WHEEL – Preserved In Time (Cruz Del Sur Music / 2021)

Tuesday, 13 April 2021 14:37
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

Οι Γερμανοί Doomsters επιστρέφουν επιχειρώντας να αναμετρηθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τα ονόματα που όρισαν και γιγάντωσαν το ιδίωμα στο ένδοξο παρελθόν. Η αλήθεια είναι πως στέκονται με άνεση στο ύψος της περίστασης. Όμως η σελίδα του Doom Metal θα γυρίσει;

Από τον Jack Syrmaleon

Οι Wheel είναι μια μπάντα που η μουσική της δεν χρίζει επιστημονικής ανάλυσης ώστε να γίνει κατανοητή η κατεύθυνση που ακολουθεί. Ευθύς εξαρχής δεν επιδίωξε να πρωτοτυπήσει, αντιθέτως τα μέλη της, σταθερά εως σήμερα, επέλεξαν να θέσουν εαυτό στις υπηρεσίες του Doom Metal όπως αυτό διαμορφώθηκε από κορυφαία ονόματα του είδους, βλέπε Candlemass, Trouble, Saint Vitus, Solitude Aeturnus και λοιπούς πρώτου βαθμού συγγενείς, με την σταθερά των Black Sabbath βέβαια να βρίσκεται πίσω απ' όλα αυτά.

Έτσι στα δυο προηγούμενα άλμπουμ επιχείρησαν να αποδώσουν τον ήχο και την ατμόσφαιρα του αργόσυρτου Metal μέσα από το δικό τους πρίσμα με έντονη μελωδικότητα αλλά και μια καλά κρυμμένη folklore αισθητική. Αποτέλεσμα να στρέψουν δικαίως επάνω τους τα βλέμματα και τα αφτιά των χρυσοθήρων του είδους και όχι μόνο.
Έκτοτε κύλησε νερό στο αυλάκι και φυσικά χρόνος αρκετός μέχρι να μας απασχολήσουν εκ νέου. Η αναμονή φαίνεται να άξιζε τον κόπο καθώς οι Wheel έχουν να μας πουν πράγματα με το νέο τους άλμπουμ που τιτλοφορείται Preserved In Time.

Καταρχήν για να μην αφήσω οποιαδήποτε υπόνοια, οι Γερμανοί παραμένουν πιστοί στο ύφος τους και καλά κάνουν καθώς τα νερά αυτά τους ταιριάζουν απόλυτα. Με ένα καθόλα ελκυστικό κλασικότροπο εξώφυλλο το οποίο προκαλεί συναισθήματα ηρεμίας, σταθερότητας και σιγουριάς, ξετυλίγουν το κουβάρι επτά νέων, στιβαρών συνθέσεων που κινούνται εντός των ορίων του επονομαζόμενου Doom Metal. Με αυξημένη δόση δύναμης σε σχέση με το παρελθόν, βαραίνοντας τον ήχο τους τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μην “πνιγούν” η μελωδικότητα και ο λυρισμός, ανεβαίνουν το σκαλί της εξέλιξης. Η επική διάσταση δεν θα μπορούσε να λείπει και σε συνδυασμό με το πομπώδες στοιχείο ολοκληρώνουν το πάζλ της ταυτότητας του Preserved In Time.

Οι μουσικοί έχοντας την τεχνική κατάρτιση αλλά και την απόλυτη συνοχή, η μπάντα δεν έχει εμπειρία αλλαγής μελών και μακάρι να μη χρειαστεί να την αποκτήσει, πείθουν για την ενεργό συμμετοχή τους σε όλα τα πόστα ώστε η κάθε σύνθεση να αγγίξει την τελειότητα. Συνέπεια αυτού, η θαυμάσια ροή των κομματιών σε ένα εξαιρετικής ισορροπίας άλμπουμ.

Οι συγκρίσεις και οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτα ελέω των εξόφθαλμων επιρροών των Wheel οι οποίοι προς τιμή τους δεν προσπαθούν να κρυφτούν με φθηνά τερτίπια. Σημαντικότερη εξ αυτών οι ανήκοντες στην ιστορία πλέον Solitude Aeturnus. Υπάρχουν στιγμές που θα μπορούσες άνετα να πεις ότι ακούς μια διαφορετική εκδοχή της θρυλικής πλέον μπάντας τόσο στα φωνητικά όσο και στον καθυατό κορμό των συνθέσεων. Ωστόσο οι Wheel κουβαλούν εμφανώς Ευρωπαϊκή κουλτούρα η οποία βγαίνει στον ήχο τους και τους διαφοροποιεί σε βαθμό που οι ομοιότητες να προσδίδουν και να μην αφαιρούν στην τελική ετυμηγορία.

Ολοκληρώνοντας την εν λόγω παρουσίαση, το Preserved In Time είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα το καλύτερο εως σήμερα άλμπουμ των Wheel και ένα άλμπουμ που εκτός απροόπτου θα έχει περιορισμένο αριθμό σοβαρών ανταγωνιστών εντός του δωδεκαμήνου που διανύουμε.
Το φιλόδοξο της υπόθεσης είναι αν έχει τελικά την στόφα να κοιτάξει κατά πρόσωπο τους θεούς και ημίθεους του είδους που έχουν στρογγυλοκαθίσει στους θρόνους του Ολύμπου και ατενίζουν ανεμπόδιστα τον απέραντο ουρανό. Αν στο πέρασμα του χρόνου το καταφέρει, τότε ίσως θα μπορούμε να μιλάμε για το γύρισμα σελίδας σε ένα είδος που σχεδόν όλοι έχουμε προ πολλού αποδεχτεί τα σχεδόν μηδενικά περιθώρια ελιγμών του.

Tracklist:

1. At Night They Came Upon Us 2. When The Shadow Takes You Over 3. After All 4. She Left In Silence 5. Aeon of Darkness 6. Hero of the Weak 7. Daedalus
(playing time: 48:08 min.)

Line-up:

Arkadius Kurek - Vocals
Benjamin Homberger - Guitar
Marcus Grabowski- Bass
Carsten Jercke - Drums

DISCOGRAPHY

Wheel (Eyes Like Snow, 2010)
Icarus (Eyes Like Snow, 2013)
Preserved In Time (Cruz Del Sur Music, 2021)

www.facebook.com/Wheeldoom 

 

Read 234 times