THE QUILL – Earthrise (Metalville Records / 2021)

Sunday, 04 April 2021 16:03
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Ας παίξουμε ένα παραδοσιακό και διαχρονικό παιχνίδι λέξεων, την επονομαζόμενη “κρεμάλα”. Χαρακτηρισμός δίσκου. Μία λέξη, επτά γράμματα!

Από τον Jack Syrmaleon

(Δ)εν μπορώ με τίποτα να συνειδητοποιήσω ότι οι The Quill έχουν κλείσει τα τριάντα τους χρόνια και αρχίζουν να φλερτάρουν με τον χαρακτηρισμό “βετεράνοι”. Επίσης δεν μπορώ με τίποτα να χωνέψω ότι αυτή η μπάντα δεν εκτινάχθηκε σε δημοτικότητα και έχει αρκεστεί χωρίς προφανώς την θέληση της, σε ρόλο δευτεραθλήτριας με την αναγνώριση του κοινού ωστόσο να την συνοδεύει ως το ουσιαστικότερο credit που έχει αποκομίσει στην μέχρι σήμερα πορεία της.

(Ι)διαιτερότητα που επιβεβαιώνει τις παραπάνω απορίες μου το γεγονός ότι συγκαταλέγονται μεταξύ περιορισμένου αριθμού συγκροτημάτων που δεν έχουν καταγράψει ποτέ κακή ή αχρείαστη κυκλοφορία. Ακόμα και δίσκοι που για διάφορους λόγους δεν τους πήγαν μπροστά, τους εδραίωσαν επιβεβαιώνοντας την ποιότητα και την δυναμική τους.

(Σ)τα θετικά τους οι μετρημένες αλλαγές στο διάβα του χρόνου όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό και στα απολύτως θετικά η επιστροφή τα τελευταία έτη στο δοκιμασμένο και κλασικό line up με το δυνατό χαρτί που ακούει στο όνομα Magnus Ekwall εκ νέου πίσω από το μικρόφωνο. Αρχής γενομένης από το προηγούμενο Born From Fire (2017). Ποιό ώριμοι και κατασταλαγμένοι από ποτέ, έρχονται με το ένατο κατά σειρά άλμπουμ της καριέρας τους να σημειώσουν το όνομα τους στα καλύτερα της χρονιάς, με περισσή “αγένεια” παρακάμπτοντας την επίσημη λίστα αναμονής προς διευκόλυνση των κριτών! Βεβιασμένη και παρακινδυνευμένη διαπίστωση θα πείτε κάποιοι. Ε, ναι λοιπόν, κάποιες φορές το ένστικτο οδηγεί στο να παρθεί το ρίσκο και να ειπωθούν μεγαλοστομίες. Αρκεί όμως να υπάρχουν τα αδιάσειστα στοιχεία, και οι The Quill μας τα δίνουν απλόχερα.

(Κ)αταθέτουν εν ολίγοις το Earthrise. Ένα από τα καλύτερα Hard n' Heavy άλμπουμ των τελευταίων ετών και το καλύτερο ίσως της φετινής χρονιάς. Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες ανάλογα υψηλού επιπέδου δουλειές στο σημαντικό υπόλοιπο του 2021. Όμως πόσες θα είναι αυτές που θα συνδυάσουν κλασικό Hard Rock πασπαλισμένο με “ζάχαρη άχνη” από Stoner Heavy/Rock, ψυχεδελικά κερασάκια και βαθιά φωνητικά με Blues χαρακτήρα; Πόσες από αυτές θα παρουσιάσουν την απαιτούμενη ομοιογένεια στην μίξη των α' υλών ώστε ο διαχωρισμός να είναι εκ των πραγμάτων αδύνατος; Πόσες άραγε από αυτές θα έχουν σύγχρονο στυλ και ήχο παρά την ξεκάθαρη πηγή έμπνευσης που πηγάζει από το παρελθόν; Πόσες από αυτές θα έχουν την ευρύτητα ηχοχρωμάτων, ρυθμών και έντασης που θα προκαλέσουν συνεχή εναλλαγή συναισθημάτων ώστε να στριμώξουν στα σκοινιά τον ακροατή στερώντας του την επιλογή καλύτερων και χειρότερων στιγμών; Αυτά και άλλα πολλά προσφέρει το Earthrise των ωριμότερων από ποτέ The Quill. Μία συμπίεση των κυριότερων συστατικών που όρισαν τον σκληρό ήχο με εύρος από τα '70'ς εως και την αυγή της νέας χιλιετίας και παράλληλα με ένα απόσταγμα των καλύτερων προσωπικών στοιχείων που τους διαμόρφωσαν ως μπάντα.

(Α)ναμενόμενη θεωρείται λοιπόν η θερμή υποδοχή του νέου δισκογραφικού βήματος των Σουηδών. Μένει να δούμε κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί για ακόμη μια φορά ο κανόνας που τους θέλει περιορισμένους στο πέταλο του γηπέδου. Σε κάθε περίπτωση δεν θα χαλάσει ούτε εμάς ούτε βέβαια και αυτούς. Ως γνωστόν τα πέταλα των γηπέδων έχουν τον τρόπο να κλέβουν την παράσταση με την ουσία της παρουσίας τους στρέφοντας επάνω τους τα απορημένα βλέμματα θαυμασμού!

(Ρ)ίχνοντας τις τελευταίες πινελιές στην παρουσίαση, τυχαία υπό τους ήχους του τρομερού Dwarf Planet, δεν αρχίζω να αμφιβάλω, αντιθέτως πείθομαι όλο και περισσότερο ότι η επιμονή του κυρίου Gene Simmons να δηλώνει με κάθε ευκαιρία τον θάνατο της Rock μουσικής και κατ' επέκταση Rock κουλτούρας έχει βαθιά συνωμοσιολογικό υπόβαθρο (χαριτωμενιά στο πνεύμα της εποχής)!

(Α)ναμφισβήτητη απάντηση σε κάθε τέτοιου είδους υπονοούμενα και μη, δίνει με εκλεπτυσμένο τρόπο ακόμα μια κυκλοφορία που σέβεται τις ρίζες της, παίρνει τα μαθήματα της και προχωρά στο αύριο καταθέτοντας σήμερα τα διαπιστευτήρια της. Κάπως έτσι οι The Quill και το Earthrise μας υπενθυμίζουν ότι το σύνθημα keep on rockin' θα στοιχειώνει τις ζωές μας για πολλές δεκαετίες ακόμα! ... ένας δίσκος που δικαιολογεί στο απόλυτο τον χαρακτηρισμό ΔΙΣΚΑΡΑ!

Tracklist:

1. Hallucinate 2. Keep On Moving 3. Dwarf Planet 4. Left Brain Bluest 5. Earthrise 6. Evil Omen 7. 21st. Century Sky 8. The Zone 9. Dead River

Line-up:

Magnus Ekwall - Vocals
Christian Carlsson - Guitars
Roger Nilsson - Bass
Jolle Atlagic - Drums

 

 

 

Read 232 times