DARWIN – DarWin 2 : A Frozen War (Self Release/2020)

Tuesday, 03 November 2020 11:36
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Supergroups, Side Projects και άλλα πολλά, που δεν προβλέφθηκαν στην θεωρία εξέλιξης των ειδών από τον Δαρβίνο...

Γράφει ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Simon Phillips (Toto, The Who, Jeff Beck), Matt Bissonette (Elton John, David Lee Roth, Ringo Starr), Billy Sheehan (Mr Big, Steve Vai, Winery Dogs), Guthrie Govan (Aristocrats, Asia, Hans Zimmer, Steven Wilson), Greg Howe (Michael Jackson, Justin Timberlake), Derek Sherinian (Dream Theater, Alice Cooper, Black Country Communion) ”.

Ο τραγουδοποιός, κιθαρίστας και παραγωγός Darwin, θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του τουλάχιστον ευλογημένο, έχοντας στο πλευρό του μια πλειάδα καταξιωμένων βιρτουόζων μουσικών με χιλιάδες ώρες ηχογραφήσεων και ζωντανών εμφανίσεων ανά τον κόσμο για αρκετές δεκαετίες. Τα συγκεκριμένα ονόματα πίστεψαν στο όραμα τού Darwin. Ένα όραμα που επικεντρώνεται σε θέματα σχετικά με την εξέλιξη της ανθρωπότητας, τις προκλήσεις και τις αλλαγές σε πολιτισμικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Το μουσικό ταξίδι του φιλόδοξου αυτού σχήματος ξεκίνησε το 2018 με την κυκλοφορία του concept, Origin Of Species. Το σχεδόν ενενήντα λεπτών άλμπουμ παρουσιάζει την δυσάρεστη εικόνα ενός πλανήτη κατεστραμμένου οικολογικά με πολυεπίπεδες συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων. Οι συγκρούσεις φαντάζουν αναπόφευκτες και ο αγώνας για επιβίωση μπαίνει σε πρώτο πλάνο.Η βασική τριάδα των, DarWin, Simon Phillips και Matt Bissonette επιστρέφει φέτος με το κατά πολύ μικρότερης διάρκειας, μόλις τριάντα λεπτών, DarWin 2 : A Frozen War συνεχίζοντας την διαπραγμάτευση παρόμοιων θεμάτων και την αναζήτηση απαντήσεων με σκοπό την αναστροφή της αυτοκαταστροφικής μας πορείας.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις μουσικές εκφράσεις μέσα από τις μπάντες συμμετοχής αλλά και από τις προσωπικές δουλειές των συντελεστών του άλμπουμ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η μουσική κατεύθυνση των DarWin είναι εκλεπτυσμένη και άκρως μελωδική. Αυτή η πρόβλεψη δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα με την διαφορά ότι η επίτευξη τού αέρινου ηχητικά αποτελέσματος, περνάει μέσα από την πολυποικιλότητα οργάνων, φωνητικών γραμμών και έξυπνα χρησιμοποιημένων σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

Ο ήχος που επιτυγχάνουν οι DarWin είναι ένα κράμα Progressive Rock που φλερτάρει στα όρια του Metal, Hard Rock με ψήγματα AOR και τελευταίο και σημαντικότερο, ο κιθαριστικός οίστρος του παραπέμπει ξεκάθαρα σε κορυφαίους “μάστορες” της εξάχορδης όπως οι Joe Satriani, Steve Vai, John Petrucci, Eric Johnson, Marty Friedman και πολλοί άλλοι. Πέραν αυτών στην ατμόσφαιρα του άλμπουμ πλανάται μια Jazz αισθητική η οποία δεν θα μπορούσε να λείπει εφόσον αποτελεί βασική επιρροή σχεδόν όλων των συμμετεχόντων.
Η επιλογή μιας ομαλής μελωδικής μουσικής πορείας χωρίς ακραίες ηχητικές εξάρσεις, παρά το γεγονός ότι η θεματολογία ενδείκνυται για κάτι τέτοιο – καταστροφική πορεία, δυσοίωνες προβλέψεις, ηθική πτώση κτλ. - εναρμονίζεται με την κεντρική ιδέα που δεν είναι άλλη από το ερέθισμα του προβληματισμού και την αφύπνιση προκειμένου να επανέλθει η χαμένη ισορροπία στην συνύπαρξη φύσης και ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το Nightmare Of My Dreams είναι δυναμικό και ταυτόχρονα ρυθμικό κομμάτι εμπνευσμένο από τις τεράστιες πυρκαγιές που συντελέστηκαν στην Αυστραλία και των συνεπακόλουθων τους. Πιασάρικο διατηρώντας ταυτόχρονα τις υψηλές τεχνικές και εκτελεστικές προδιαγραφές του.
Το Future History αποτελεί ένα εξαιρετικό μωσαϊκό διαφορετικών τεχνοτροπιών, κινείται σε ελαφρώς χαμηλότερες ταχύτητες, μελωδικό, επιτρέπει στο δίδυμο μπάσο / ντραμς να πρωταγωνιστήσουν προσφέροντας ένα μοναδικό ρυθμικό αποτέλεσμα με την υποστήριξη της ερμηνευτικής ικανότητας τού Matt Bissonette.
Ακολουθεί το Eternal Life βασισμένο στην επιστημονική προσπάθεια ανακάλυψης των στοιχείων που οδηγούν στην αιώνια ζωή. Εδώ το μελωδικό ξεκίνημα εξελίσσεται σε ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον κιθαριστικό όργιο από τον Guthrie Govan.
Μια ευφυέστατη σύνθεση απολαυστική μέχρι το τελευταίο της δευτερόλεπτο.
Πριν το τέλος ακούμε το ομώνυμο A Frozen War, ένα τραγούδι σε Hard Rock / AOR φόρμα, διανθισμένο ωστόσο με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, κοφτή ρυθμική κιθάρα και πλήκτρα στην θέση του οδηγού, εφόσον βασικός υπεύθυνος για την σύνθεση είναι ο Derek Sherinian.
Το άλμπουμ ολοκληρώνεται με το Another Year, ένα τραγούδι άκρως μελωδικό στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά τα γυναικεία και τα ανδρικά φωνητικά αφήνοντας τελικά την απαραίτητη νότα αισιοδοξίας να υπερισχύσει κόντρα στην απαισιοδοξία των πράξεων του ανθρώπινου είδους.Το DarWin 2 : A Frozen War είναι ένα άλμπουμ που μουσικά στέκεται σε υψηλό επίπεδο, ανάλογο των συντελεστών του, αποδεικνύοντας ότι ικανότητα και εμπειρία δύσκολα οδηγούν σε στραβοπάτημα. Πολύ περισσότερο εάν και οι συνθέσεις είναι δουλεμένες με λεπτομέρεια όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση. Οι απαιτητικοί οπαδοί της τεχνικής, της μελωδίας αλλά και της ουσίας που δεν χάνεται στον λαβύρινθο της φλυαρίας, θα ικανοποιηθούν πλήρως από το αποτέλεσμα της δεύτερης προσπάθειας των DarWin.
Το μοναδικό και ανεξήγητο -σε εισαγωγικά- ψεγάδι είναι η ανέλπιστα μικρή διάρκεια τού άλμπουμ σε σχέση φυσικά με τον προκάτοχο του.
Ωστόσο η έκδοση διπλού βινυλίου είναι πλουσιότερη καθώς εκτός του νέου άλμπουμ, περιέχει κομμάτια της πρώτης δουλειάς τής μπάντας εκτελεσμένα με συνοδεία ορχήστρας αλλά και και Unplugged.

Σε κάθε περίπτωση, οι DarWin αποτελούν μια πρόταση που αξίζει προσοχής, σε μια ιδιαίτερη αλλά και σημαντικά παραγωγική χρονιά όπως αυτή που διανύουμε. Δίνοντας τους ένα κομμάτι από τον πολύτιμο χωροχρόνο μας ίσως αλλάξει κάτι στην γενικότερη θεώρηση μας ενισχύοντας τον σεβασμό προς τον δοκιμαζόμενο πλανήτη Γη!

Tracklist:
1.Nightmare Of My Dreams 7:07
2.Future History 5:39
3.Eternal Life 5:32
4.A Frozen War 7:31
5. Another Year 5:10

Line-up:
DarWin
- guitars, string arrangements
Simon Phillips- drums, percussion, keyboards
Matt Bissonette- vocals
Billy Sheehan- bass
Guthrie Govan- guitar
Derek Sherinian- keyboards
Greg Howe- guitar
Alex Sill- acoustic guitar
Jeff Babko- keyboards
Peter Nickalls- string arrangements

Reykjavik String Quartet:
Violin: Helga Thora Bjorgvinsdottir
Violin: Una Sveinbjarnardottir
Viola: Thorunn Osk Marinosdottir
Cello: Sigurdur Bjarki Gunnarsson
 
 
 
 
Read 230 times