THE SWELL FELLAS – The Great Play Of Extension E.p (Self Release/2020)

Monday, 08 June 2020 10:17
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Από το Ocean City του Maryland και με αφορμή το E.p. της παρουσίασης, οι The Swell Fellas μας παραδίδουν απλά μαθήματα μιας άλλης καθόλα ευπρόσδεκτης... ψυχεδέλειας!

Γράφει ο  Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Πολλές φορές όταν επικαλούμαστε την εξάντληση των νέων ιδεών σε διάφορα παρακλάδια της μουσικής μας, αναφέροντας ότι όλα έχουν παιχτεί και παρουσιαστεί, ολισθαίνουμε επικίνδυνα. Βέβαια πιθανά να λειτουργούμε και αντανακλαστικά επιδιώκοντας να δικαιολογήσουμε την ανεπάρκεια έμπνευσης, οράματος και σκληρής προσπάθειας από την πλευρά αγαπημένων μας κυρίως συγκροτημάτων και μουσικών. Τα άλλοθι σχεδόν πάντα καταρρέουν όταν από εκεί που δεν το περιμένεις ξεπροβάλλουν μουσικά οχήματα που έχουν να προσθέσουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία σε κάτι που θεωρείται σχεδόν καταδικασμένο πια να ζει με τις δάφνες του παρελθόντος.
Και κάπου εκεί αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε και να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον μας για έρευνα και κυνήγι “υπόγειων” κυκλοφοριών που μπορεί να εκπλήξουν ευχάριστα τροφοδοτώντας την δίψα μας για καλή μουσική και γερές δόσεις διαφορετικότητας.

Ακριβώς αυτό συνέβη και με τους The Swell Fellas με αφορμή το τριών κομματιών E.p τους το οποίο έρχεται μόλις μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ της μπάντας.
Οι τρεις νέοι μουσικοί έρχονται από το Ocean City του Maryland για να μας υπενθυμίσουν ότι με απλά υλικά και μεράκι, εύκολα και αβίαστα πατώντας πάνω σε κλασσικές φόρμες, μπορείς να χαράξεις νέες διαδρομές παράγοντας ουσιαστική μουσική. Σε αυτό βέβαια συντελούν και οι μουσικές γνώσεις και δεξιότητες που απαραίτητα πρέπει να υπάρχουν στην συνταγή και οι πρωταγωνιστές της παρουσίασης μας, τις έχουν σε ποσότητα και ποιότητα.


Η βάση του ήχου των The Swell Fellas είναι το Psychedelic Rock των '70's. Αυτό μόνο και μόνο για τις τυπικές συστάσεις. Από κει και πέρα τα πράγματα ξεφεύγουν και δεν μαζεύονται εύκολα. Συγκεκριμένα το μείγμα περιέχει από Rock και Hard Rock μέχρι Progressive Rock και Metal, Jazz Rock και Fusion στοιχεία. Όλα αυτά μέσα από αυτοσχεδιασμούς άλλοτε δαιδαλώδεις και άλλoτε πιο περιορισμένης διάρκειας. Και στις δυο περιπτώσεις το περιεχόμενο αποζημιώνει τον ακροατή με την φρεσκάδα του αλλά και το περίσσευμα όμορφα αναπτυγμένων ιδεών.

Η πρόκληση της κυκλοφορίας του The Great Play Of Extension E.p εντοπίζεται στην 100% live ηχογράφηση του εντός ενός εκκλησιαστικού ναού. Αυτά τα δύο στοιχεία μαζί με τον έντονο αυτοσχεδιασμό κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των τριών κομματιών του το καθιστούν ιδιαίτερο άκουσμα. Η μπάντα εκτιμώντας ότι πρόκειται για κάτι μη συνηθισμένο και εντυπωσιασμένη από το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα που όπως αναφέρει είναι εντελώς φυσικό, καλώς πιστεύω θέλησε να μοιραστεί την εμπειρία της μαζί μας.
Όσον αφορά το ποιόν των τριών συνθέσεων που αποτελούν το E.p, μια απλή περιγραφή δεν μπορεί να μεταφέρει επ' ακριβώς τόσο την ατμόσφαιρα όσο και τις εναλλαγές ήχων και ύφους.
Η Psychedelic αισθητική σε καμία περίπτωση δεν κυριαρχεί με την στενή έννοια του όρου καθώς όλες οι προαναφερθείσες επιρροές απλώνονται και καλύπτουν τα κομμάτια δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα που σε κρατάει σε εγρήγορση και ανυπομονησία για την επόμενη στροφή.
Το δίδυμο των αδελφών Poole και ο συνοδοιπόρος φίλος τους Rohrer κεντάν ο καθένας από την πλευρά του με περίσσεια τεχνική αλλά και συναίσθημα καταφέρνοντας να ισορροπούν ανάμεσα στα διαφορετικά είδη με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει απόλυτα. Οι ικανότητες των μουσικών αναδεικνύονται όχι όμως σε βάρος των συνθέσεων οι οποίες σε διεκδικούν και σε κερδίζουν πλήρως όπως λογικά επιβάλλεται σε ένα απαιτητικό άκουσμα. Ειδικά όσον αφορά την δουλειά στις κιθάρες, υπάρχουν στιγμές που σε καθηλώνουν με την έμπνευση αλλά και το εκτελεστικό τους επίπεδο.


Το The Great Play Of Extension είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τους The Swell Fellas παίρνοντας μια καλή γεύση από την μουσική τους. Από εκεί και πέρα το ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται στο ντεμπούτο άλμπουμ The Big Grand Entrance το οποίο μετράει πέντε μήνες ζωής μιας και έχει κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2020.
Εκεί ξεδιπλώνονται όλες οι αρετές αυτού του εντυπωσιακού Power trio και πραγματικά η ποικιλομορφία των επιρροών του σε παρασύρει σε ένα ξεκούραστο ταξίδι ήχων όπου η λέξη μονοτονία δεν έχει θέση. Τολμώ να πω ότι το άλμπουμ εύκολα κατατάσσεται στον ευρύτερο Progressive χώρο κυρίως λόγο της καινοτόμου προσέγγισης της μπάντας σε ένα “δήθεν” κορεσμένο είδος που χτύπησε κορυφή στην δεκαετία των '70's.

Προσωπικά οι The Swell Fellas μου προσέφεραν μια νέα εκδοχή της Psychedelic πλευράς του Rock διανθισμένη με απλά στοιχεία γειτονικών και μη μουσικών ειδών σε πλήρη αφομοίωση αλλά πάνω απ' όλα με έντονο το στοιχείο του σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν οι κλασικοί ήχοι αποτελούν την βάση, δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση για προϊόν παρελθοντολαγνείας.
Αυτή η επιτυχία δικαιωματικά τους πιστώνεται και δημιουργεί προσδοκίες για ανάλογη ή και καλύτερη συνέχεια. Άλλωστε τα πρώτα δύο δείγματα γραφής αφήνουν βάσιμες υποσχέσεις για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον.
Ακούστε τους και είμαι πεπεισμένος ότι θα σας πουν πράγματα που θα αξίζουν τον πολύτιμο χρόνο που θα τους αφιερώσετε!

Tracklist:
1. Placebo 8:22
2. Acid Tone 6:03
3. Scatterbrain 11:42

Line-up:
Chris Poole – drums, vocals
Mark Rohrer – bass, vocals
Conner Poole – guitar, vocals

https://www.facebook.com/theswellfellas 
 
 
 
 
Read 298 times