SPELLBOOK – Magick & Mischief (Cruz Del Sur Music/2020)

Saturday, 05 September 2020 13:33
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Η ιδέα έγινε επιθυμία και εν τέλει ανάγκη. Το προδιαγεγραμμένο τέλος των Witch Hazel έφερε την γέννηση των Spellbook και ενός νέου μεγαλειώδους κατά τα φαινόμενα κεφαλαίου… colon and restart!

Γράφει  ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team) 

 

To Magick & Mischief είναι ένα ντεμπούτο με παρελθόν. Παρελθόν όχι ντροπιαστικό και αποκηρυγμένο, αντιθέτως, για του λόγου το αληθές οι Spellbook οφείλουν το όνομα τους στο ομότιτλο τραγούδι του πρώτου άλμπουμ των Witch Hazel, Forsaken Remedies του 2012. Οπότε γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι η σύνδεση με το παρελθόν αποτελεί τιμή και παρακαταθήκη για την μπάντα από την Πενσιλβανία.
Οι Witch Hazel ξεκίνησαν την πορεία τους το 2007 με βασικούς πυλώνες τους, Nate Tyson (φωνή) και Nicholas Zinn (ντραμς).
Μέχρι το 2018 κατάφεραν να κυκλοφορήσουν άνευ υποστήριξης από κάποιο label τρία άλμπουμ τα οποία κατατάσσονται στον ευρύτερο χώρο του vintage rock, doom / occult.
Η τρίτη τους κυκλοφορία, Otherwordly (2018) τους βρίσκει με την σημερινή τους σύνθεση συμπεριλαμβανομένων των Andy Craven (κιθάρες) και Selbert Lowe (μπάσο) οι οποίοι εμμέσως αποτέλεσαν τον πρώτο λόγο μετονομασίας της μπάντας. Τα δύο νέα μέλη δεν πρόλαβαν επί της ουσίας να έχουν συμμετοχή στην συνθετική διαδικασία με αποτέλεσμα να περιοριστούν στα εκτελεστικά και μόνο καθήκοντα τους. Αντιθέτως έδωσαν το παρόν στην νέα προσπάθεια του Magick & Mischief.
Ο δεύτερος λόγος που οδήγησε στα νέα «βαφτίσια» ήταν η πρόοδος και η ηχητική κατεύθυνση του νέου άλμπουμ. Έτσι σύμφωνα με τον Nicholas Zinn η φρεσκάδα, η δυναμική, η ποικιλομορφία και η ελευθερία των συνθέσεων αποτέλεσαν ένα ακόμα έναυσμα για το τελικό restart… και εγένετο Spellbook!Οι Spellbook ντεμπουτάρουν με το Magick & Mischief και χωρίς περιστροφές δικαιολογούν απόλυτα τις παρακινδυνευμένες αποφάσεις τους όπως και την ύπαρξη τής εξαίρεσης στον κανόνα.
Η μπάντα έβαλε άνω τελεία στο αξιοπρεπές παρελθόν της προκειμένου να ανοίξει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και ελπιδοφόρο νέο μουσικό κεφάλαιο… τα καταφέρνει! Η μπάντα παίρνει το ζουμί και την ουσία των ένδοξων 70’s τα φιλτράρει μέσα από ένα μοναδικό ιδιαίτερο πρίσμα και με την προσθήκη του προσωπικού στοιχείου επιχειρεί να εντυπωσιάσει γεννώντας στον ακροατή την αίσθηση του νεοτερισμού… τα καταφέρνει!

Το Magick & Mischief είναι ένα απίθανο μωσαϊκό επιρροών που η ξερή απαρίθμηση τους τρομάζει οδηγώντας στο βεβιασμένο συμπέρασμα μιας Βαβέλ ήχων κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Οι επτά συνθέσεις του άλμπουμ θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με επτά διαφορετικές προσωπικότητες που η κάθε μια περικλείει την δική της ταραχώδη πορεία και όλες μαζί έχουν ως σημείο αναφοράς την καλλιτεχνική υπόσταση των τεσσάρων μουσικών που απαρτίζουν τους Spellbook.
Θα έρθεις αντιμέτωπος με πρώιμο «αμούστακο» Heavy Metal με διακριτική χρήση πλήκτρων στα Wands To The Sky και Ominous Skies, κλασικό Hard Rock στο Black Shadow με την παρουσία της φυσαρμόνικας να δίνει χρώμα, ωμό Doom με επικό υπόβαθρο όπως το Not Long For This World υποστηριζόμενο από την ψιλή ένρινη φωνή του Nate Tyson, δυναμικούς up tempo catchyρυθμούς κομμένους και ραμμένους για συναυλιακό παροξυσμό, άκου τα Motorcade ή Amulet/Fare Thee Well.Και ενώ όλα τα παραπάνω θα σου έφταναν και θα περίσσευαν ώστε η ικανοποίηση να είναι κάτι παραπάνω από πλήρης, έρχεται το αιφνιδιαστικό αποτελείωμα σου με το σχεδόν δώδεκα λεπτών αριστουργηματικό Dead Detectives. Σύνθεση επιβλητική με θεατρική ατμόσφαιρα, υποβόσκουσα μυστήριο, γεμάτη σκοτεινές γωνίες, απαγγελίες και ένα βασανιστικό όσο και απολαυστικό αργόσυρτο τέμπο. Το πιάνο και η γενικότερη ενορχήστρωση μπουκώνουν τον αέρα με καπνίλα μεταφέροντας σε άλλη εποχή την ακουστική σου εμπειρία, τέλειο στην ολότητα του δείχνοντας εντελώς αυθόρμητα τον δρόμο που τους ταιριάζει και ίσως πρέπει πιστά να ακολουθήσουν!

Οι Spellbook φαίνεται ότι έχουν την ευφυΐα που απαιτείται και κατανόησαν ότι η στείρα αναπαραγωγή μουσικών πεπραγμένων άλλων εποχών δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα, πρωτίστως στους ίδιους και κατόπιν στο επίδοξο ακροατήριο τους. Η νέα εποχή που επέλεξαν να εγκαινιάσουν με αφετηρία την αλλαγή του ονόματος τους συνοδευόμενη από την κυκλοφορία του Magick & Mischief ξεκινάει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.
Η ακρόαση της συγκεκριμένης δουλειάς έχει την ιδιαιτερότητα της σταδιακής αποκάλυψης των επιμέρους συστατικών της μέσα από την επανάληψη. Η εξερεύνηση του καθενός από τα επτά μονοπάτια της είναι διαρκής και προσφέρει κάθε φορά μια νέα έκπληξη. Πραγματικά ακόμη και μετά από αρκετές ακροάσεις δεν μπορώ να πω ότι έχω ανακαλύψει όλες τις κρυφές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.Όσοι δεν είχατε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τους πρώην Witch Hazel κάντε το άμεσα με τους Spellbook… η μαγεία (Magick) που θα νιώσετε είναι υπεράνω κάθε κακού (Mischief).

Tracklist: 1. Wands to the Sky 2. Black Shadow 3. Ominous Skies 4. Not Long for This World 5. Motorcade 6. Amulet / Fare Thee Well 7. Dead Detectives

Line-up:
Nate Tyson - Vocals
Andy Craven - Guitar
Selbert Lowe Jr - Bass
Nicholas Zinn - Drums 
 
 
 
 
 
 
Read 369 times