WITHERFALL – Curse Of Autumn (Century Media Records / 2021)

Friday, 05 March 2021 11:38
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Οι Witherfall εξακολουθούν να αγνοούν τι σημαίνει “ταβάνι” και το αποδεικνύουν με κάθε νέα τους κυκλοφορία. Φλερτάροντας πλέον με δυσθεώρητα ύψη δημιουργικότητας και ποιότητας  προκαλούν δέος  ... άραγε με το Curse Of Autumn υπερέβησαν εαυτό ή απλά ανέβηκαν ένα ακόμη σκαλοπάτι;

Από τον Jack Syrmaleon

Deliver Us Into The Arms Of Eternal Silence ονομάζεται το εισαγωγικό πρελούδιο των πενήντα δευτερολέπτων και είναι υπεραρκετό για να σε μπάσει σε μια άνευ προηγουμένου μουσική δίνη ... την δίνη των Witherfall!
Ήδη από το επίσημο ξεκίνημα πίσω στο 2013 η καλή μέρα είχε φανεί. Όπως επίσης και η συνέχεια η οποία ήταν άνω των προσδοκιών, διαλύοντας κάθε υποψία μιας ακόμα βραχύβιας συνύπαρξης μουσικών με αρκετή εμπειρία και ώρες πτήσης στο ενεργητικό τους με μπάντες μιας σεβαστής δημοτικότητας.

Το φετινό Curse Of Autumn ξεκινά από εκεί που σταμάτησε το εντυπωσιακό A Prelude To Sorrow (2018). Και η συνέχεια είναι τρομερή, ονειρεμένη, ανάσα για την σύγχρονη εκδοχή του Heavy Metal και την πολυσυζητημένη εξελικτική του πορεία.
Με τους  Joseph Michael  και Jake Dreyer να τραβάνε για ακόμη μια φορά το “κάρο” της συνθετικής δουλειάς, η μπάντα αποδεικνύει ότι διανύει μια παρατεταμένη περίοδο δημιουργικού οίστρου, παραδίδοντας μαθήματα νεοτερισμού χωρίς υπερβολές και ακρότητες, ασπαζόμενη ταυτόχρονα τις μεγαλειώδεις βασικές αρχές της μεταλλικής Βίβλου.

Το Curse Of Autumn ανοίγει την νέα σελίδα των Witherfall και επισφραγίζει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την τραγική απώλεια του Adam Sagan η οποία έκανε αισθητή την παρουσία της στο A Prelude To Sorrow προσδίδοντας μια επιπλέον συγκινησιακή αύρα σε ένα εξαιρετικό άλμπουμ.
Επισήμως πίσω από το drum kit συναντάμε έναν σύγχρονο τιτάνα, τον Marco Minnemann (The Aristocrats, Steven Wilson, The Sea Within, Kreator, Satriani, The Mute Gods κ.α.) ο οποίος δένει απόλυτα με τον επίσης βιρτουόζο Anthony Crawford παράγοντας ένα εξωπραγματικό ρυθμικό αποτέλεσμα υψηλής τεχνικής με απίθανες συναισθηματικές μεταπτώσεις.

Έχοντας ως αιχμή του δόρατος την τέλεια συνοχή, το  Curse Of Autumn αποτελεί κατά κάποιον τρόπο ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο συμπυκνώνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του επονομαζόμενου Heavy Metal ιδιώματος.  Δύναμη, θυμός, ιλιγγιώδεις ταχύτητες, απάγκιες και ήρεμες στιγμές, οργιώδεις progressive εξάρσεις, συναισθηματικές μεταπτώσεις, ένα δραματουργικό τερατούργημα έμπνευσης.

Ο Joseph Michael  είναι παθιασμένος όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε, τώρα όμως υπάρχει ακόμα πιό έντονη η πτυχή της εμπειρίας, της ωριμότητας που έρχεται παρέα με τον χρόνο, των παραστάσεων, των γεγονότων που βαραίνουν την ζωή και γλυκαίνουν ακόμα και τις πιό σκληρές στιγμές του άλμπουμ ...  Long Time (η εξασθένιση της καταιγίδας). Το πνεύμα του Warell Dane είναι παρόν, παρακολουθεί από τον εξώστη, γεμάτο χαρά που η παρακαταθήκη του έχει εμπνεύσει ερμηνευτές όπως ο Joseph Michael.

Ανάλογου επιπέδου και η δουλειά του Jake Dreyer ο οποίος ρίχνει στο καναβάτσο κάθε επίδοξο θεό της εξάχορδης κάνοντας τον να ακούγεται “μονοφωνικός”. Τεχνική, δύναμη, μελωδία, ασύλληπτα σόλα που προκαλούν πλημμύρα συναισθημάτων και εικόνων, ρυθμικά μέρη για σεμινάριο.
Σε αυτό το άλμπουμ δεν υπάρχουν καλύτερα ή χειρότερα κομμάτια. Ακόμα και τα μικρότερα σε διάρκεια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συνόλου. Δεν τα προσπερνάς, δεν τα μειώνεις σε αξία, γιατί απλά δεν το επιτρέπουν. Ωστόσο δεν γίνεται να μην αναφερθώ στην κορύφωση της “παράστασης” που ονομάζεται ... And They All Blew Away. Ένα δεκαπεντάλεπτο αριστούργημα στο οποίο περικλείεται το νέκταρ της μουσικής μας. Ένα κομμάτι που σου δίνει την αίσθηση ότι έχει γραφτεί αβίαστα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τονίζοντας για ακόμη μια φορά το συνθετικό ταλέντο που αν μη τι άλλο ξεχειλίζει.  

Οι Witherfall με το Curse Of Autumn σφραγίζουν την θέση τους ανάμεσα στους λίγους σύγχρονους συνεχιστές της Heavy Metal κουλτούρας, όχι αναμασώντας ή αναπαράγοντας έστω και με τον καλύτερο τρόπο ήχους του παρελθόντος, αλλά βαδίζοντας τον δρόμο της συνέπειας και της ουσιαστικής εξέλιξης που γεφυρώνει τις εποχές συντηρώντας και διευρύνοντας τους μύθους του παρελθόντος μέσα από μια αδιαμφισβήτητα σύγχρονη οπτική μιας αδυσώπητης πραγματικότητας.   


Tracklist: 1. Deliver Us Into The Arms Of Eternal Silence   2. The Last Scar  3. As I Lie Awake  4. Another Face  5. Tempest  6. Curse Of Autumn  7. The Unyielding Grip Of Each Passing Day  8. The Other Side Of Fear  9. The River  10. ... And They All Blew Away  11. Long Time (Acoustic Version)  

Line-up:
Joseph Michael - Vocals/Keyboards
Jake Dreyer - Acoustic and Electric Guitars
Anthony Crawford - Bass
Marco Minnemann - Drums
Alex Nasla - Live Keyboards
 
witherfall.com
facebook.com/witherfall
instagram.com/witherfallofficial
twitter.com/witherfall
youtube.com/witherfall
Read 217 times