NATIVE SONS – The Natives Are Restless (HighVolMusic / 2021)

Monday, 19 April 2021 13:13
Συντάκτης:
Published in When Hard Gets Heavy

“Δεν είναι υποθέσεις χαμένες, παρά εκείνες μόνο που εγκατέλειψες”. Σωκράτης

Παρουσιάζει ο Jack Syrmaleon

Χαμένη υπόθεση φάνταζε μέχρι και τα τέλη του 2019 η κυκλοφορία του The Natives Are Restless. Στο απόφθεγμα του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Σωκράτη καθρεφτίζεται κατά κάποιον τρόπο η ταλαιπωρία των Αμερικανών Native Sons μέχρι να καταφέρουν να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ. Ταλαιπωρία η οποία έφτασε σε σημείο να υπάρχει ολοκληρωμένο και έτοιμο προς διάθεση, παραμένοντας ωστόσο στα σκοτεινά φυσικά και ηλεκτρονικά αρχεία της δισκογραφικής τους εταιρείας.

Native Sons σημαίνει Ashton Blake και το αντίστροφο. Τα δέκα κομμάτια ατόφιου Hard Rock με όλα τα καλά και κακά της Αμερικάνικης εκδοχής του ιδιώματος ήταν ήδη έτοιμα από το 2018. Από μια μπάντα με άλλο όνομα και άλλα μέλη. Μοναδικός κοινός παρονομαστής ο τραγουδιστής, συνθέτης και κατά τα φαινόμενα ιθύνων νους, Ashton Blake . Διάφορα άγνωστα σε εμάς εμπόδια, έφεραν τα πάνω κάτω με αποτέλεσμα την διάλυση εκείνου του σχήματος και την επ΄αόριστον αρχειοθέτηση της ηχογράφησης.

Ο Ashton Blake δεν ήταν διατεθειμένος να τα παρατήσει. Έτσι μετά από πολλές προσπάθειες και διαπραγματεύσεις με το label, ήρθε σε νέα συμφωνία. Οι προϋποθέσεις αυτής ήταν δύο. Νέο όνομα μπάντας και νέο line up, ώστε να μπορέσει να δει το φως του ήλιου το The Natives Are Restless. Η ευκαιρία αρπάχτηκε από τα μαλλιά και το 2021 είναι εν τέλει η χρονιά που οι κόποι έπιασαν τόπο.

Αυτή η σύντομη αναδρομή στην ύπαρξη των Native Sons έχει διττό σκοπό. Πρώτον να μπούμε στο πνεύμα της κυκλοφορίας και των κυμάτων από τα οποία πέρασε και δεύτερον για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δυσκολίες και τα εμπόδια που αρκετές φορές δεν ξεπερνιούνται ποτέ, δεν είναι προνόμιο μόνο των χωρών με ανύπαρκτη ροκ κουλτούρα και υποδομές, αλλά ακόμη και αυτών όπου βάσει συνθηκών λογικά όλα θα έπρεπε να είναι όλα ευκολότερα...

Επιστρέφοντας στα του άλμπουμ, οι εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας ακρόαση είναι παραπάνω από θετικές. Ο Ashton Blake με καταγωγή από το Κεντάκι (Λούισβιλ, Σινσινάτι, Λέξινγκτον) έχει ξεκάθαρα Νότιες μουσικές επιρροές. H αύρα του Southern Rock είναι καταφανέστατη και συναντάται σε όλες τις συνθέσεις. Όμως αυτή είναι μια μόνο διάσταση της μουσικής των Native Sons. To κλασικό 70's Hard Rock αποτελεί την μαγιά του άλμπουμ με την ειδοποιώ διαφορά ότι υπάρχουν προεκτάσεις που φτάνουν μέχρι και τα '90's (βλέπε Black Crowes, Pride & Glory ή/και τους υπέροχους Cry Of Love). Αυτά βέβαια αποδωμένα με σύγχρονο ήχο και παραγωγή που συμβαδίζουν με την εποχή μας και όχι με ρετρό περιτύλιγμα που ενδεχομένως να οδηγήσει σε λανθασμένο δρόμο όσους μπουν στη διαδικασία να ασχοληθούν με τους Αμερικανούς.

Η παράσταση αρχίζει και τελειώνει με πρωταγωνιστή τις κιθάρες. Φοβερή δουλειά, χωρίς άσκοπους εντυπωσιασμούς, ακριβώς όπως επιβάλει η περίσταση. Άλλωστε απώτερος σκοπός είναι να δημιουργηθούν συνθήκες διασκέδασης αλλά και ελεγχόμενου προβληματισμού και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την διέγερση των συναισθημάτων. Υποστήριξη και έμφαση σε αυτή την κατεύθυνση δίνει η χρήση των πλήκτρων σε αρκετά κομμάτια, χρωματίζοντας κατάλληλα τον ήχο. Όσο για τις ερμηνείες του Ashton Blake χωρίς η φωνή του να διεκδικεί δάφνες μοναδικότητας, είναι αξιοπρεπέστατη και μάλιστα θα έλεγα ότι στα αργά εκφραστικά σημεία και κυρίως στα πιό Southern περάσματα, ανεβαίνει αισθητά επίπεδο.

Με εξαίρεση το εναρκτήριο Silver Lining που οριακά υπερβαίνει τα τέσσερα λεπτά, όλα τα υπόλοιπα κομμάτια είναι μικρότερης διάρκειας, στοιχείο που κάνει την ακρόαση ξεκούραστη. Σίγουρα κάποια από αυτά θα μπορούσαν να έχουν εκτενέστερη ανάπτυξη και να γίνουν εντυπωσιακότερα γιατί τα χαρακτηριστικά τα διαθέτουν και με το παραπάνω. Από την άλλη οδηγείσαι σε συνεχείς επαναληπτικές ακροάσεις κάτι που σπανίζει στις μέρες μας ακόμα και για δουλειές από έμπειρους στο είδος. Βασικά πλεονεκτήματα οι πιασάρικοι ρυθμοί και οι ευκολομνημόνευτες μελωδίες, συστατικά που συναντάμε σε όλα τα μυθικά κομμάτια της ροκ.
Αν έπρεπε να επιλέξω ορισμένες συνθέσεις που μου έκαναν ξεχωριστή εντύπωση αυτές θα ήταν τα Silver Lining, Had Enough Of Me, Monster και Peacemaker. Όχι ότι οι υπόλοιπες πάσχουν.

Οι Native Sons ήδη δουλεύουν πάνω σε νέο υλικό και κατά πως φαίνεται ο Ashton Blake έχει κλειδώσει για τα καλά την ευκαιρία που του δόθηκε με την κυκλοφορία του The Natives Are Restless. Λαμβάνοντας υπόψιν την ποιότητα της πρώτης δισκογραφικής απόπειρας και την δυναμική που αυτή αποπνέει, δεν θα είναι έκπληξη μια εντυπωσιακότερη και πιό ώριμη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση η υπομονή και επιμονή στο όνειρο, δικαίωσαν αν όχι όλους, τους περισσότερους που δεν εγκατέλειψαν την μάχη ... και εδώ έχουμε μία χαρακτηριστική περίπτωση που αξίζει και με το παραπάνω τα εύσημα όλων μας!

Tracklist: 1.Silver Lining 2.Had Enough Of Me 3.Here and Now 4.Monster 5.Master of M y Fate 6.Full Circle 7.Crazy Enough 8.One Another 9.Peacemaker 10.The Key

Line-up:
Ashton Blake – Vocals
Kevyn “7” Amici – Bass
Adam Amici – Drums
Diego Grimaldo – Guitar

www.facebook.com/nativesonsmusic
www.highvolmusic.com/store/Native-Sons-The-Natives-Are-Restless 

 

Read 230 times