες τους ώρες να ασχολούνται και να γράφουν μουσική. Μάλιστα εντυπωσιακή στην πλειονότητα. Αυτός είναι αισίως ο έβδομος δίσκος που μας προσφέρεται από την μπάντα. Το thrash metal τους με άφησε με τις καλύτερες των εντυπώσεων.
Όλα θα γίνουν πιο καθαρά και ξάστερα όταν ξεκινήσει η σύντομη μελωδική εισαγωγή τού The Last Sunrise. Θα σε εισαγάγει στον κόσμο των BITTERNESS και η στιγμιαία παύση θα σε βρει να ακούς το καταπληκτικό θέμα τού A Bullet a Day. Ένα γρήγορο μπάσιμο ρυθμικό και παράλληλα κολλητικό στον εγκέφαλο. Τα τύμπανα και το μπάσο ερωτοτροπούν στα πιο γρήγορα μέρη με δυναμική που σου προκαλεί αναταράξεις στο κεφάλι σου. Αμέσως καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με Γερμανικό συγκρότημα μιας και ο μπροστάρης, τραγουδιστής-κιθαρίστας Frank Urschler παραπέμπει στον προσφιλή μας Schmier των Destruction, σε σημεία.


Οπότε εάν είσαι οπαδός τής Γερμανικής σχολής τού thrash metal είναι αδύνατο να λείπεις από το πανηγύρι που συντελείτε στο Dead World Order. Οφείλεις να δώσεις προσοχή στην πολύ δυνατή και καθαρή παραγωγή και το σφιχτοδεμένο παίξιμο των μελών τής μπάντας αυτής. Χειμαρρώδες μουσική επενδύσει και στα 44 λεπτά της συνολικής διάρκειας τού δίσκου. Εναλλασσόμενες ταχύτητες με γυρίσματα εδώ και εκεί. Ουρλιάζουν την κατάντια τού πολιτισμού σε κάθε τους στροφή σε κάθε τους στίχο. Χωρίς φόβο ακούστε τραγούδια σαν ομώνυμο του album, εντυπωσιακό μέσης ταχύτητας μοτίβο και θα τραγουδάτε τους στίχους με σφικτή την γροθιά στον αέρα. Το Idiocrasy θα θυμίσει λίγο από τα riffs των Grip Inc. Ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής για να το μοιραστείτε με έναν φίλο σας. Οι Andreas Kiechle (τύμπανα) και Thomas Kneer (μπάσο) είναι οι ηγέτες εδώ.

Η τελική απόφαση της ανθρωπότητας απέναντι στην βλακεία που δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει πλέον. Όταν ονομάζεις ένα τραγούδι σου με τον τίτλο Let God Sort ‘Em Out δεν γίνεται να μην αγαπήσεις τους καλλιτέχνες αυτούς. Thrash metal χείμαρρος με εκπληκτικά γρήγορο ρυθμό. Ένας καλπασμός που δεν θα αφήσει κανέναν φίλο του είδους ασυγκίνητο. Μια μουσική επένδυση απέναντι στην ηλιθιότητα που μας περιβάλει. Το ξέρετε το ζείτε άλλωστε χρόνια τώρα. Περίτεχνες αλλαγές παντού οργώνουν τα αυτιά και εκτινάσσουν την αδρεναλίνη, ίσως μια από τις κορυφαίες στιγμές στον δίσκο.
Γήινες καθαριστικές επιθέσεις στο Forward Into The Past. Γνώριμο μέρος… ήμουν ήδη εδώ από πριν. Το γνωρίζω καλά και εσύ το έχεις βιώσει. Το παρελθόν είναι εδώ με έναν περίεργο τρόπο. Λες και δεν πέρασε καθόλου ο χρόνος. Τα ίδια λάθη μας οδηγούν στην αποπεράτωση της παρουσίας μας σε αυτόν τον χώρο και τον τόπο. Τον έχουμε κάνει αφιλόξενο κύριοι. Η μπάντα δεν αστειεύεται, γράφει επίκαιρους στίχους και εκλιπαρεί να αλλάξουμε σκεπτικό πριν είναι αργά. Εμείς έχουμε την δύναμη να ανατρέψουμε την κατάσταση. Επιδέχεται κρητικής η όλη φάση με τον τρόπο ζωής μας αρχικά, πριν βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας.
Οι BITTERNESS αφυπνίζουν τον κόσμο.

Το Blood Feud είναι το απόλυτα βαρύ μέρος του δίσκοι. Μπορείς να κατανοήσεις τα πάντα γιατί είναι καθαρά σαν το φως. Η δουλειά στην παραγωγή και το τελικό μιξάρισμα από τον Harris Johns είναι για σεμινάριο. Όγκος και δύναμη πάνε χέρι-χέρι όχι μόνο εδώ αλλά σε όλη την διάρκεια του Dead World Order album. Όπως και οι πρώιμες επιρροές από Sentenced και At The Gates στο None More Black τραγούδι αλλά σε πιο thrash φόρμες. Φτάνοντας στην έντονη συναισθηματική κορύφωση του τελευταίου κομματιού Darkest Times το οποίο είναι ορχηστρικό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν εισαγωγικό σε κάποια ραδιοφωνική εκπομπή. Ατμοσφαιρικές νότες αποσπούν την προσοχή και σε κάνουν να ανασυντάσσεσαι εσωτερικά καθώς βυθίζεσαι μέσα του.

Το πάρα πολύ κατατοπιστικό εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Andrei Bouzikov. Κοιτώντας το σε βάζει σε σκέψεις. Δεν θα μπορούσε η μπάντα να βρει κάτι καλύτερο για να ντύσει με αυτό τον τρόπο την μουσική της. Όμορφα πράγματα με λίγα λόγια. Οι οπαδοί του είδους δεν πρέπει να λείψουν από εδώ. Δεν υπάρχει πρωτοτυπία αλλά όμως υπάρχει αυτό το αρχέγονο συναίσθημα και αυτό είναι το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση. Heavy thrash metal μέχρι το κόκαλο.

Tracklist:
1. The Last Sunrise (intro)
2. A Bullet A day
3. Dead World Order
4. Idiocrasy
5. Let God Sort ‘Em Out
6. Forward Into The Past
7. Blood Feud
8. None More Black
9. Darkest Times (instrumental)
 
Band members:
Andreas Kiechle (Drums)
Frank Urschler (Vocals, Guitars)
Thomas Kneer (Bass)
 
 
 
 
Read 564 times