KEN HENSLEY – My Book Of Answers (Cherry Red Records / 2021)

Tuesday, 16 March 2021 19:43
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Ο Ken Hensley μας αποχαιρετά. Μετά τους επικήδειους, την ψυχική και συναισθηματική φόρτιση και όλα όσα συνοδεύουν μια τέτοιων διαστάσεων απώλεια, κατάφερε να έχει ο ίδιος τον τελευταίο λόγο ... ένα καθαρά μουσικό λόγο, ανάλογο του καλλιτεχνικού του αναστήματος, επαναφέροντας το χαμένο χαμόγελο στα πρόσωπα μας!

Από τον Jack Syrmaleon

Ήταν 9 Νοεμβρίου του 2020 όταν ο Χρήστος Κισατζεκιάν μέσα από ένα μεστό και περιεκτικό κείμενο χρησιμοποιώντας την εμπειρία της τυχαίας προσωπικής του συνάντησης “σοκ” με τον Ken Hensley στην Αθήνα, μας παρουσίαζε μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη διάσταση αυτής της εξέχουσας μουσικής προσωπικότητας. Χωρίς αναφορές σε χρονολογίες, ιστορικά στοιχεία και τετριμμένα εγκυκλοπαιδικά κατεβατά, πέτυχε το ζητούμενο. Την αποφυγή μιας ακόμα κενής περιεχομένου νεκρολογίας.

Κινούμενος στην ίδια γραμμή πλεύσης αποφάσισα να μην παρασυρθώ από άκρατο συναισθηματισμό που εύκολα θα με οδηγούσε σε “αστείες” μεταφυσικές υποθέσεις και συμπεράσματα για το νέο, τελευταίο στούντιο άλμπουμ του Ken Hensley. Έτσι αποστασιοποιούμαι από αναφορές του τύπου “προφητικός τίτλος” ή “μοιραία συνάντηση” ή/και οτιδήποτε άλλο συγκαταλέγεται στην σφαίρα των θεϊκών παρεμβάσεων και των δεισιδαιμονιών.

Ακολουθώντας λοιπόν την οδό του ρεαλισμού και των γήινων εξηγήσεων, το θάρρος που έδειξε ο Ρώσος επιχειρηματίας και ερασιτέχνης ποιητής Vladimir Emelin προσεγγίζοντας τον Ken Hensley ήταν ο ένας και μοναδικός καταλύτης για την δημιουργία του My Book Of Answers. Οπαδός της ροκ μουσικής και με ιδιαίτερη αγάπη στα πεπραγμένα του Ken Hensley άδραξε την ευκαιρία της γνωριμίας σε μια αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου του Αλικάντε και κατά την διάρκεια της πτήσης προς Μόσχα, ρίχνοντας τους σπόρους μιας αναπάντεχης συνεργασίας.

Γνωρίζοντας τον μοναδικό χαρακτήρα του Ken Hensley και την ευγένεια που πάντα τον διέκρινε, σίγουρα έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για τον άγνωστο Ρώσο που τόσο θερμά τον προσέγγισε. Η επιβεβαίωση αυτού ήρθε από την γρήγορη ωρίμανση της ιδέας για συνεργασία μεταξύ των δύο ετερόκλητων προσωπικοτήτων. Ο Vladimir Emelin ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί μελοποιημένους τους στίχους του από τον ήρωα του. Όμως επειδή πλέον ο κόσμος είναι πάρα πολύ μικρός, αυξάνοντας τις πιθανότητες να έρθουν κοντά άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, η τύχη ήταν με το μέρος του ... και κατά συνέπεια με το μέρος μας!
Σε μια χρονική συγκυρία που η κατ' ιδίαν επαφή έχει δυσκολέψει αρκετά, με την βοήθεια της τεχνολογίας και των προηγμένων μέσων επικοινωνίας, η συνεργασία ήταν απόλυτα επιτυχής και βήμα βήμα έχτισε το My Book Of Answers. Έναν εξ'ολοκλήρου νέο δίσκο με ολόφρεσκες συνθέσεις μετά από αρκετά χρόνια.

Το γεγονός ότι έμελλε ταυτόχρονα να είναι και ο αποχαιρετιστήριος, αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απρόσμενα άτυχη στιγμή για όλους μας. Γνωρίζοντας ότι κάποτε το βιολογικό τέλος αναπόφευκτα έρχεται, το μόνο που δικαιούμαστε να σκεφτόμαστε είναι το πόσο ευλογημένοι είμαστε που το αντίο στην ζωή του Ken Hensley συνοδεύτηκε από ένα αντάξιο του δισκογραφικό αντίο!

Σχεδόν δύο χρόνια χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση του My Book Of Answers. Αποκρυπτογραφώντας τις εννέα συνολικά συνθέσεις του, εύκολα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι τόσο ο Hensley όσο και οι υπόλοιποι συνεργάτες του, βρέθηκαν σε μια εξαιρετική φυσική και πνευματική κατάσταση. Οι απλές – όχι απλοϊκές – δομές και ενορχηστρώσεις που χαρακτηρίζουν τις προσωπικές δουλειές του υπάρχουν κι εδώ. Ευαισθησία, μελωδικότητα, σταθμισμένη δύναμη, μελαγχολική αισιοδοξία. Ότι τον χαρακτήρισε ως καλλιτέχνη στο πέρασμα των χρόνων βρίσκεται συμπυκνωμένο σε αυτό το τελευταίο έργο του. Εντυπωσιακή απόδοση στις φωνητικές γραμμές με εμφανείς τις ρυτίδες του χρόνου που δεν αφαιρούν αλλά προσδίδουν χαρακτήρα και φυσική ωριμότητα.

Η μουσική επένδυση των στοίχων του Vladimir Emelin είναι ίσως από τις καλύτερες ολόκληρης της προσωπικής πορείας του Hensley. Προφανώς ο Ρώσος κουβαλώντας μια διαφορετική κουλτούρα έξω από τα Δυτικά πρότυπα, ενέπνευσε δις εκτινάσσοντας το αποτέλεσμα.

Το My Book Of Answers είναι μια ενιαία μουσική οντότητα, ένα αριστούργημα μελοποιημένης ποίησης που αναβλύζει συναισθήματα και εικόνες, επενδεδυμένο από μια ακόμα φωνή που δεν πρόκειται ποτέ να σιγήσει στο μυαλό και στις καρδιές μας. Η όποια αναφορά σε κομμάτια και η μεμονωμένη ανάλυση τους, δεν εξυπηρετεί σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη. Είναι σαν να προσπαθείς να τεμαχίσεις ένα πίνακα ζωγραφικής,κάτι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε ανεπανόρθωτη καταστροφή του έργου.

Ο Ken Hensley μας αποχαιρετά με τον τρόπο που πραγματικά όλοι οι καλλιτέχνες θα ήθελαν όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Με το ύψιστο δώρο προς όλους εμάς. Ένα ολοδικό του μεγάλο ευχαριστώ εκφρασμένο μέσα από νότες. Στο δικό του γήπεδο, σκοράροντας στο τελευταίο λεπτό του τελευταίου του αγώνα πριν κρεμάσει για πάντα τα “μουσικά του παπούτσια”.
Υπέροχο...

Tracklist: 1. Lost (My Guardian) 2. Right Here, Right Now 3. The Cold Sacrifice 4. The Silent Scream 5. Cover Girl 6. Light The Fire (In My Heart) 7. Stand (Chase The Beast Away) 8. The Darkest Hour 9. Suddenly 10.The Darkest Hour (Alternative Version)

 

 

 

Read 167 times