WHITE MAGICIAN – Dealers Of Divinity (Cruz Del Sur Music/2020)

Friday, 20 November 2020 14:55
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Η υψικάμινος τής μητρόπολης του U.S. Rock έπαψε να ξερνάει φλόγες εδώ και αρκετές δεκαετίες. Όμως τα σπλάχνα τού καμινιού συνεχίζουν να εκπέμπουν ως και σήμερα μια ανεξήγητα γλυκιά ζεστασιά... κυρίες και κύριοι αυτό είναι το Detroit “Magic” City!

Γράφει ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

 

Ανέκαθεν ο τόπος καταγωγής αποτελούσε ένα είδος ταυτότητας δημιουργώντας ένα πρώτο νοητό περίγραμμα τουλάχιστον για τα γενικά χαρακτηριστικά τής κατεύθυνσης τού καλλιτέχνη. Η τελική εικόνα βέβαια άλλοτε συμπίπτει με τις ιδιαιτερότητες τής κάθε γεωγραφικής περιοχής και άλλοτε όχι. Σε κάθε περίπτωση τα πάντα ξεδιαλύνονται μέσα από την προσωπική επαφή και τον σχηματισμό ίδιας άποψης εμβαθύνοντας στο έργο και εξερευνώντας κάθε του πτυχή.

Οι White Magician είναι γέννημα θρέμμα του βιομηχανικού Detroit. Της πόλης με τις έντονες κοινωνικές αντιπαραθέσεις, της πόλης με την απόλυτη οικονομική άνθιση και την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, της πόλης που δικαιωματικά κατέχει τους τίτλους της Motor City και εν συνεχεία... της Rock City!
Εδώ, ο κοινωνικός αναβρασμός που για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικές αφορμές επικρατούσε για αρκετές δεκαετίες αποτέλεσε έναυσμα για την ανάπτυξη και μιας ιδιαίτερα δυναμικής, επιθετικής αλλά και θεατρικής μορφής της rock μουσικής που στιγμάτισε ολόκληρο τον χώρο.
Από την στιγμή μάλιστα που οι νεόκοποι White Magician δεν διστάζουν να αυτοπροσδιορίσουν την μουσική τους ως μια μίξη μυστικιστικού Metal με έντονες Rock '70's επιρροές με έμφαση στην κιθαριστική δουλειά, αυτομάτως δημιουργούν ανάλογα υψηλές προσδοκίες και θέτουν εαυτό στην σκληρή και άνιση διαδικασία σύγκρισης με τα μεγαθήρια που ξεπήδησαν από τα σπλάχνα τής πόλης τους. Όμως τα χρόνια έχουν περάσει, ο κόσμος έχει αλλάξει όπως και τα μουσικά ερεθίσματα.
Η μουσική συνταγή των White Magician δεν θα μπορούσε να μην έχει αφομοιώσει και άλλα στοιχεία. Ποια είναι αυτά;... τα καλύτερα!Έτσι τίποτα δεν είναι τυχαίο στο πρώτο full length άλμπουμ μέσω του οποίου επιχειρεί να συστηθεί στο ευρύτερο κοινό η μπάντα. Το μουσικό περιεχόμενο συνδέεται άρρηκτα με το σκηνικό που έχει στηθεί στο εξώφυλλο του Dealers Of Divinity.
Τρεις τυφλοί επαγγελματίες χαρτοπαίκτες καθοδηγούνται από ένα υπερφυσικό ον που καθορίζει τις τύχες του κόσμου. Αυτοί με όχημα τα τυχερά παιχνίδια και εν αγνοία της ανθρωπότητας αποφασίζουν για την ζωή όλων. Το οξύμωρο του πράγματος είναι η πεποίθηση των ανθρώπων ότι έχουν υπό έλεγχο την μοίρα τους και μπορούν να κατευθύνουν τις ζωές τους μη γνωρίζοντας ότι όλα έχουν ήδη προαποφασισθεί.
Το concept ολοκληρώνεται με το κρίσιμο ερώτημα του κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να αντιπαρατεθούν και να ανατρέψουν εν τέλει το προκαθορισμένο μέλλον τους. Το στήσιμο του μυστηριακού, απόκρυφου σκηνικού συνεχίζεται με την επιλογή ανάλογου ύφους ψευδωνύμων από το κουαρτέτο ώστε να ολοκληρωθεί ιδανικά η εισαγωγή του ακροατή στον ιδιαίτερο κόσμο του Dealers Of Divinity.

Και φτάνοντας στην καρδιά του πρώτου επίσημου ολοκληρωμένου έργου των White Magician είναι σημαντικό να τονισθεί η επίπονη και επίμονη πολυετής προσπάθεια σμίλευσης ενός ήχου που θα έχει την ικανότητα να κεντρίσει και τελικά να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Με ξεκάθαρες βάσεις στο αυθεντικό Hard Rock του Detroit συνδυασμένες με πρωτόλειες ακατέργαστες Heavy Metal αναπτύξεις. Αυτά τα υλικά ενισχυμένα με πλούσια επικάλυψη μυστικισμού και αποκρυφισμού που παραπέμπουν σε σαφείς επιρροές από ανάλογου μουσικού και στιχουργικού περιεχομένου μπάντες χαρακτηρίζουν την μουσική κατεύθυνση του συγκροτήματος, όπως ευθαρσώς παραδέχονται και οι ίδιοι βάζοντας στο ίδιο κάδρο τους Blue Oyster Cult και τους Mercyful Fate, κυρίως των πρώτων άλμπουμ.
Από κει και πέρα προκειμένου όλα τα παραπάνω να πάρουν μορφή και να αναπτυχθούν σωστά, επέβαλλαν μεγαλύτερες χρονικά διάρκειες στις συνθέσεις ώστε να έχει τον ανάλογο χώρο και να τοποθετηθεί σωστά το σύνολο των ιδεών. Ιδέες οι οποίες έχουν υποστεί επεξεργασία ετών.

Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ η μπάντα υφίσταται εδώ και μια δεκαετία, δεν βιάστηκε και δεν εκβίασε την πρώτη της κυκλοφορία, αναζητώντας το αποτέλεσμα που επιθυμούσε μέσα από διαρκή σύνθεση, την διόρθωση και την δοκιμή διαφορετικών δρόμων έκφρασης.
Τα επτά τραγούδια/κεφάλαια του άλμπουμ δεν αποτελούν ενιαία ιστορία. Ωστόσο έχουν αλληλουχία και συνέχεια μεταξύ τους καθώς εκτυλίσσονται κάτω από την κεντρική ιδέα που απεικονίζεται στο artwork. Η ηχογράφηση ήταν μια μακρά διαδικασία ενάμισι σχεδόν έτους ακολουθώντας την ίδια αργή πορεία ωρίμανσης απόρροια της γενικότερης αντιμετώπισης των πραγμάτων από τα μέλη της μπάντας.
Το αποτέλεσμα δικαιώνει τους συντελεστές του και έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να ενθουσιάσει, συνεπάρει, ταξιδέψει και μαγέψει. Τα ισχυρότερα όπλα του Dealers Of Divinity που θα σε κάνουν να το αγαπήσεις σφόδρα, είναι οι μοναδικές του ενορχηστρώσεις και η ατμόσφαιρα του που φορές - φορές τρομάζει χωρίς να δίνει την παραμικρή αίσθηση ότι αυτός είναι ο σκοπός της. Πρόκειται για το απόσταγμα της συνάντησης δύο σχολών με ίδιο προσανατολισμό αλλά διαφορετικό τρόπο έκφρασης.
Του Hard Rock των 70's και του Heavy Metal των early 80's που διαπραγματεύθηκαν μουσικά και στιχουργικά τον μυστικισμό και τον αποκρυφισμό με γέφυρα σύνδεσης την έντονη θεατρικότητα, παράγοντα κρίσιμο στην ανάδειξη φανταστικών εικόνων παράλληλα με την ακρόαση του δίσκου. Η αντίληψη ότι μια έντονα progressive αισθητική αναβλύζει διακριτικά σαν μύρο διεγείροντας ακόμα περισσότερο τις αισθήσεις σου, ολοκληρώνει το παζλ του ήχου που επιτυγχάνουν οι Αμερικανοί που δεν διστάζουν να μπουν και σε ξένα χωράφια καινοτομώντας με χρήση κλιμάκων που δεν συνάδουν με την rock πεπατημένη.


Η δουλειά της μπάντας και η απόδοση του κάθε πόστου είναι εξίσου υψηλή. Εννοείται ότι σε αντίθετη περίπτωση η όλη μαγεία θα έχανε από την δυναμική της οδηγώντας σε κατώτερης ποιότητας αποτέλεσμα. Ο The Great Kaiser ερμηνεύει παθιασμένα με χροιά φωνής που είναι η πλέον κατάλληλη για την υποστήριξη των απαιτητικών συνθέσεων. Στις κιθάρες πραγματικά συντελείται όργιο δύναμης, λυρισμού, μελωδίας και εκρηκτικότητας. Τόσο οι ηλεκτρικές όσο και οι ακουστικές στιγμές χτίζουν την ατμόσφαιρα του άλμπουμ και από την θέση του οδηγού ανάλογα εντείνουν ή μειώνουν την δραματικότητα των συνθέσεων. Τέλος το rhythm section δεν διεκπεραιώνει απλά, κεντάει τις λεπτομέρειες και χρωματίζει κάθε δευτερόλεπτο έχοντας ισάξιο ρόλο και στο δημιουργικό σκέλος.
Σίγουρα και προκειμένου να προλάβω τυχόν προβληματισμούς και αμφισβητήσεις για όλα τα παραπάνω διθυραμβικά σχόλια , οι White Magician έχουν περιθώρια βελτίωσης ή καλύτερα ανάπτυξης της προσωπικότητας τους μέσα από την λείανση λεπτομερειών που θα κάνουν την μουσική τους να λάμψει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Έχοντας στα χέρια μου ένα ντεμπούτο του επιπέδου που αναλύθηκε, οι τυχόν αδυναμίες του ωχριούν μπροστά στα υπερθετικά του στοιχεία και παρασύρουν δικαίως σε συνειδητή απόρριψη των όποιων τρωτών του σημείων. Άλλωστε πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να λειτουργούμε με την ενστικτώδη αρχή του “Ναι μεν αλλά” θεωρώντας χρέος μας να ισορροπήσουμε ή/και χαλιναγωγήσουμε τον αυθόρμητο ενθουσιασμό που προκαλείται από ένα νέο άκουσμα.

Οι White Magician έκαναν μια αρχή που για πολλούς άλλους θα ήταν ονειρεμένος προορισμός ετών προσπάθειας. Δεν μπαίνω καν στον κόπο να στοιχηματίσω για την μελλοντική τους πορεία. Μένω στο σήμερα και στην απόλαυση ενός δίσκου που μου προσφέρει πολλαπλά ερεθίσματα και με αποκόπτει από την πεζή καθημερινότητα μου. Ακόμα και αν έκλεινε εδώ ο κύκλος τους, το Dealers Of Divinity φτάνει και περισσεύει ώστε να συζητηθούν για πολύ καιρό!

Ένα ντεμπούτο που έρχεται κατευθείαν από την καρδιά της μητρόπολης του Αμερικάνικου Rock κουβαλώντας βαριά κληρονομιά την οποία τιμά και αντιπροσωπεύει επάξια στα δύσκολα “χρόνια της χολέρας”!

Tracklist:1. Dealers of Divinity (7:32) 2. Mad Magic II: In the Absence of Gods (Bad Magic) (5:11) 3. Fading into the Obscurity of Ages (4:13) 4. In Memoriam: Love and Magic (Magic and Love) (7:49) 5. Magia Nostra (8:56) 6. Power of the Stone (8:06) 7. Spectre of a Dying Flame (7:57)

Line-up:
The Great Kaiser - Six Stringed Wand, Sad Words
Mofang Tengrand - Low Magic, Reinforcement of Sad Words
Mars Mysterio - Six Stringed Wand
Drummer Master Commandriani - Master of Drums, Lead Strocker
 
DISCOGRAPHY
The Pledge EP (Dystopian Dogs, 2016)
Dealers of Divinity ( Cruz Del Sur Music, 2020)
 
 
cruzdelsurmusic.bandcamp.com 
 

 
Read 144 times