PRINS SVART - Under Jord (Musica Ex Machina/2020)

Thursday, 20 August 2020 10:26
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Ας φανταστούμε το hard-classic rock σαν μια τεράστια, απέραντη λεωφόρο. Ας φανταστούμε τους εαυτούς μας, σε ένα γρήγορο αμάξι, να διασχίζουμε αυτόν τον δρόμο, ακούγοντας, το classic rock των περασμένων δεκαετιών που μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε. Όταν λοιπόν φτάσουμε στο 2020 -και ξεκινούν να παίζουν στο στερεοφωνικό μας οι PRINS SVART- τότε σίγουρα θα ξαναβγεί ο ήλιος, που ίσως χάσαμε κάπου στην πορεία μας ή μας κρύφτηκε μες τα σύννεφα!

Γράφει ο Mike Korakis (Eclectic Shadows Team) 

 

Οι PRINS SVART είναι εδώ! Ο μαύρος πρίγκιπας, στολίστηκε και ξαναχτύπησε την γροθιά του στο τραπέζι.
Τρίτο άλμπουμ από τους Σουηδούς φίλους μας. Under Jord, ο τίτλος του και μας έρχεται από την Musica Ex Machina!
Μία από τις διαφορές από τις άλλες δουλειές τους, είναι πως εδώ ο δίσκος κατακλύζεται από συμμετοχές.
Οι PRINS SVART συνεργάστηκαν με μερικές από πιο παραγωγικές φωνές της Σουηδίας για να απεικονίσουν το μοναδικό στυλ της μπάντας: Mats Levén (Skyblood, πρώην Candlemass), Håkan Hemlin (Nordman), Janne Åström (Medborgarna, Så ska det låta) και Matti Alfonzetti (Skintrade).Συνδυάζουν το παρελθόν με το παρόν, χαράζοντας ένα εξειδικευμένο δρόμο για τον εαυτό τους, τραγουδώντας στην μητρική τους γλώσσα, τα Σουηδικά! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος ειδικά στην μουσική, για να μπορείς να εκφράσεις εκατό τοις εκατό, αυτό που επιδιώκεις.
Ο δίσκος ξεκινά με το Inte så lätt som det ser ut, με τον Mats Levén στο μικρόφωνο! Αυτόν πια, τον αναγνωρίζουν ως και οι πέτρες. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι η υπέροχη παραγωγή. Το εναρκτήριο riff κολάζει και τους πιο άπιστους και έπειτα αυτή η φωνή, αυτή η φωνή που ξυπνάει τα κύτταρα μας, χρόνια τώρα. Διαμάντι!

Η μουσική έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1970 και συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin, Deep Purple, και Black Sabbath, αλλά με επιρροές από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και συγκροτήματα όπως οι Dio, Whitesnake, Rainbow και Ozzy Osbourne.
Οι στίχοι ασχολούνται με υπαρξιακά θέματα όπως θάνατος, μετασχηματισμός και αγάπη.
Όπως για παράδειγμα, στο Här finns bara jag, σε μια αλλαγή του, με πλήκτρα και βιολιά μας ταξιδεύει στους αγαπητούς Led Zeppelin, τότε που βασίλευε (εκτός από το μπάσο) ο John Paul Jones στην ενορχήστρωση και στα πλήκτρα.
(Γιατί, σχεδόν όλος ο κόσμος, ξεχνάει το δικό του όνομα, όταν μιλάνε για Led Zeppelin; Είναι μια απορία που έχω, δεκαετίες τώρα!).

Το Drömskåp på glänt είναι μόλις ένα λεπτό, και αποκαλύπτει τις επιρροές του κιθαρίστα Henrik Bergqvist στον μάγιστρο Michael Schenker και όχι μόνο!
Αρπάζω την ευκαιρία να αναφέρω πως όλα τα σόλα στο Under Jord, είναι θεϊκά, πορωτικά, ξεσηκωτικά.
Οι Sebastian Sippola και Tomas Thorberg, ντράμερ και μπασίστας αντίστοιχα, στήνουν ένα rhythm section που θα το ζήλευαν πολλοί!
Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το χαρισματικό παίξιμο του Rickard Nilsson (Avatarium), στο Hammond organ.
Η κρυστάλλινη παραγωγή, είναι υπογεγραμμένη από τον Dino Medanhodzic.Όλες αυτές οι φωνές που έχουν συγκεντρώσει εδώ οι PRINS SVART, είναι καταπληκτικές, γεμάτες έμπνευση και συναίσθημα. Γεμάτες δύναμη, στοχασμό και αιώνια ομορφιά!
Στο Sanningen för mig, μπορείς να διακρίνεις και τις Whitesnake καταβολές τους.
Αγαπημένο κρίθηκε -μετά από μεγάλο αγώνα, μιας και όλα τα τραγούδια είναι ισάξιοι αντίπαλοι- το Ingen minns oss när vi går. Η μελωδία του, σου κολλάει στον εγκέφαλο από τις πρώτες ακροάσεις του. Αυτή η μελωδία! Έπιασα τον εαυτό μου, να σιγοψιθυρίζει τους στίχους του, και ας μην κατέχω καμία λέξη στα Σουηδικά! Έτσι μάλλον σε κερδίζουν οι PRINS SVART.

Ακούστε και τα δύο επόμενα Om det dom viskar är sant και Allt mitt liv και πείτε πως ψεύδομαι.
Το τελευταίο τραγούδι, κι αν επιφυλάσσει εκπλήξεις! Καταρχάς είναι live εκτέλεση. Πράγμα που δεν το καταλαβαίνεις, μόνο στο τέλος που ακούγεται ο όχλος από κάτω. Είναι διασκευή του The Green Manalishi (With The Two Pronged Crown) των Fleetwood Mac, στα Σουηδικά. Είναι ο δικός τους φόρος τιμής στον πρόσφατα εκλιπόντα και ανυπέρβλητο Peter Green! Υπέροχο!

Οι PRINS SVART είναι εδώ! Ο μαύρος πρίγκιπας, στολίστηκε και ξαναχτύπησε την γροθιά του στο τραπέζι. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ως προς το τι σημαίνει Rock εν έτη 2020!

Tracklist:
01. Inte så lätt som det ser ut
02. Här finns bara jag
03. Drömskåp på glänt
04. Sanningen för mig
05. Ingen minns oss när vi går
06. Om det dom viskar är sant
07. Allt mitt liv
08. Den gröna Manalishi med tvåhornad krans (Live från Kägelbanan 2018)

Line Up:
Henrik Bergqvist – guitars, vocals
Sebastian Sippola - Drums
Tomas Thorberg – bass, vocals
 
 
 
 
Read 336 times