OLD MOTHER HELL – Lord Of Demise (Cruz Del Sur Music/2020)

Wednesday, 30 September 2020 15:30
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Κάποιες φορές οι ταμπέλες επιβάλλεται να δίνουν την θέση τού οδηγού στο ένστικτο. Ενστικτωδώς παράκαμψα την μουσική ταμπέλα των Old Mother Hell και ανταμείφθηκα πλουσιοπάροχα για την επιλογή μου... η Γερμανική μηχανή αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αστείρευτη δύναμη της!

Γράφει ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team) 


Καταρχήν είμαι υποχρεωμένος να βγάλω το καπέλο στους ιθύνοντες της Ιταλικής Cruz Del Sur για την δουλειά που κάνουν αναδεικνύοντας αξιόλογες μπάντες που μοχθούν να κάνουν γνωστή την μουσική τους έξω από τον σκληρό πυρήνα τού underground. Όχι με νούμερο ένα, στόχο την απόκτηση οικονομικής ευρωστίας, κάτι εξαιρετικά δύσκολο ως απλησίαστο στις μέρες μας, αλλά πρωτίστως την διατήρηση και διεύρυνση της βάσης του κοινού που εξακολουθεί να ασχολείται με τις παραδοσιακές συνταγές του Heavy Metal όπως αυτό εκφράστηκε κυρίως στις δεκαετίες του '70 και του '80.

Σε αυτή την κλειστή κοινότητα των αθεράπευτα ρομαντικών ανήκουν και οι Γερμανοί Old Mother Hell. Χωρίς να γνωρίζω την ύπαρξη τους -η οποία ωστόσο χρονολογείται από το κοντινό 2015- άμεσα μου κέντρισαν το ενδιαφέρον από λεπτομέρειες όπως το εύηχο και ευκολομνημόνευτο όνομα, η ολιγομελής σύνθεση -πάντα τα power τρίο κινούν την περιέργεια- η μελαγχολία τού εξωφύλλου τής νέας τους κυκλοφορίας και εν τέλει το ερωτηματικό πόσο “true” μπορεί να είναι η μουσική τους με την ουσιαστική έννοια του όρου.
Ο σκληρός πυρήνας των Old Mother Hell αποτελείται από τους Bernd Wener και Ronald Senft οι οποίοι κολλάνε ένσημα πάνω από δύο δεκαετίες στην Metal μουσική σκηνή του Μανχάϊμ έχοντας οργώσει τα Γερμανικά stages με διάφορες μπάντες περισσότερο και λιγότερο γνωστές. Ο Michael Frölich, ο νεότερος της παρέας, εντάχθηκε στο σχήμα το 2018 μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου ντεμπούτου που τοποθετείται στο 2017, δίνοντας αέρα ανανέωσης με τον τρόπο “κοπανίματος” των τυμπάνων και κυρίως με την καθοριστική του συμβολή στο δημιουργικό/συνθετικό μέρος.Το Lord Of Demise βρίσκει την μπάντα σε εξαιρετική φόρμα και με ξεκάθαρο σταθερό βήμα προς τα εμπρός. Οι οκτώ συνθέσεις του άλμπουμ έχουν ως βάση το κλασικό Heavy Metal με την ειδοποιώ διαφορά ότι αυτό αποδίδεται με όρους 2020 και δεν χρησιμοποιούνται τεχνάσματα παλαίωσης ώστε να παραπέμπει σε ρετρό καταστάσεις. Τα στοιχεία που εμπλουτίζουν τον ήχο των Old Mother Hell και τον απομακρύνουν από τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί μονοδιάστατος, είναι η Doom αισθητική που οφείλεται στην ογκώδη παραγωγή, στις κατά κύριο λόγο mid tempo συνθέσεις αλλά και στην χαρακτηριστικά καθαρή, μπάσα φωνή του Bernd Wener. Επίσης παρά το γεγονός ότι η θεματολογία δεν είναι κατ’ ανάγκην επική, η ατμόσφαιρα του άλμπουμ παραπέμπει καθ’ όλη την διάρκεια του στον επικό χώρο, προσδίδοντας πόντους στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι επιρροές που θα ανακαλύψετε ακούγοντας το Lord Of Demise περνούν από τους Judas Priest και τους Iron Maiden, τους Black Sabbath και τους Candlemass, τους Liege Lord και τους Omen, τους Sanctuary και τους Morgana Lefay, καταλήγοντας στους Atlantean Kodex και τους Visigoth. Η απόδοση και των τριών μουσικών είναι η πρέπουσα και τουλάχιστον στουντιακά το τριμελές σχήμα αποδίδει ήχο πεντάδας με χαρακτηριστική άνεση. Το υπέρ ατού κατά την άποψη μου είναι η φωνή του Bernd Wener η οποία πέραν της καθαρότητας, της δύναμης και του εύρους της, απέχει παρασάγγας από τις συνηθισμένες φωνές της χώρας του κυρίως στον τομέα της προφοράς δημιουργώντας αμφιβολία εάν και κατά πόσο πρόκειται για Γερμανό!
Τα τριανταοκτώ λεπτά (38) του Lord Of Demise ρέουν ξεκούραστα και απολαυστικά με τα οκτώ κομμάτια του να είναι σχεδόν ισοδύναμα και το προσωπικό γούστο να κρίνει τελικά ποια από αυτά θα κερδίσουν στα σημεία. Προσωπικά ξεχώρισα περισσότερο τα Avenging Angel, Estranged, Shadows Within και το επικού γκράντ φινάλε Finally Free!Όσοι (κακώς) νομίζουν ότι το Heavy Metal της Κεντρικής Ευρώπης περιορίζεται μόνο σε δύο τρία παραδοσιακά ονόματα και στους σύγχρονους ηγέτες Atlantean Kodex καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν. Εκεί έξω οι υπόγειες διεργασίες που συντελούνται είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσουν ανά πάσα στιγμή την θέση των μεταλλικών άστρων προς το συμφέρον όλων μας. Παρακάμψτε λοιπόν την μουσική ταμπέλα των Old Mother Hell και θα ανταμειφθείτε πλουσιοπάροχα για την επιλογή σας... η Γερμανική μηχανή αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αστείρευτη δύναμη της!

Tracklist: 1. Betrayal At The Sea (5:23) 2. Avenging Angel (4:00) 3. Lord Of Demise (4:46) 4. Estranged (5:00) 5. Edge Of Time (5:26) 6. Shadows Within (3:39) 7. Another Fallen Savior (4:57) 8. Finally Free (5:18)

Line-up:
Ronald Senft - Bass
Bernd Wener - Vocals / Guitar
Michael Frölich - Drums

 
 
 
 
 
Read 147 times