DOOL - Here Now, There Then (Prophecy)

Monday, 20 February 2017 11:05
Published in When Hard Gets Heavy

...“If you're dirty, what in this world isn't?!”...
―Fuyumi Soryo

Λοιπόν με το καλησπέρα σας... σημειώσατε (κατευθείαν) το “Here Now, There Then” μέσα στη λίστα σας με τα καλύτερα του 2017.

Και αν το προσπεράσετε τώρα σας βλέπω σε σχόλια στο fb σύντομα να λέτε... “Ωωωω ρε φίλεεε, τι δίσκαρος!?”
Για κάποιο λόγο το πρώτο τους single – “Oweynagat” – έπεσε στα αυτιά μου στις αρχές του χρόνου. Μια ταραχή με έπιασε. Ένιωσα αμέσως ότι κάτι περισσότερο επιφυλάσσει στα ενδότερα του αυτό. Οι μελωδίες φάνηκαν από τη γωνία και με συνάντησαν σαν σε Deja Vu αίσθηση. Κάτι...κάτι που δεν μπορούσα να προσδιορίσω. Έψαξα τρελά για δαύτους. Έχουμε και λέμε λοιπόν.
Dool, μας έρχονται από την Ολλανδία και παίζουν (αυτό που θέλω να ακούσωωω!) πολύ καλό Hard Rock και κλιμακωτά καταλήγουν κάποιες στιγμές σε Metal. To κυρίαρχο ύφος όμως στηρίζεται στο πολύ Dark Heavy Rock με αρκετή δόση Ψυχεδέλειας. Μια αναδρομή σε Dark και Gothic κληρονομιές, συρρικνώνεται μέσα στο “Here Now, There Then”.

Έχουν πολύ μα πολύ καλούς παίχτες και ένα πολύ δυνατό “χαρτί” στα φωνητικά. (Όχι γιατί έχει “Τη” φωνάρα, αλλά γιατί αυτή που έχει είναι ιδιαίτερη και χαρακτηριστική).

Ξεκινάμε με τον Micha Haring (The Devil’s Blood, The Hands) στα τύμπανα. Σε όλα τα κομμάτια παίζει απίστευτο ρόλο μιας και η δύναμη που βγάζει και η επιβλητικότητα δίνουν στόμφο στην απόδοση. Ρυθμό, κίνηση και την αίσθηση του κοπανήματος τη γεύεσαι κανονικότατα.
Ο Job van de Zande (The Devil’s Blood, Malkovich) στο μπάσο είναι άλλο ένα κομμάτι πολύ γνώριμο. Ο οδηγός της λεγεώνας.
Μια στάση εδώ στις κιθάρες που αξίζουν λατρείας. Τι παίζουν οι άνθρωποι? Μα πάνω από όλα τι απίστευτο δέσιμο και συγχρονισμό έχουν. Οι ήχοι που βγαίνουν σε όλο το άλμπουμ είναι τόσο διαφορετικοί και τόσο υπέροχοι. Πότε με μελωδίες και riffs που σε κάνουν κομμάτια. Πότε με απίστευτες δυναμικές και διακυμάνσεις και πότε aggressive. Πότε σε γυρνούν σε Dark και Gothic εποχές και πότε σαν χαλί σου στρώνουν ψυχεδέλειες.

Ότι ακούς όμως σου δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι μόνο αυτό. Κάτι άλλο έρχεται, κάτι ακολουθεί και υποβόσκει και για αυτό ευθύνονται σίγουρα οι κιθάρες, ο τυμπανιστής και αυτό το δυνατό “χαρτί” στα φωνητικά που ανέφερα πιο πάνω. Έχουμε γυναικεία φωνητικά εδώ που σε κατατρέχουν, σε στοιχειώνουν χαλαρά. Η αμφιλεγόμενη Ryanne van Dorst (Elle Bandita) τα έχει αναλάβει αυτά αλλά βρίσκεται και πίσω από τις κιθάρες. Φαντάσου ότι θεωρείτε και από της “κακόφημες” τραγουδίστριες της χώρας. (!)
(Το παρουσιαστικό και η εμφάνιση της στα live και στα μουσικά βίντεο είναι και απροσδιόριστα αλλά και εκκεντρικά).

Η ζωντανή εμφάνιση τους στο Roadburn το 2016 αρκούσε για κάνει τους διαβόητους Ολλανδούς Dool όνομα πια στους πιο Underground κύκλους αλλά όχι μόνο της χώρας από ότι φαίνεται. Τα νέα σκορπάνε γρήγορα και η χαρά σε τέτοια ακούσματα τεράστια!
Όλα τα κομμάτια είναι ένα και ένα. Ξεκινώντας με το επικό “Vantablack” που έχει διάρκεια 10 λεπτών και τελειώνοντας με το εκστατικό She Goat. 8 κομμάτια και πόσο θα ήθελα άλλα τόσα. Η ποικιλομορφία είναι τόσο διάσπαρτη και οι ρυθμοί εναλλάσσονται τόσο γρήγορα που δεν έχεις χρόνο να πάρεις ανάσα. Πολύ “έξυπνο” άλμπουμ με αρκετά “πιασάρικα” riffs που δίνουν στον ακροατή αυτό που θέλει για να ξεσηκωθεί.

Η παραγωγή βγαίνει από το στούντιο του Pieter Kloos (The Devil's Blood, Motorpsycho).
Με αυτό το άλμπουμ σίγουρα θα αναζωπυρώσουν αναμνήσεις από λατρεμένες μπάντες όπως οι Sisters of Mercy και οι Sonic Youth.
Αυτοί είναι λοιπόν οι Dool που γεννήθηκαν στα ρυπαρά πεζοδρόμια και τις βιομηχανικές συνοικίες του Rotterdam. Γυρίζοντας την πλάτη στο κατεστημένο και στης Μητρόπολης την μαζική ταυτότητα, οι σκοτεινή αυτή παρέα ήρθε για να αφήσει το δικό της σημάδι.

Ενάντια στα πρότυπα συμπεριφοράς προσπαθούν να σπάσουν κάθε φραγμό και όριο παρουσιάζοντας έτσι τη δική τους εκδοχή μέσα από το debut - Here Now, There Then.

Αφηνόμαστε στην περιπλάνηση σας λοιπόν Dool.

 

Read 414 times