MARCH IN ARMS – Pulse Of The Daring (Self Release/2020)

Wednesday, 25 November 2020 12:42
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Χαλύβδινα τα στήθη κι η ορμή μας
Που γιγαντώνεται απ’ τους θρύλους τους παλιούς
Κι ατρόμητη στον κίνδυνο η ψυχή μας,
Μας κάνει αθάνατους στις μάχες, στους καπνούς...”

Γράφει ο Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

Ιδιάζουσα και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα περίπτωση οι March In Arms (εφεξής M.I.A.), μας έρχονται από το Sioux Falls της Νότια Ντακότα με το δεύτερο πλήρες άλμπουμ τής καριέρας τους.
Η πορεία ξεκινάει επισήμως κάπου στο 2012 μέσα από την συνεργασία των Ryan Knutson και Jon Parker.
Η πρώτη δισκογραφική απόπειρα έλαβε χώρα το 2015 με το ομώνυμο ντεμπούτο το οποίο επαναηχογραφήθηκε το 2018. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η δουλειά για τον διάδοχο του, διαδικασία αρκετά χρονοβόρα καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα της μπάντας έπρεπε όλα να είναι ακριβώς όπως τα ήθελε χωρίς την παραμικρή έκπτωση. Στο διάστημα που μεσολάβησε υπήρξε και αντικατάσταση του rhythm section, κάτι που ανεξάρτητα των λόγων που συνέβη, δεχόμαστε ότι έγινε για καλό και μόνο.Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το Pulse Of The Daring είναι πλέον γεγονός και έρχεται λίγο πριν την δύση του 2020 (αμήν και πότε) να προσθέσει ακόμα περισσότερη ένταση στον φετινό μουσικό μαραθώνιο.
Οι M.I.A. πολύ απλοϊκά και για τις ανάγκες τής κατηγοριοποίησης τους, παίζουν αυτό που λέμε Power Metal. Ωστόσο ο στενός αυτός όρος καλύπτει μερικώς το αρκετά πιο διευρυμένο ηχητικό πεδίο της μπάντας.
Έτσι και για να κεντρίσω περισσότερο την περιέργεια αναφέρω μερικά ονόματα που περιλαμβάνει η συνταγή των M.I.A. Ενδεικτικά λοιπόν και όχι περιοριστικά, εντόπισα στοιχεία προερχόμενα από U.S. μπάντες όπως οι Metallica, Megadeth, Pantera αλλά και από τον Ευρωπαϊκό χώρο όπως οι Sabaton, Wolf, Atlantean Kodex.
Κάπου εδώ το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον καθώς εκτός των παραπάνω, εξαιτίας της φωνής και του τρόπου ερμηνείας του Ryan Knutson, υπάρχουν στιγμές με έντονη Hard Rock αισθητική που συνειρμικά ταυτίζονται με μπάντες όπως οι High Spirits ή/και οι Audrey Horne.

Το κερασάκι στην τούρτα των M.I.A. και κατ' επέκταση του Pulse Of The Daring, είναι η θεματολογία που εκφράζεται μέσα από τους στίχους. Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν αλλά αντιθέτως διατυμπανίζουν την προτίμηση τους σε πολεμικά σενάρια προερχόμενα κυρίως από την σύγχρονη εποχή και τον εικοστό αιώνα. Βασική πηγή έμπνευσης οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, τα πεδία των μαχών, ο ηρωισμός, οι προσωπικές ιστορίες και τα γεγονότα ορόσημα που σημάδεψαν τις συγκεκριμένες ιστορικές εποχές.
Η μουσική ταυτότητα του Pulse Of The Daring ολοκληρώνεται με την συμμετοχή εγχόρδων, τσέλου και βιολιού, που χρησιμοποιούνται με φειδώ σε επιλεγμένα σημεία για να συνδράμουν στην συναισθηματικότητα και τον έξτρα λυρισμό των συγκεκριμένων στιγμών.
Η απόδοση της μπάντας είναι η ενδεδειγμένη, χωρίς άσκοπους εντυπωσιασμούς και κουραστικές επαναλήψεις. Όλα τα όργανα λειτουργούν υποστηρικτικά και συμπληρωματικά μεταξύ τους με τις κιθάρες να έχουν τον πρώτο αλλά όχι τον αποκλειστικό λόγο. Τέλος η καθαρή και ισορροπημένη παραγωγή υπηρετεί την κεντρική ιδέα ιδανικά.Οι M.I.A. με την δύναμη, την φρεσκάδα και την ουσία των συνθέσεων τους, κατάφεραν να με κερδίσουν. Η απλή αλλά καθόλου απλοϊκή δομή των κομματιών και η ατμόσφαιρα του Pulse Of The Daring λειτουργούν υπέρ του ακροατή διατηρώντας τις προϋποθέσεις για ευχάριστη και ακούραστη ροή του άλμπουμ... ενός άλμπουμ που δυστυχώς δεν θα κυκλοφορήσει με την υποστήριξη κάποιου label. Κρίμα!

Κορυφαίες στιγμές τα 1914, Welcome The Blitz, Pulse Of The Daring, An Act Of Valor, Not For Nothing.

Tracklist:1. 1914 (4:20) 2. Altar Of The Gun (4:13) 3. Welcome The Blitz (3:16) 4. Nisei (4:45) 5. Pulse Of The Daring (5:22) 6. An Act Of Valor (5:25) 7. No Years Resolution (4:58) 8. Thunderbolt (5:26) 9. Omaha (5:28) 10. Not For Nothing (5:56)

Line-up:
Ryan Knutson - Guitar / Vocals
Jon Parker - Guitar
Sheldon Swan - Guitar
Collin Citrowski - Bass
Bobby Cook - Drums
 
Additional performances from:
Emily Swan - Backing Vocals
Esther Nissen - Violin
Audrey Graber - Cello
 
marchinarms.bandcamp.com
 
 

Read 305 times