MASTER MASSIVE – Black Feathers On Their Graves (Vicisolum Productions/2020)

Monday, 25 May 2020 08:26
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Σε όποιον αρέσουν τα “μυστήρια τρένα” και κατ' επέκταση οι μυστήριοι προορισμοί έπεσε στην περίπτωση. Οι Master Massive κυκλοφορούν φέτος τον δίσκο Heavy Metal που οι διψασμένοι του είδους οπαδοί ονειρεύονται αλλά αδυνατούν να περιγράψουν με λέξεις!

Γράφει  ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Ο Jan Strandh είναι μια απόμακρη, στοχαστική και επιλεκτική προσωπικότητα η οποία έχει πρωτίστως όραμα. Κινούμενος ως επί το πλείστων υπογείως από τις αρχές τις δεκαετίας του '80, δεν υπήρξε ούτε καν στοιχειωδώς παραγωγικός, χαρακτηριστικό γνώρισμα μουσικών που αναλώνονται κατά βάση σε ατέρμονες αναζητήσεις στοχεύοντας στην τέλεια απόδοση του οράματος τους. Αυτή η εμμονή έχει ως αρνητική συνέπεια την μόνιμη παραμονή στους underground μουσικούς κύκλους αλλά και το θετικό της παραγωγής κορυφαίων έργων όταν επιτέλους επέλθει η πολυπόθητη πλανητική ευθυγράμμιση που επιζητούν.

Έτσι οι μόνες επίσημες κυκλοφορίες στις οποίες τον συναντάμε είναι αυτές των θρυλικών πλέον Power Metallers, Twilight και το Eye For An Eye άλμπουμ (1994) όπως και στους Symphonic Doomsters, Sobre Nocturne και την μοναδική τους επίσημη κυκλοφορία με τον τίτλο Serpentine Dreamweaver (1999).
Οι Master Massive είναι το καθεαυτό προσωπικό του μουσικό όχημα, ένα στην κυριολεξία “bat mobile” αφού μιλάμε για έναν άνθρωπο σκιά που εμφανίζεται και εξαφανίζεται με την ίδια πάντα ευκολία.
Το πρώτο χτύπημα των Master Massive ήρθε και μας κατακεραύνωσε το 2015 μέσα από την απίστευτη Heavy/Rock όπερα The Pendulum η αξία της οποίας δυστυχώς παρέμεινε ως μυστικός θησαυρός στους προαναφερθέντες underground κύκλους. Ένα κείμενο αποκλειστικής ενασχόλησης με αυτό το άλμπουμ δεν θα ήταν χαμένος χρόνος καθώς στέκεται σε επίπεδο ισάξιο αντίστοιχων έργων μεγάλων ονομάτων του Heavy Metal που χαίρουν σύσσωμης και διαχρονικής εκτίμησης.
Για πρώτη φορά μετά από τριάντα και πλέον χρόνια παρουσίας στον χώρο ο Jan Strandh καταφέρνει να επανέλθει δισκογραφικά με την ίδια μπάντα που δεν είναι άλλη από τους Master Massive. Έχοντας ξεζουμίσει το The Pendulum άλμπουμ ήταν περίπου σίγουρο ότι δεν περίμενα κάτι καλύτερο. Πιθανά ισάξιο αλλά σε καμία περίπτωση ανώτερο. Διαψεύστηκα οικτρά.Οι ανανεωμένοι Master Massive με πλήρη αλλαγή προσώπων πλην φυσικά του ηγέτη τους, ηχογράφησαν και μας σερβίρουν τον δίσκο Heavy Metal που οι διψασμένοι του είδους οπαδοί ονειρεύονται αλλά αδυνατούν να περιγράψουν με λέξεις! Το Black Feathers On Their Graves εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αποτελέσει την κορυφαία κυκλοφορία της χρονιάς, αποδεικνύοντας ότι όταν το ταλέντο είναι μπολιασμένο με όραμα και μεράκι για καλλιτεχνική δημιουργία, ακόμα και ένα μουσικό είδος που μάλλον κατά κοινή ομολογία τα έχει δώσει όλα, μπορεί να κρύβει δυνάμεις που δεν απελευθερώθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα.

Αφήνοντας πίσω το προηγούμενο υψηλής αισθητικής concept έργο τους οι Master Massive δεν κοίταξαν ούτε πλαγίως ούτε πλαγιομετωπικά αλλά πλήρως μετωπικά προκειμένου να κάνουν τα επόμενο βήμα τους. Η επιλογή τους δικαιώνει απόλυτα. Το Black Feathers On Their Graves άλμπουμ είναι παρόμοιας λογικής μόνο όσον αφορά την τεχνοτροπία των συνθέσεων.
Πατάει σταθερά πάνω στους οδηγούς του παραδοσιακού Heavy Metal ενσωματώνοντας στοιχεία κλασικού Rock και Progressive Metal. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτά επενδύονται με έναν λεπτό επικό μανδύα και έντονο λυρισμό οδηγώντας σε ένα αποτέλεσμα που είναι πολύ δύσκολο να χαρακτηριστεί χωρίς τον κίνδυνο να μην αποδοθεί πλήρως με λέξεις αυτό που φτάνει στα αφτιά του ακροατή.
Ο δίσκος αποτελείται από τρεις συνθέσεις συνολικής διάρκειας (35) τριανταπέντε και κάτι λεπτών. Το ομώνυμο κομμάτι χωρίζεται σε πέντε μέρη και είμαι σίγουρος ότι θα πάρει αρκετό καιρό σε όποιον το ακούσει ώστε να αποκρυπτογραφήσει όλες του τις λεπτομέρειες. Ένα έπος με όλη την σημασία της λέξης, από αυτά που αν και διάρκειας δεκαοκτώ λεπτών, θες άλλο τόσο για να πεις ότι το απόλαυσες. Παρόμοια η κατάσταση και με το Pictures in the sand όπου γίνεται με τον πλέον τρανταχτό τρόπο παραδεκτή η έφεση του Jan Strandh στην σύνθεση συμπαγών και μεστών μακρόσυρτων κομματιών με σαφή όμως προσανατολισμό. Το άλμπουμ κλείνει με την μικρότερης διάρκειας σύνθεση, το κλασικο-μεταλλικό Castles in the air το οποίο ωστόσο αποπνέει τέτοια αρχοντιά που δε αφήνει περιθώρια για παράπονα!Όλα τα παραπάνω για να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάστηκαν την εκτελεστική δεινότητα των νέων συνεργατών του Jan Strandh. Και εδώ δεν χωράει κριτική καθώς ένας εμμονικά τελειομανής οραματιστής δεν θα μπορούσε από το να βασιστεί σε κορυφαίους παίκτες σε όλες τις θέσεις. Ιδιαίτερη μνεία ωστόσο πρέπει να γίνει στον τομέα της ερμηνείας. Ο εκλεκτός Marcus Karlsson διαθέτει φωνή βγαλμένη από χυτήριο σιδήρου. Ογκώδης, μελωδικός και δυναμικός ταυτόχρονα, εντυπωσιάζει με την πεντακάθαρη φωνή του, το μεγάλο εύρος της και την σταθερότητα του σε κλίμακες που εναλλάσσονται συνεχώς.

Οι Master Massive έκαναν την έκπληξη, επισημαίνοντας μας για πολλοστή φορά ότι δεν χρειάζεται να εναποθέτουμε πάντα τις ελπίδες μας στα βαριά χαρτιά αναμένοντας καλύτερες μέρες. Αυτές βρίσκονται πολλές φορές σε γωνιές που τα φώτα είναι χαμηλωμένα ή και χειρότερα βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε αυτές τις γωνιές προκειμένου να συνεχίσει να τροφοδοτείται η φλόγα που παραλάβαμε και έχουμε ως χρέος να παραδώσουμε στους επόμενους.
Το Black Feathers On Their Graves είναι ένα άλμπουμ που μπορεί να βάλει το λιθαράκι του στην διαδικασία συντήρησης αυτής της φλόγας και το κάνει με το παραπάνω. Αυτό που χρειάζεται είναι και η δική μας συνδρομή. Συστήνεται δια ροπάλου!
 
Tracklist:
1. Black feathers on their graves 18:15
I. Falling in Time
II. Devil’s Sun
III. Paradise Lost
IV. Black Feathers on their Graves
V. Our Ancient Fathers
2. Pictures in the sand 11:04
3. Castles in the air 3:59

Line-up:
Marcus Karlsson- Lead vocals
Jan Strandh- Guitars, vocals
Per-Mårten Hellberg- Organ
Max Warnby- Bass
Johan Björkman- Drums
 
 
 
 
Read 464 times