JET JAGUAR – Endless Nights (Pride & Joy Music/2020)

Wednesday, 05 August 2020 13:53
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ανεβαίνει επέρχεται δυσφορία και οι ανοχές / αντοχές μειώνονται. Kάπως έτσι εξατμίσθηκε και η αναμονή για την πρώτη δισκογραφική απόπειρα των νεαρών Μεξικανών.

Γράφει  ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Μόλις τρεις μήνες πριν παρουσιάσαμε το single Jet Ranger ως προπομπό της επερχόμενης πρώτης επίσημης κυκλοφορίας των πολλά υποσχόμενων Μεξικανών Jet Jaguar.
Οι καλές εντυπώσεις που άφησε το κομμάτι κινούμενο στα χωράφια του Heavy/Speed Metal με έμφαση στον Αμερικάνικο ήχο και λιγότερο στην Ευρωπαϊκή εκδοχή αυτού δημιούργησαν αρκετές προσδοκίες.
Η ώρα της κρίσης έφτασε και η γεύση σε μεγάλο βαθμό άλλαξε τα δεδομένα οδηγώντας την ετυμηγορία σε κατώτερα επίπεδα των αρχικών εκτιμήσεων.

Έτσι ενώ το επίσημο πρώτο δείγμα του Endless Nights δημιούργησε εικόνα μπάντας με σαφή προσανατολισμό σε 80's Heavy Metal φόρμες, το άλμπουμ παρουσιάζει δύο πρόσωπα όντας μοιρασμένο μεταξύ παραδοσιακού Heavy/Speed Metal αλλά και μελωδικού Hard n' Heavy αποπροσανατολίζοντας τον ακροατή.
Ωστόσο δεν πρόκειται για την μοναδική αδυναμία...Οι Jet Jaguar δείχνουν εμμονή στα χορωδιακά μέρη, έτσι το “πάμε όλοι μαζί” εμφανίζεται σε αρκετά κομμάτια κάτι το οποίο προσωπικά δεν με ενθουσιάζει καθώς μειώνει το “βάρος” των συνθέσεων.
Επίσης η ύπαρξη δύο κομματιών, των Tormenta και Nunca Más αποδομένα στην μητρική τους γλώσσα δεν νομίζω να προσθέτει πόντους στο εγχείρημα. Τέλος και εδώ η χροιά και η προφορά του Maxx παραμένουν ολίγον περίεργες –κάποια φάλτσα δεν αποφεύγονται- ξεπερνιούνται ωστόσο στα δυνατά κομμάτια του άλμπουμ.
Προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη η κρίση, πρέπει να αναφερθούν και οι καλές έως και εξαιρετικές στιγμές του άλμπουμ.

Στον αντίποδα λοιπόν υπάρχουν “ομορφιές” οι οποίες συγκεντρώνονται στις συνθέσεις που έχουν ως βάση το Heavy/Speed Metal όπου γίνεται άμεσα αντιληπτό πως ταιριάζει καλύτερα στο dna των Μεξικανών. Jet Ranger, R.O.D. (Race Or Die), Final Prayers και το εντυπωσιακό σε ιδέες, δομή και ανάπτυξη 10,000 Voices -μακράν η καλύτερη και ωριμότερη σύνθεση του άλμπουμ- δείχνουν αν μη τι άλλο τον δρόμο και αναδεικνύουν τις δυνατότητες των Jet Jaguar.
Δυνατό χαρτί οι δύο κιθαριστικοί πόλοι Sergio Quintero και Nehuen Pacheco η δουλειά των οποίων κάνει την διαφορά και ανεβάζει το επίπεδο ακόμα και στις πάσχουσες συνθέσεις.Συμπέρασμα... οι Jet Jaguar έπεσαν θύματα του άγχους της επιτυχίας -άκου λίγο Heavy, λίγο Hard και λίγο στην γηγενή γλώσσα– καθώς και της καλοκαιρινής μου δυσφορίας από τις θερμές συνθήκες που επικρατούν. Οι νεαροί χρειάζονται καταρχήν ξεκάθαρο προσανατολισμό και σημαντική δουλειά ώστε η μαγιά που σαφέστατα έχουν με την κατάλληλη επεξεργασία να αναδείξει τις αρετές τους.
Το Endless Nights μπορεί να αποτελέσει καλή αφετηρία για το επόμενο εξελικτικό τους βήμα... ακούστε το και αποφανθείτε βάση των μοναδικών προσωπικών σας κριτηρίων.

Υ.Γ.: κανένα εξώφυλλο ρε παιδιά! Τι κακό είναι αυτό γενικότερα με τα επιεικώς ανέμπνευστα art works τελευταία δεν ξέρω... το φαινόμενο ερευνάται!

Tracklist: 1. Jet Ranger 2. Mr. Lee 3. Blinding Lights 4. R.O.D. (Race Or Die) 5. Tormenta 6. Up To The Top 7. No Surrender 8. Final Prayers 9. Nunca Más 10. 10,000 Voices

Line-up:
Jorge Ramirez – Bass
Jimmy Lozano – Drums
Sergio Quintero – Guitars
Maxx Mendoza – Vocals
Nehuen Pacheco - Guitars
 
 
 
 
Read 277 times