"Two from Wewantsounds Records"

Tuesday, 17 October 2017 12:09

2 from Wewantsounds Records

Δύο κλασικές ανοιχτόμυαλες jazz κυκλοφορίες του 1971 της Mainstream Records Original Classics series σε επανεκδόσεις της Wewantsounds Records.

 

BUDDY TERRY – "Awareness"

Ο Buddy Terry θεωρείται από κάποιους ως ένα από τα καλύτερα κρυμμένα jazz μυστικά της δεκαετίας του ’70. Ουσιαστικά, όμως, δε μπορεί στην περίπτωσή του να μιλά κανείς για μυστικό, δεδομένου του “Awareness”. Ο δίσκος αυτός ήταν το ντεμπούτο του στην Mainstream Records, το οποίο ακολουθήθηκε από δύο ακόμα κυκλοφορίες στη γνωστή εταιρεία του Bob Shad. Προηγουμένως ο Terry είχε ηχογραφήσει δύο soul jazz άλμπουμ για την Prestige Records, το “Electric Soul” (1967) και το “Natural Soul” (1968). Το 1971 όμως ήταν η χρονιά του, όταν τον έφερε στην επιφάνεια ο Bob Shad, αναλαμβάνοντας την κυκλοφορία του “Awareness”. Την εποχή εκείνη ο Shad αναζητούσε μουσικούς που μπορούσαν να διευρύνουν τα δεδομένα όρια της jazz, οι οποίοι θα ήταν μεν επηρεασμένοι από την εναλλακτική κληρονομιά του John Coltrane και τον ανοιχτό ορίζοντα του Miles Davis, αλλά ταυτόχρονα θα αρέσκονταν να αναμειγνύουν τον ήχο τους με στοιχεία από τον Jimi Hendrix και τον Sly Stone. Αυτή ακριβώς η επιδίωξή του βρήκε εφαρμογή και στο “Awareness”, προς μεγάλη τέρψη του εμπνευστή της, αλλά και δική μας.

Ο Buddy Terry στο δίσκο αυτό πότε πιάνει το τενόρο σαξόφωνο και πότε το σοπράνο. Κι όταν τα αφήνει κατά μέρος, «ζωγραφίζει» με το φλάουτο και τα κρουστά. Ό,τι κι αν κάνει όμως είναι εντυπωσιακό. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν έχει πλάι του συνοδοιπόρους που συνδιαμορφώνουν και στηρίζουν τις ιδέες του, φτιάχνοντας έναν πολύ ελκυστικό τελικό ήχο. Εδώ μιλάμε για έναν κλασικό free spiritual jazz δίσκο, που «μυρίζει» αυθεντική ’70ίλα, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά λοξοκοιτάζει προς τη funk. Με άλλα λόγια, εδώ η deep και funky jazz έχει την τιμητική της. Οι συνθέσεις του άλμπουμ είναι δικές του, με μόνη εξαίρεση τις "Stealin' Gold" και "Abscretions", που γράφτηκαν από τον Stanley Cowell. Οι μουσικοί που συμμετέχουν στην ηχογράφηση είναι πολύ αξιόλογοι. Μεταξύ τους ξεχωρίζουμε τον Cecil Bridgewater στην τρομπέτα και τα κρουστά, τον Roland Prince στην ηλεκτρική κιθάρα, τον συνιδρυτή της Strata East Records Stanley Cowell στο πιάνο και τον Buster Williams στο μπάσο.

Το εισαγωγικό "Awareness (Suite)" διαρκεί έντεκα περίπου λεπτά και μεταφέρει γλαφυρά το στίγμα της κυκλοφορίας, το "Kamili" εκπροσωπεί την χαλαρή και εθιστική πλευρά της έμπνευσής του, ενώ το καταπληκτικό "Abscretions" είναι τόσο funky, που δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε παρασύρει στο ρυθμό του και το ιρετικό “Stealin’ Gold” λάμπει με την καθαρόαιμη 70’s αισθητική του και τη συγγένειά του με τον ήχο των ακόμα και τότε ένδοξων The Crusaders. Η συγκεκριμένη επανακυκλοφορία περιλαμβάνει αδημοσίευτες φωτογραφίες του Raymond Ross και νέες σημειώσεις από το δημοσιογράφο των Liberation και Superfly, Jacques Denis.

 

HAROLD LAND – "A New Shade of Blue"

Το “A New Shade of Blue” είναι το ένατο άλμπουμ του Αμερικανού hard-bop και post-bop τενόρου σαξοφωνίστα Harold Land, το οποίο κυκλοφόρησε το 1971 μέσω της εταιρείας Mainstream Records. Ο Land, συνεργάστηκε με πολλούς διακεκριμένους μουσικούς, όπως τους Thelonius Monk, Blue Mitchell, Ella Fitzgerald και το δίδυμο των Clifford Brown – Max Roach. Θεωρείται, μάλιστα, ότι «συναγωνιζόταν» την ικανότητα του Brown με τα γεμάτα επινοήσεις σόλο του. Στο δίσκο αυτό συμμετέχουν αξιόλογοι μουσικοί, όπως ο Bobby Hutcherson στο βιμπράφωνο, με τον οποίο ο Land συνεργάστηκε πολλές φορές από το 1969 και μετά, ο William Henderson στο πιάνο, ο Buster Williams στο μπάσο, ο Billy Hart στα ντραμς και ο James Mtume Foreman στα κόνγκας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη rhythm section των Williams και Hart έπαιξε και στο άλμπουμ “Mwandishi” του Herbie Hancock, το οποίο επίσης κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.

Τυπικά ο δίσκος, ο οποίος ηχογραφήθηκε στο Los Angeles σε παραγωγή του ίδιου του Bob Shad, κυκλοφόρησε ως προσωπικός του Harold Land, αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανήκει στην ομάδα των έξι δίσκων που κυκλοφόρησε μαζί με το κουιντέτο που είχε φτιάξει με τον Bobby Hutcherson από το 1969 ως το 1971. Βέβαια, ακόμα και στην περίπτωση αυτή, οι δίσκοι δεν έφεραν τα ονόματα του κουιντέτου, αλλά μόνο εκείνο του Hutcherson, οπότε μπορούμε να δούμε το “A New Shade of Blue” και ως μια προσπάθεια «εξισορρόπησης» της όλης κατάστασης. Όλες οι ως επί το πλείστον avantgarde hardbop συνθέσεις είναι γραμμένες από τον Harold Land, με μόνη εξαίρεση την "Mtume", που ανήκει στον Bobby Hutcherson. Το “A New Shade of Blue” επανακυκλοφορεί έχοντας το αυθεντικό artwork, με αρκετές επιπρόσθετες αδημοσίευτες φωτογραφίες από το φωτογράφο Dick Sanders και καινούργιο κείμενο του ραδιοφωνικού παραγωγού Sam Barbatano (Sunday Jazz, KTRU Houston). Ο δίσκος κυκλοφορεί τόσο σε μορφή βινυλίου, όσο και σε CD, όπου ειδικότερα συμπεριλαμβάνεται ως bonus track μια οκτάλεπτη εκδοχή του "Dark Mood", που είχε κυκλοφορήσει από τη Mainstream στη συλλογή του 1974.
ΟΙ συνθέσεις του άλμπουμ γενικά είναι ισάξιες.

Μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει το "Mtume", που λοξοκοιτάζει προς την Ισπανική παραδοσιακή μουσική, το δυναμικό “De-liberation”, αλλά και το φερώνυμο του δίσκου, που έχει κάτι από τη μαγεία του Wayne Shorter.

Read 555 times