PERTICONE – Underdog (RGS Music/2020)

Tuesday, 18 August 2020 14:53
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει λέει η λαϊκή ρήση. Εδώ αν και αουτσάιντερ, σπάει τον κανόνα, δαγκώνει και μάλιστα πονάει πολύ!

Γράφει  ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team) 

 

Η μαγεία της ουρανοκατέβατης έκπληξης, της κεραμίδας από το πουθενά, του νταμπλά στην λαϊκή διάλεκτο, δεν συγκρίνεται με τίποτα στον μικρόκοσμο της μουσικής.
Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια εξαιρετική δουλειά ενός ομολογουμένως σχεδόν άσημου καλλιτέχνη η οποία σε κολλάει στον τοίχο και σε παρασύρει το μοναδικό αίσθημα της ανακάλυψης, τότε και μόνο τότε συνειδητοποιείς την αξία της ενασχόλησης με ότι συμβαίνει πίσω από την απαστράπτουσα βιτρίνα. Μία συνεχής διεργασία παραγωγής μικρών μουσικών διαμαντιών που πρέπει να βρίσκουν χώρο παρουσίασης άσχετα με το κατά πόσο τελικά θα εκτιμηθούν από την μάζα... το χρέος έχει εκπληρωθεί, και το λιθαράκι έχει τοποθετηθεί στην θέση του!
Martin Perticone λοιπόν...Μετά κόπων και βασάνων κατάφερα να βρω την άκρη του νήματος για τον Αργεντίνο μουσικό και tour Manager. Με συμμετοχή σε διάφορα σχήματα της πατρίδας του από μικρή ηλικία, με έφεση στην κιθάρα και στο τραγούδι, στα 25 του ασχολήθηκε επαγγελματικά και με την διοργάνωση συναυλιών κλείνοντας εμφανίσεις για καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Eric Martin (Mr. Big) και Ritchie Kotzen. Η σχέση που ανέπτυξε με τον πρώτο, τον έφερε ως μέλος της προσωπικής του μπάντας περιοδειών. Κάπως έτσι εξηγείται η συμμετοχή του στην πρώτη δισκογραφική προσπάθεια του Perticone ως δείγμα της εκτίμησης στο πρόσωπο του τόσο ως συνεργάτη όσο και ως ικανού μουσικού.

Το Underdog θεωρώ πραγματικά ότι είναι ένα άλμπουμ κόσμημα που αξίζει δύο πολύτιμα πράγματα σήμερα, τον χρόνο και τα λεφτά όσων αντιλαμβάνονται την αξία της ποιοτικής μουσικής απ' όποιο παρακλάδι του σκληρού ήχου προέρχεται αυτή.
Η γενική ταμπέλα, φωτεινή και έντονη, γράφει Hard Rock, το παραδοσιακό, το ορθόδοξο... αυτό που κυρίως στα 90's απαξιώθηκε και λοιδορήθηκε από μεγάλη μερίδα του σκληρού πυρήνα των οπαδών λόγω της κλεφτής ή φανερής ματιάς που έριξε στα ερτζιανά μέσω ονομάτων όπως οι Mr Big, Extreme, Firehouse, Warrant, Winger, Steelheart, Skid Row, Damn Yankees και πολλών άλλων.
Με τον χρόνο όμως να αποτελεί τον καλύτερο και τελικό πάντα κριτή, η δικαίωση ήρθε για την πλειοψηφία των ονομάτων εκείνης της εποχής μέσα από την ωρίμαση όλων των παραγόντων που αποτελούν το οικοδόμημα της μουσικής βιομηχανίας... κυρίως όμως του μυαλού και των αυτιών του κοινού.

Γνήσιο τέκνο και άριστος μαθητής αυτής της σχολής, ο Martin Perticone αφού γαλουχήθηκε δίπλα στον μεγάλο Eric Martin, καταθέτει νότες και ψυχή σε ένα άλμπουμ που θα τολμήσω να πω ότι έχει τα φόντα να παραμείνει ανεξίτηλο στον χρόνο. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην ποικιλομορφία των οκτώ συνθέσεων οι οποίες ποιοτικά χτυπάνε υψηλά επίπεδα.
Οι τεχνικές και οι διαφορετικοί ήχοι που συνδυάζονται, αναμιγνύονται όσο καλύτερα θα μπορούσε να γίνει. Έτσι έχουμε ένα αμάλγαμα κλασικού Hard Rock με τις απαραίτητες AOR προεκτάσεις του, κάτι απόλυτα φυσικό. Οι διαφοροποίηση έγκειται στα ενσωματωμένα Southern και Country στοιχεία που ουσιαστικά βγάζουν την δισκογραφική προσπάθεια από το καλάθι και την τοποθετούν στο ράφι με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Σε αυτό βέβαια συμβάλλουν οι πιασάρικοι ρυθμοί, τα απαραίτητα και ουσιαστικά χιτς όπως και η ισάξια με μεγάλα ονόματα του χώρου ερμηνευτική ικανότητα του Perticone.Η απόδοση του All You Can Trust από τον Eric Martin εκτός από τιμή στον Perticone, είναι και μια ευκαιρία να απολαύσουμε αυτή την μοναδικά ζεστή και εκφραστική φωνή που ο χρόνος την έχει σεβαστεί απόλυτα. Επίσης στο άλμπουμ μετέχει από το πόστο του ντράμερ αλλά και ερμηνευτικά στο Man on the Moon ο Edu Giardina αναγνωρίσιμος και με σημαντική μουσική καριέρα στην Αργεντινή.
Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε μια κρυστάλλινη δυνατή και ισορροπημένη παραγωγή όπως και ένα κλασικό πραγματικό και όχι virtual εξώφυλλο και το πακέτο δώρου είναι πανέτοιμο. Μοναδική στεναχώρια τα μόλις 33 λεπτά διάρκειας... αλλά έτσι είναι η ζωή, τα καλά συνήθως κρατάνε λίγο!

Στο δια ταύτα, σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει λέει η λαϊκή ρήση. Εδώ αν και αουτσάιντερ (Underdog), σπάει τον κανόνα, δαγκώνει, και μάλιστα πονάει πολύ! Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Martin Perticone μπαίνει στην άτυπη λίστα με τα καλύτερα του 2020. Η δίψα για ποιοτική απλή αλλά σε καμία περίπτωση απλοϊκή μουσική πάντα θα υπάρχει, είναι νόμος της φύσης και την φύση την σεβόμαστε και την ακολουθούμε πιστά!

Το Underdog νικάει με νοκ άουτ από τον πρώτο γύρο και μας καλεί να ποντάρουμε στον σίγουρο νικητή... μονόδρομος είναι η επιλογή, ας την χαρούμε!

Tracklist: 1.No One Else but You 2. Out of Control 3. All You Can Trust (lead vocals Eric Martin) 4. Man on the Moon (duet with Edu Giardina) 5. Giselle 6. Dusty Road 7. Back to My Heart 8. Underdog

Line-up:
Martin Perticone – vocals, guitars, bass, keyboards
Eric Martin – vocals
Edu Giardina – drums, vocals
Guillermo de Medio – keyboards
Charlie Giardina – backing vocals 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Read 301 times