NIGHT – High Tides-Distant Skies (The Sign Records/2020)

Wednesday, 26 August 2020 13:50
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Τελικά είμαστε βαθιά “νυχτωμένοι”... οι Σουηδοί μάς πιάνουν στον ύπνο και μας γλεντάνε στο πολύ χαλαρό!

Γράφει ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team) 

 

Όταν ξεκίνησε επίσημα το μουσικό ταξίδι των Σουηδών Night με το ομώνυμο άλμπουμ το 2013, δεν νομίζω κανείς να είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις από τους δεκαοχτάρηδες τότε πιτσιρικάδες. Το ίδιο πάνω – κάτω συνέβη και και το 2015 οπότε και ηχογραφήθηκε το δεύτερο δισκάκι Soldiers Of Time.
Η κατάσταση σοβάρεψε στο Raft Of The World του 2017, με την συγκεκριμένη δουλειά να γίνεται αποδεκτή με θετικά στο σύνολο τους σχόλια, και το underground “εκπαιδευμένο” κοινό να ασχολείται ενδελεχώς πλέον με τους Night.
Η κλίση των Σουηδών στην '70-ίλα ήταν πλέον ξεκάθαρη καθώς σταδιακά από δουλειά σε δουλειά απομακρύνονταν από τα κλασικά '80's Heavy μονοπάτια και το NWOBHM της πρώτης περιόδου.
Ειδικά στο Raft Of The World αρκετές από τις συνθέσεις βασίστηκαν σε Hard Rock υπόβαθρο ενώ η ατμόσφαιρα, η πιο σκοτεινή μέχρι εκείνο το σημείο, προσέδωσε μυστήριο και μεγαλείο. Σε καμία περίπτωση όμως, για να μην παρεξηγούμαστε, δεν αποκόπηκαν από τις κύριες επιρροές τους. Απλώς αυτές περιορίστηκαν γεγονός που δημιούργησε ισορροπία τονίζοντας τα προσωπικά στοιχεία του συγκροτήματος.Το E.p των δύο μόλις κομματιών που προηγήθηκε στις αρχές του 2020 έδωσε μια πρώτη ιδέα της νέας κατεύθυνσης των Night καθώς ήταν μοιρασμένο, περιέχοντας ένα κομμάτι κομμένο και ραμμένο πάνω σε Hard Rock φόρμες και ένα πιο Heavy με περισσότερα New Wave στοιχεία.
Αμ δε! Τελικά είμαστε βαθιά “νυχτωμένοι” ... οι Σουηδοί μάς πιάνουν στον ύπνο και μας γλεντάνε στο πολύ χαλαρό!

Στο High Tides-Distant Skies δεν παρατηρείται απλά εξέλιξη του ήχου ακολουθώντας τον σίγουρο δρόμο που έδειξε να αποδίδει στην προηγούμενη δουλειά, αλλά αντίθετα τολμάτε κάτι πολύ πιο φιλόδοξο. Στροφή εξ' ολοκλήρου σε ένα είδος το οποίο ανέδειξε κολοσσιαίες μπάντες και ταυτόχρονα “έκαψε” έναν τεράστιο αριθμό άλλων που μπήκαν στον πειρασμό να τολμήσουν κάτι εξαιρετικά δύσκολο.
Από το εναρκτήριο Shadow Gold οι διαθέσεις γίνονται αντιληπτές και σταδιακά επιβεβαιώνονται με την ροή της ακρόασης. Τα Heavy Metal στοιχεία δεν έχουν απλά μειωθεί περαιτέρω, έχουν μπει εντελώς σε δεύτερο πλάνο και είναι δυσδιάκριτα.
Η μπάντα επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου για την μέχρι σήμερα πορεία της, ρυθμικό και στα όρια του χορευτικού ξέσπασμα. Βάση το Hard Rock εκεί στα τέλη των '70's αρχών '80's που πάτησε στα χωράφια της Pop και της Disco επιχειρώντας το αδιανόητο μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή... το πάντρεμα αυτών των ετερόκλητων μουσικών ειδών.

Οι Night εκδηλώνουν απροκάλυπτα τα συναισθήματα και την αγάπη τους για μουσικές οντότητες που έπαιξαν με την φωτιά και όχι απλώς δεν κάηκαν, καθόρισαν εν πολλής την συνέχεια...
Blue Oyster Cult, Dire Straits, Kiss, Scorpions, Journey, ο Alice Cooper με την μοναδική θεατρικότητα του! Από τους σύγχρονους εκφραστές; Ίσως κάτι από Night Flight Orchestra και... Ghost?
Ακούστε ή καλύτερα αφουγκραστείτε τα Crimson Past, Falling in the Black, Lost in a Dream και το επικό Under the Moonlight Sky και κάθε πιθανή αμφιβολία θα πάει περίπατο.
Πλέον η τετράδα έχει βρει την πολυπόθητη χημεία και λειτουργεί άριστα. Αυτό βγαίνει αβίαστα στην ηχογράφηση η οποία κατά τα λεγόμενα έγινε live στο στούντιο για περισσότερη φυσικότητα και αμεσότητα. Δύσκολο εξαρχής εγχείρημα που όμως πετυχαίνει τον σκοπό του. Υπάρχει πολύ κέφι και διάθεση που επίσης εκπέμπονται έμμεσα από τις συνθέσεις... η νέα κατεύθυνση ταιριάζει γάντι!Και ερχόμαστε στο κρίσιμο σημείο-ερώτημα του λόγου για τον οποίο πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με την νέα κυκλοφορία των Night. Απλή και γρήγορη απάντηση. Οι επιρροές τους αποτελούν την βάση για δημιουργία. Άλλωστε όλα τα είδη ψωμιού έχουν ως βασική πρώτη ύλη το αλεύρι, γιατί να υπάρχουν τόσα και τόσα διαφορετικά είδη;

Οι Σουηδοί εκπέμπουν φρεσκάδα και ενθουσιασμό. Χρησιμοποιούν με σεβασμό τα υλικά, γνωρίζοντας τις πιθανές συνέπειες μιας στείρας αντιγραφής. Δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των συνθέσεων με αποτέλεσμα αυτές εκτός από διαφορετικότητα να περιέχουν και άφθονα προσωπικά στοιχεία προερχόμενα από την εξελικτική τους πορεία ως μπάντα.
Οι παραπάνω λόγοι νομίζω ότι είναι αρκετοί για να κινήσουν την περιέργεια του επίδοξου ακροατή να εμπιστευθεί τις προθέσεις του High Tides-Distant Skies.

Ο τέταρτος δίσκος των Night αποτελεί ένα τεράστιο άλμα. Φαντάζομαι την μπάντα να έχει απογειωθεί και να διαγράφει την καμπύλη στον αέρα. Σίγουρα το πάτημα στον βατήρα ήταν σταθερό και έγκυρο. Το που θα προσγειωθεί προς το παρόν είναι άγνωστο. Μένει να δούμε αν η επίδοση θα την βάλει σε τροχιά βάθρου ή στην ανυποληψία των λοιπών θέσεων, σενάριο που απεύχομαι ολόψυχα.

Tracklist: 1. Shadow Gold (3:52) 2. Burning Sky (4:00) 3. Crimson Past (3:12) 4. Falling in the Black (5:30) 5. Running Away (3:50) 6. Here On My Own (3:55) 7. Lost in a Dream (5:07) 8. Give Me to the Night (3:21) 9. Under the Moonlight Sky (4:10)

Line-up:
Oskar Andersson 
- Guitar / Vocals
Sammy Ouirra - Guitar / Vocals
Joseph Max - Bass
Linus Fritzson - Drums
 
 
 
 
 
 
Read 293 times