VIRTUAL SYMMETRY – Exoverse (Self Release/2020)

Tuesday, 11 August 2020 15:50
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Θα τολμήσω να πω... Perfect Symmetry!

Γράφει  ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Όταν διαπραγματευόμαστε τον όρο Progressive με αφορμή την δισκογραφική δουλειά ενός καλλιτέχνη / συγκροτήματος, εκτός των τεχνικών δεδομένων και φυσικά των διαφόρων επιρροών που οδηγούν στην τελική κατηγοριοποίηση, συνήθως παραβλέπουμε μια εξίσου σημαντική παράμετρο.
Η παράμετρος αυτή έχει να κάνει με το πόσο progressive αισθανόμαστε μέσα μας μετά την ακρόαση ενός δίσκου. Με το πόσο μας μάγεψε, μας ταξίδεψε, μας δημιούργησε συναισθήματα, μας συνεπήρε σε μια άλλη διάσταση έστω και για μερικές στιγμές, μας έκανε να χάσουμε την επαφή με τους γύρω μας, μας έκανε να φανταστούμε εικόνες βγαλμένες από ένα παζλ ήχων...Αυτή είναι μια άλλη προσέγγιση της προοδευτικής έννοιας στην μουσική που πολύ συχνά μας διαφεύγει και παραμένουμε στα γνωστά πρωτόκολλα προκειμένου εκ του ασφαλούς να αποφανθούμε για κάτι που τελικά μπορεί να μην είναι όπως φαίνεται.
Η Ιταλο – Ελβετική σύμπραξη που φέρει το “σύγχρονα φιλοσοφικό” όνομα Virtual Symmetry γέννημα θρέμμα του κιθαρίστα Valerio Æsir Villa παρουσιάζει την δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά της η οποία με βάση την σημαντική παράμετρο που έθεσα στην εισαγωγή της παρουσίασης, σφύζει από προοδευτικές ιδέες μετουσιωμένες σε έναν πίνακα ήχων που θα τον ζήλευαν πολλοί καταξιωμένοι της Progressive Metal κοινότητας. Με σχεδόν πανομοιότυπο line up πλην του μπασίστα όπου υπήρξε αντικατάσταση, οι Virtual Symmetry δείχνουν τα δόντια τους, απαιτώντας δικαιωματικά ότι τους αξίζει!

Καταθέτουν ένα από τα πιο φιλόδοξα στην σύλληψη τους και πολύ περισσότερο στην παρουσίαση τους concept που έχει τύχει να ακούσω τα τελευταία χρόνια, ένα έργο εξαιρετικά επικίνδυνο με συνεχείς ακροβασίες που τελικά έρχεται εις πέρας με εντυπωσιακή άνεση...
Η άνεση αναφέρεται στον ακροατή που ενώ γίνεται δέκτης πολλαπλών ηχητικών μηνυμάτων και μακρόσυρτων συνθέσεων με αποκορύφωμα το ομώνυμο 23 λεπτών αριστούργημα, εξέρχεται της εμπειρίας σε θετικά φορτισμένη συναισθηματικά κατάσταση, πιο σοφός, ώριμος και γεμάτος δύναμη για την εκ νέου πάλη με στόχο την επιβίωση στην γήινη αρένα.
Κάπως έτσι εξελίσσεται η ιστορία του ήρωα που επιχειρεί την εσωτερική του αναζήτηση περνώντας σε έναν άλλο άγνωστο σε αυτόν κόσμο. Αγαπημένα θέματα της μπάντας τα φιλοσοφικά ζητήματα, οι τέχνες και το άγνωστο ανεξερεύνητων κόσμων, προσφέρονται για τις απαιτητικές συνθετικά ανάγκες που επιζητούν να ικανοποιήσουν οι Virtual Symmetry κάτι που έκαναν σαφές από την πρώτη τους κιόλας δισκογραφική δουλειά Message From Eternity.Στο φετινό Exoverse δεν επιβεβαιώνεται απλά η ικανότητα που είχε φανεί στο ντεμπούτο τους αλλά επιχειρείται άλμα με την τεχνική λεπτομέρεια να περνάει σε άλλο επίπεδο, στιβαρό και ταυτόχρονα λεπτεπίλεπτο, με συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που δεν αφήνουν το ενδιαφέρον να ανασάνει δευτερόλεπτο. Και το κυριότερο, την άριστη ανάμιξη των Progressive Metal στοιχείων με τη κλασική μουσική σε δοσολογία που επιτυγχάνεται τέλεια ισορροπία και με δεξιοτεχνία αποφεύγονται οι υπερβολές – αδυναμία / παγίδα στην οποία ολισθαίνουν ουκ ολίγοι αναλόγως φιλόδοξοι μουσικοί. Επίσης θέματα βασισμένα σε Soul, Jazz μέχρι και Pop μελωδίες (Remember) γίνονται αντιληπτά και μάλιστα προσδίδουν τις απαραίτητες ανάσες ώστε να διασφαλιστεί απόλυτα η ευχάριστη και ακούραστη ροή του άλμπουμ.

Ο πίνακας συμπληρώνεται με την παρουσία πληθώρας γυναικείων φωνητικών σε δεύτερο πολύ διακριτικό ρόλο με αποτέλεσμα να τονίζεται ακόμα περισσότερο το συναισθηματικό στοιχείο που καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, απαραίτητο συστατικό της εσωτερικής αναζήτησης του πρωταγωνιστή / ήρωα του concept.
Όλα αυτά τα καλά δεν θα υπήρχαν αν δεν είχαν την υποστήριξη των φωνητικών ικανοτήτων του Marco Pastorino ενός μοναδικού ερμηνευτή που υπηρετεί με απόλυτη προσήλωση τις συνθέσεις βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα στο Exoverse. Απλά συγκλονιστικός, φέρνει στο μυαλό κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου που έχουν καθορίσει ερμηνευτικά το Progressive γενικότερα.

Τέλος, οι “βαριές” συμμετοχές των Thomas Lang, Jordan Rudess και Tom S. Englund μάλλον τιμή για τους ίδιους θα πρέπει να χαρακτηριστούν και σίγουρα δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί εάν η ποιότητα δεν ήταν ανάλογη των υψηλών απαιτήσεων και της εμπειρίας τους.
Οι Virtual Symmetry έκαναν την καλύτερη δυνατή προσπάθεια που θα μπορούσαν σε ένα αντίξοο περιβάλλον και σε εποχή που το μέτρο σύγκρισης είναι δυσθεώρητο και δεν δείχνει κανέναν οίκτο.

Τολμώ να πω ότι στα αφτιά μου πέτυχαν την Perfect Symmetry. Αυτό που μένει είναι να βρεθεί και μια αξιόλογη εταιρεία για να προωθήσει όπως του αξίζει το Exoverse ώστε αυτή η δουλειά να μην μείνει μεταξύ γνωστών, φίλων και της τιμημένης underground κοινότητας!

Tracklist: 1. Entropia 2. XI 3. Odyssey 4. Vortex 5. Exodus 6. Remember 7. Safe 8. Exoverse

Line-up:
Marco Pastorino – Vocals
Valerio Æsir Villa – Guitars
Mark Bravi – Keyboards
Alessandro Poppale – Bass
Davide Perpignano – Drums

Additional Musicians:
Thomas Lang – drums
Jordan Rudess – keyboards (tracks 1, 8 and “secret track”)
Tom S. Englund – Vocals (track 5)
Simone Campete – Orchestra (tracks 1, 2, 4, 5, 7, 8)
Sinfonietta Consonus – Symphonic Orchestra (tracks 3, 6, 8)
Ruben Paganelli – Sax (track 6)
Jennifer Vargas – Soprano (track 6)
The Nuvoices Project – Gospel chorus (track 8)


 
 
Read 351 times