FEJD – Trolldom (Dead End Exit Records)

Wednesday, 25 May 2016 12:26
Published in When Hard Gets Heavy

Όσο μικρό είναι το όνομα της μπάντας σαν λέξη - γιατί γνωστοί στους παραδοσιακούς metal κύκλους είναι αρκετά - άλλο τόσο είναι τεράστιοι οι τύποι που την αποτελούν.

Ντουβάρια όλοι, πανύψηλοι με κατάξανθα μακριά μαλλιά τουλάχιστον τα 4/6 της μπάντας. Τα αδέρφια PATRIK και NIKLAS RIMMERFORS ειδικά, είναι η προσωποποίηση της αυθεντίας και της γνησιότητας της μάνας γης. Θεωρητικοί μέχρι το κόκκαλο ότι πρέπει δηλαδή για να μεταφέρουν στο metal κοινό τους την βαρύτητα της μουσικής τους.
Το “Trolldom” έρχεται να γίνει το 4 κατά σειρά στούντιο άλμπουμ τους και αυτή τη φορά με ένα ακόμα υπέροχο εξώφυλλο. Όσο για αυτό πρέπει να το παραδεχτώ. Το παραδοσιακό στοιχείο σε όλο του το μεγαλείο.

Η 6μελής Σουηδική μπάντα και εδώ μεταφέρει όσο μπορεί τα βόρεια folk στοιχεία μέσα από τους ήχους της μουσικής της, τους στίχους, μα πάνω από όλα τα χαρακτηριστικά Σουηδόφωνα φωνητικά που έχουν ιδιαίτερη χροιά με τράβηγμα σε λέξεις και διάλεκτο.
Τα φωνητικά βγαίνουν αρκετά πίσω και η αναγνωρισιμότητα των λέξεων είναι λιγάκι φλου. Οι στίχοι έχουν να κάνουν με πολεμιστές, μαγεία, θανάτους, τάφους, αίμα, ψυχές, σκοτάδια και χειμωνιάτικες νύχτες. (Σίγουρα δεν είναι της “εποχής” αλλά θα περάσω καμιά βόλτα από το άλμπουμ σε κάνα τρίμηνο πάλι!)

Βαρύγδουπα κιθαριστικά riffs που σε κάποια σημεία είναι παραμορφωτικά όπως στο “Härjaren” και σε άλλα κλασσικά metal με πολύ ωραίες μελωδίες όπως στο “Glöd”. (Για μένα η καλύτερη στιγμή στο “Trolldom”) Δένουν πολύ όμορφα με τα πλήκτρα και τα τύμπανα. Στη μέση κάπου με το “Bed för din själ” όμορφα γυναικεία φωνητικά παίρνουν θέση τραγουδώντας για μια άτυχη κοπέλα που θα οδηγηθεί στην πυρά γιατί όλοι εκεί μαζί με τον πλήθος την έχουν χαρακτηρίσει διαβολική...μάγισσα. Έτσι πρέπει να προσευχηθεί για την ψυχή της.

Το άλμπουμ αποτελείτε από 8 μόνο κομμάτια τα οποία περνούν σχεδόν τρέχοντας από το άλμπουμ χωρίς να καταλάβεις το πότε. Ευχάριστα ακούγεται χωρίς το “κάτι” που θα κάνεις “Wow” όμως.
Ένα άλλο αβαντάζ στο άλμπουμ είναι η παρουσία παραδοσιακών οργάνων και αυτά δίνουν χρώμα στο αποτέλεσμα. Το βάρος εδώ πέφτει πρωτίστως στα αδέρφια Rimmerfors που είναι η ψυχή της παραδοσιακής αύρας και η ειδίκευση τους σε ήχους της μεσαιωνικής περιόδου.

Να ρίξουμε μια ματιά όμως ποιος κάνει τι κιόλας.

PATRIK RIMMERFORS
Lead vocals, bouzouki, cow antler, hurdy-gurdie, jew’s harp, recorder, swedish bagpipe, willow-pipe.
NIKLAS RIMMERFORS
Moraharpa (keyed fiddle), vocals
PER-OWE SOLVELIUS
Electric guitar
LENNART SPECHT
Keyboards
THOMAS ANTONSSON
Bass
ESKO SALOW
Drums

Αν και έχουν κοινό που τους ακολουθεί χρόνια τώρα, το label τους αποφάσισε να τους “κατεβάσει από τα βουνά” και να τους κάνει πιο κοινωνικούς και να τους δικτυώσει στα social media. Άντε να δούμε τι θα γίνει στο τέλος. Βρε αφήστε τα παλικάρια εκεί που είναι μια χαρά το πάνε. Που με το ζόρι να τους βάλετε στο λούκι να παράγουν άλμπουμ και να χάσουν την έμπνευση και το ύφος τους.
(Γενικά πάντως ένα απόκοσμο στυλ το έχουν εδώ πάνω, όχι ότι το κάνουν επίτηδες, απλά έτσι τους βγαίνει. Η απορίες μου ως αναφορά τις συμπεριφορές των Σκανδιναβών βρήκαν απάντηση από τους ίδιους εδώ. Ότι το ίδιο το κλίμα και η μορφολογία του τόπου τους “μεγαλώνουν” έτσι ώστε να μιλούν λίγο, να εξωτερικεύονται στο ελάχιστο και να κρατούν την ενέργεια που έχουν ως αποθήκη για όταν τη χρειαστούν. Και κλείνω την παρένθεση αυτή που θεώρησα σκόπιμη για τους “απλησίαστους” - κατ' εμάς - Βόρειους.

Δεν μπορώ να πω αν είναι το καλύτερο τους μέχρι στιγμής άλμπουμ αν και μου άρεσε αρκετά.
Σίγουρα έχει άλλη δύναμη πιο μεταλλική εδώ.
Τα βασικά που χρειάζονται υπάρχουν και με το παραπάνω για να σε παρασύρουν σε ένα μυθικό κόσμο γεμάτο από θρύλους και μαγείες. Heavy Metal + αυθεντική λαϊκή μουσική. Αυτοί είναι οι FEJD.

 

 

 

 

 

Read 291 times