STYGIAN CROWN – Stygian Crown (Cruz Del Sur Music/2020)

Wednesday, 17 June 2020 10:45
Published in When Hard Gets Heavy

Πανέμορφο συναίσθημα να ανακαλύπτεις ένα πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα. Γνωρίζοντας κατά βάθος ότι η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά έχει την φλόγα για να γίνει μια απαραίτητη αγορά με την σφραγίδα τού κλασσικού τα επόμενα χρόνια.

Γράφει  ο Thanasis Tzelas (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Το ντεμπούτο album των Καλιφορνέζων θα εμπνεύσει τους εγκεφάλους των οπαδών τού doom. Θα υπάρξει αυτή η μεταφορική σύζευξη μεταξύ του κόσμου και των μουσικών που εμπλέκονται σε αυτό το κάλεσμα.
Επειδή όμως μιλάμε Ελληνικά, (και καταλαβαινόμαστε θέλω να πιστεύω) οι STYGIAN CROWN βρίσκονται στο σχήμα του επόμενου Up the Hammers φεστιβάλ που θα λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2021. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να έχουμε την πολυτέλεια να απολαύσουμε τα καμώματα αυτής της έξοχης μπάντας από πρώτο χέρι. Εκεί, λίγο πριν τα Ηλύσια Πεδία τού κάθε οπαδού αυτής της μουσικής θα δημιουργηθεί η πρώτη πραγματική ζώνη πυρός τύπου no man’s land.

Ο ήχος τους χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως “Candlethrower”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια ένωση από Candlemass και Bolt Thrower ή κάτι τέτοιο. Όσο αστείο κι αν ακούγεται δεν απέχει μακριά από την πραγματικότητα.
Η ηλεκτρική τους ένταση σαν οντότητα εντυπωσιάζει από το πρώτο άκουσμα και το κάλος της δεν λέει να με εγκαταλείψει. Νιώθω πραγματικά μαγεμένος σε κάθε ακρόαση. Ακούω το album πάνω από ένα μήνα τώρα και όσο βαθύτερα το προσεγγίζω τόσο ανακαλύπτω τις αρετές του. Αλλά όμως το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό από μια απλή περιγραφή.
Οι STYGIAN CROWN είναι μια επικού χαρακτήρα doom metal μπάντα με το κάρμα τους να συναντά την τέχνη των Candlemass, των Solitude Aeturnus και των Black Sabbath με απόλυτη ευλάβεια.
Ίσως φταίει η φωνή τής Melissa Pinion. Και πριν προλάβετε να βγάλετε εσφαλμένα συμπεράσματα περί υψίφωνου ή άλλης “μιας ανόητης που το παίζει δήθεν τραγουδίστρια”, ακούστε την και εάν δεν ανατριχιάσετε με τις ερμηνείες της, τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά. Πρόκειται για αποκάλυψη. Είναι αυτή η φωνή στην μίνι εισαγωγή του The Hall of Two Truths που θα κάνει τις κόρες των ματιών να διασταλούν. Η επίδραση της στο αριστουργηματικό αυτό album αφήνει ένα ανεξίτηλο στίγμα. Θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω έναν θηλυκό Robert Lowe με όλες του τις αρετές και την ανατολίτικη ψαλμωδικού χαρακτήρα αφήγηση του.


Το Stygian Crown περιέχει (εκτός τής εισαγωγής) 7 τραγούδια. Κανένα από αυτά δεν πέφτει κάτω από τα 6 λεπτά σε διάρκεια. Η παραγωγή του αποσπά τα εύσημα και παρουσιάζει ένα καθαρό πρόσωπο με σαφής στόχους. Η μπάντα ήρθε σε μας και σκοπεύει να μείνει. Ιδρύθηκαν πριν 2 χρόνια αλλά τα μέλη είναι ήδη καταρτισμένοι μουσικοί.
Ο ντράμερ Rhett Davis (πρώην Morgion και νυν Gravehill) ξεκινά την ιδέα μαζί με τους Nelson Tomas Miranda (κιθάρα) και Jason Thomas (μπάσο). Προχωρούν στην ένταξη του κιθαρίστα Andy Hicks (Morbid Eclipse). Λίγο μετά η Melissa Pinion εντάσσεται μαζί με τους υπόλοιπους για να ολοκληρωθεί η τελική σύνθεση.
Το demo Through Divine Rite κυκλοφορεί την ίδια χρονιά. Από εκεί και πέρα άρχισαν εντατικές προετοιμασίες για το πρώτο τους album και η Cruz Del Sur τους ‘κλείνει’.

Έτσι λοιπόν πριν βάλετε τις καλοκαιρινές παντόφλες και γεμίσουν τα νύχια σας άμμο και στα κοντά παντελονάκια σας μπερδεύονται ενοχλητικά ξερά φύκια, ακούστε δείγματα αυτού του αναδυόμενου συγκροτήματος και εμπλουτίστε την καρδιά σας με το heavy metal τους. Σε λίγες μέρες από τώρα θα είστε περιχαρείς που διαβάζεται αυτές τις γραμμές με τραγούδια όπως τα Up from the Depths (που ο ήχος του τραγουδιού δεν έχει καμιά σχέση με αυτό του you tube στην φυσική του μορφή), να συναγωνίζεται σε λάμψη οτιδήποτε έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα από ένα αμιγώς doom metal σχήμα όλες αυτές τις δεκαετίες.
Το Flame Tongue με την απροσπέλαστη επικότητα και τα υπέρβαρα του riffs. Τον λυρισμό στα ύψη και το πνεύμα του αναλλοίωτου στο χρόνο να υπερβάλει τόσο όσο για να γίνει εθιστικά γνώριμο. Την ένταση να σου παίρνει το κεφάλι στο When Old Gods Die με τα γυρίσματα να τρέφουν σεβασμό και τo ευρηματικό του solo. Τις death metal (στον ήχο) πολεμικές του αναταράξεις που όμως δεν απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα του δίσκου. Με την φωνή της Mellisa να γίνεται απαστράπτουσα ακόμα και στα πιο παραμορφωμένα μέρη.
Την τελική απελευθέρωση στο Trampled Into the Earth με τα χτυπήματα να παραπέμπουν (θα τολμήσω να πω) μέχρι και στους Manowar της πρώτης περιόδου. Νιώθεις το καυτό ατσάλι τους να διαπερνά το κορμί σου. Τα leads προκαλούν δέος. Στο Two Coins For the Ferryman που αν και κλείνει το album τείνει να μετατρέπει σε ένα από τα αγαπημένα μου στο album. Αμβροσία εκ ουρανών που αρκεί να χορτάσει και τον πιο αχόρταγο οπαδό της μουσικής. Υλικός ή άυλος ο κόσμος των STYGIAN CROWN δεν πρόκειται ποτέ να προδώσει τους θεούς τού heavy metal.
Η συντριβή σου θα είναι σίγουρη όταν βρεθείς αντιμέτωπος/η με την αυταρχικότητα τους και στα Devour the Dead και Through Divine Rite να συμπληρώνουν έναν δίσκο γεμάτο, χορταστικό και με σθένος περισπούδαστο. Ένας άλλος κόσμος απ’ ότι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σας περιμένει.Χαμένος κρίκος που βρέθηκε απρόσμενα για να ενώσει τις δεκαετίες.

Να βγει από τα λημέρια που βρισκόταν σφραγισμένο και να γίνει δικό μας. Ένας δίσκος που πιστεύω θα μνημονεύεται μέχρι ίσως τον επόμενο τους. Είναι τέτοια η μαγεία του και η προσμονή μεγάλη. Η Mellisa εκτός ότι είναι προικισμένη με το μέταλλο στην φωνή της, έχει γράψει όλους τους στίχους για το album. Επωμίστηκε αυτό το ευχάριστο φορτίο.
Έμπνευση της οι αρχαίες μυθολογίες των πολιτισμών που αναγνωρίζονται πλέον ως η βάση του πολιτισμού μας. Τον Αιγυπτιακό αλλά και τον Ελληνικό χαμό (doom) στις πιο μαύρες τους σελίδες. Το μουσικό κομμάτι των άρτιων -απ’ όλες τις πλευρές- σφυρηλατημένων μεταλλάδων Nelson, Jason, Andy και Rhett θα γίνει ένα με τις πιο απόκρυφες στιγμές σας για το 2020 και θα παραμείνει στο πλευρό σας για πάντα. Εγκάρσια με την φιλοσοφία που δημιούργησε αυτή την μουσική.

Άλλο ένα άριστα για φέτος και προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε!

TRACKLIST:
1. The Hall Of Two Truths (0:33)
2. Devour the Dead (6:35)
3. Up from the Depths (6:55)
4. Through Divine Rite (8:33)
5. Flame Tongue (8:08)
6. When Old Gods Die (7:12) ***
7. Trampled Into the Earth (6:15)
8. Two Coins For the Ferryman (7:11)
*** (CD/Digital only)

LINE-UP:
Melissa Pinion - Vocals
Nelson Tomas Miranda - Guitar
Jason Thomas - Bass
Andy Hicks - Guitar
Rhett A. Davis - Drums
 
 
 
 
Read 450 times