COURSE OF FATE – Mindweaver (Roar! Rock Of Angels Records/2020)

Thursday, 04 June 2020 14:07
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Κόντρα στην μοίρα αλλά όχι και στον αμείλικτο χρόνο, οι Νορβηγοί Course Of Fate αναζητούν μια θέση στο σύγχρονο Progressive γίγνεσθαι.

Γράφει  ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Οι COURSE OF FATE καταγράφονται ως ενεργό συγκρότημα από το 2003 έχοντας ηχογραφήσει τρία demos και ένα E.p. με τον τίτλο Cognizance το 2013. Και ενώ ήδη μετρούσαν μια δεκαετία ζωής, χρειάστηκαν άλλα επτά χρόνια για να γίνει πραγματικότητα η πρώτη μεγάλης διάρκειας δισκογραφική τους δουλειά.
Λαμβάνοντας υπόψιν ως δεδομένη την διάθεση των μελών της μπάντας για δημιουργία, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι μάλλον αστάθμητοι εξωγενείς παράγοντες ήταν τα αίτια της μακράς διάρκειας προπαρασκευαστικής περιόδου.
Αφήνοντας το παρελθόν στην ησυχία του, περνάω στο σήμερα και στο Mindweaver άλμπουμ το οποίο αποτελεί και το βασικό μας θέμα. Κάποιες από τις συνθέσεις είχαν ήδη αρχίσει να σχηματοποιούνται από το 2014 και η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου φάνταζε εύκολη υπόθεση. Ωστόσο στην πορεία η μπάντα, μάλλον μετά από συλλογική απόφαση, μπήκε στην διαδικασία συγγραφής ενός ενιαίου θεματολογικά (concept) άλμπουμ αντλώντας έμπνευση από μεγαλειώδεις δουλειές ονομάτων όπως οι Pink Floyd, Queensryche και Dream Theater!


Προφανώς οι δυσκολίες ήταν δυσανάλογες της εμπειρίας των COURSE OF FATE και οι χρόνοι που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση των ιδεών ήταν κατά πολύ μεγαλύτεροι των αρχικών εκτιμήσεων. Η προσήλωση και η επιμονή ήταν τελικά οι καθοριστικοί παράγοντες που έστω και καθυστερημένα φέρνουν σήμερα ενώπιον της κρίσης του κοινού το Mindweaver άλμπουμ.
Ένα άλμπουμ που διαπραγματεύεται την δραματική ιστορία ενός κεντρικού χαρακτήρα ο οποίος κυριαρχείται από την εμμονική ιδέα ότι πλησιάζει η καταστροφή του κόσμου. Κάτω από αυτή την πεποίθηση δημιουργεί ένα κίνημα οπαδών υποσχόμενος λύσεις αποφυγής της καταστροφής. Πρόκειται επί της ουσίας για την ανάδειξη του ταλέντου και των τεχνικών ηγεσίας με απώτερο στόχο την χειραγώγηση του πλήθους, μια καθόλα σύγχρονη πραγματικότητα με μάλλον απρόβλεπτα δυσμενείς συνέπειες για την ανθρωπότητα. Το δράμα κορυφώνεται με την αποξένωση από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον και εν τέλει την αφόρητη μοναξιά που βιώνει ως συνέπεια των εμμονών του...
Χωρίς να αποσπά βραβείο πρωτοτυπίας, το θέμα αναπτύσσεται κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς από τους COURSE OF FATE οι οποίοι επενδύουν την ιστορία τους με την κατάλληλη μουσική ένταση και πάθος ανάλογα το σημείο και την εξέλιξη της.
Οι επιρροές σε αρκετά σημεία του δίσκου είναι δυσδιάκριτες, ωστόσο σε αρκετά άλλα είναι έντονες και απόλυτα ξεκάθαρες. Αυτές ξεκινούν και τελειώνουν με τους Dream Theater με ενδιάμεσες αναφορές από Queensryche, Tiles και Eldrich μέχρι Evergrey της δεύτερης περιόδου για τους οποίους η μπάντα δεν κρύβει την μεγάλη της εκτίμηση.


Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, εννοείται ότι κυριαρχεί το προσωπικό στοιχείο των COURSE OF FATE η μουσική έκφραση των οποίων είναι έντονα συναισθηματική έως αρκετά σκοτεινή με τα πλήκτρα και τα δεύτερα γυναικεία φωνητικά να ενισχύουν την συγκεκριμένη κατευθυντήρια γραμμή. Επιπλέον σημαντικό στοιχείο η συμφωνική επίστρωση που καλύπτει τις συνθέσεις και εντοπίζεται στις ενορχηστρώσεις και στις φωνητικές ερμηνείες κυρίως, δίνοντας όγκο στο τελικό αποτέλεσμα.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι Νορβηγοί αποδίδουν άριστα και με ειλικρίνεια την μουσική τους. Μουσική η οποία ανήκει ξεκάθαρα στον χώρο του Progressive Metal όπως αυτό αποδόθηκε κυρίως στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα που διανύουμε. Αυτό είναι και το μοναδικό αδύναμο σημείο καθώς είναι εμφανής η απόσταση που υπάρχει με το σημερινό προοδευτικό καθεστώς.

Ο χρόνος που δαπανήθηκε μέχρι την κυκλοφορία του Mindweaver ήταν κρίσιμος ώστε οι κατά τα άλλα όμορφες ιδέες να αποπνέουν κάτι από άλλη, ένδοξη μεν, περασμένη δε εποχή.
Επειδή όμως ο χρόνος πίσω δεν γυρνά, είμαι υποχρεωμένος να τους συγχαρώ για την πρώτη αυτή προσπάθεια και να απαιτήσω στον βαθμό που μπορώ, νέο υλικό σε σαφώς συντομότερο διάστημα και πιο κοντά στην εποχή του.
Οι κυνηγοί κεφαλών του Progressive ιδιώματος γνωρίζουν ήδη την μπάντα και σίγουρα θα επενδύσουν στην συγκεκριμένη κυκλοφορία καθώς η πληρότητα της δισκοθήκης είναι νούμερο ένα προτεραιότητα. Για τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, πριν από οποιαδήποτε κίνηση θα συνιστούσα την ακρόαση ενός ικανοποιητικού δείγματος ώστε η απόφαση να μην ακυρώσει τις προσδοκίες τους.

Σημείωση: Μέρος της έμπνευσης του concept προέρχεται και από το ποίημα Antigonish του William Hughes Mearns.

Tracklist: 1. There Is Someone Watching 2. The Faceless Men Pt. I 3. Endgame 4. Utopia 5. The Walls Are Closing In 6. Wolves 7. Drifting Away 8. The Faceless Men Pt. II

Line-up:
Eivind Gunnesen - Vocals
Kenneth Henriksen - Guitar
Marcus Lorentzen - Guitar
Carl Marius Saugstad - Keyboard
Daniel Nygaard - Bass
Per-Morten Bergseth - Drums
 
 
Read 243 times