Monuments on Facebook

AMAROK - “Hunt” (Musicom - 2017)

Saturday, 17 June 2017 10:57
Published in Where Prog meets Art

Τον κύκλο τον χαράζει εκείνος που έχει την κιμωλία.

Η μπάντα αυτή από την Πολωνία με έχει απασχολήσει και στο παρελθόν.
(Φυσικό και επόμενο αφού όπου υπάρχει ο Mr Duda, ακολουθώ).
Μόλις λοιπόν ο promoter της μπάντας, μου έγραψε ότι έχει κάτι για μένα και αυτό ήταν το καινούργιο άλμπουμ των AMAROK το μόνο που έκανα ήταν να του γράψω: “Στείλτο!”

Έτσι έγινε. Βρίσκεται στα αυτιά μου και οι πρώτες ήδη ηλεκτρο-μελωδίες του “Anonymous” με έχουν κατακλύσει.
Τα πλήκτρα αφήνουν ένα μικρό κενό σε ένα υπέροχο κιθαριστικό σόλο και μόλις αυτό έρθει εις πέρας, η μελωδική γραμμή των πλήκτρων συνεχίζει. Τα λίγα φωνητικά στόλισαν το ξεκίνημα και το τέλος του κομματιού. Ambient Rock ατμόσφαιρες με λίγο ύφος Americana.

Στο δεύτερο κομμάτι που ακολουθεί - “Idyll” - ο Mr Duda των πασίγνωστων πια RIVERSIDE βρήκε μια γωνιά να απλώσει τις LUNATIC SOUL ευαισθησίες του.
Ένα κομμάτι που στηρίζεται στις πολύ όμορφες κιθάρες, στα γλυκά φωνητικά και τα χαρακτηριστικά - του group - πλήκτρα.

To ηλεκτρονικό στοιχείο και τα solo ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα σε αρπάζουν και στο “Distorted Soul” που ακολουθεί.
Τα παιδιά καταφέρνουν και συνδυάζουν μεταμοντέρνους ηλεκτρονικούς ήχους με ανατολίτικες μουσικές υποψίες. Τα περιπλέκουν με έναν όμορφο τρόπο που δεν σε κάνουν να βαρεθείς.
Το Theremin ζωγραφίζει εδώ.
Κάπου βέβαια υποβόσκουν οι Craig Armstrong επιρροές αλλά τίποτα που να σε ενοχλεί.

Τα τελευταία χρόνια ένας ψυχρός industrial ήχος φαίνεται πως περνάει μπροστά σαν outsider στη μουσική αγορά. Όταν όμως συνδυάζεται με τα κατάλληλα όργανα και τις ατμόσφαιρες και γίνεται ενδιαφέρον τότε μας τραβάει την προσοχή και οι μπάντες και τα άλμπουμ τους σημειώνονται ψηλά στον πίνακα των προτιμήσεων μας.
Το “Two Sides” το έχει αυτό, και μια ανάμνηση σαν αερικό σαν εκείνα τα εκπληκτικά solo του P. Grudzinski (RIVERSIDE) σε διαπερνά και αυτό και μόνο αρκεί να σε κάνει να το αγαπήσεις.

Το σημείο που γλιτώνουν τις συγκρίσεις με κάποιες ομοπάτριες τους μπάντες, είναι η διαφορετικότητα που βγαίνουν τα πλήκτρα και τα solo της κιθάρας. Η πιο Pop χροιά.

Περνούν τα κομμάτια και φτάνω στο “Unreal” που είναι ένα απίστευτα μελωδικό κομμάτι instrumental που μπορεί να δώσει και μαθήματα κιθάρας.
Το ότι κάθε κομμάτι ηχεί τελείως διαφορετικό από το άλλο κάνει το άλμπουμ πολυμορφικό και ενδιαφέρον μέχρι το τέλος του.

Το ηλεκτρονικό στοιχείο είναι διάχυτο. Ταξιδιάρικο και μαγευτικό.
Οι επιρροές που συναντώνται εδώ έρχονται από το παρελθόν. Έτσι αν είσαι fan των Pink Floyd, Mike Oldfield, Lunatic Soul, Talk Talk, Bjork και Massive Attack άκουσε το οπωσδήποτε.
Μπορεί οι AMAROK να έκαναν 12 χρόνια να βγάλουν άλμπουμ, μας ανταμείβουν όμως με τον καλύτερο τρόπο.
Η μπάντα που ξεκίνησε το 1999 παρακαλώ έχει κυκλοφορήσει μόλις 3 άλμπουμ (“Amarok”, “Neo Way”, “Metanoia”), 4 με το ολοκαίνουργιο “Hunt”.

Ακούγοντας το θα νιώσεις ότι μέσα σε αυτό το ρυθμικό ταξίδι δεν υπάρχει πουθενά σκοτάδι.
Είναι η φωτεινή πλευρά του Progressive Rock. Μέσω του ηχητικού τοπίου περνά πολύ όμορφα και η θεματολογία του άλμπουμ που δεν είναι άλλη από τον χρόνο που τρέχει σήμερα δίπλα μας στην ψηφιακή τεχνολογία και στην εξέλιξη της. Σε μια ψευδή οικειότητα που έρχεται σε αντιπαράθεση με τις μη εικονικές σχέσεις. Οι μουσικές δένουν απόλυτα με τα lyrics.

Το Art-Rock music project του Michał Wojtas νομίζω πως ανέβηκε αρκετά ψηλά με αυτή την κυκλοφορία τόσο που πραγματικά το νέο του άλμπουμ μπορεί να τοποθετηθεί πολύ άνετα στα προτεινόμενα της χρονιάς. Ιδιαίτερο και περίτεχνο.

Στο παρεάκι του υπάρχουν συνεργασίες με τοn Colin Bass (Camel) που τον ακούμε στο κομμάτι “Nuke” και τον Mariusz Duda (Riverside, Lunatic Soul) που εμφανίζεται στο “Idyll” του οποίου τη μουσική έγραψαν οι Michał Wojtas και Mariusz Duda και τα lyrics η Marta Wojtas.
Στο video που ακολουθεί μπορείς να διαβάσεις και τα lyrics όσο απολαμβάνεις το “Idyll”.

https://youtu.be/U3aLZyOik-w

Φτάνοντας στο τέλος, μου κρατά παρέα αρκετή ώρα το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ και ομότιτλο “Hunt”. H διάρκεια του 17.51'. Απερίγραπτη ομορφιά.

Ένα άλμπουμ αυστηρά Πολωνικό! Και οι ΑΜΑRΟΚ ξέρουν πως πρέπει να ακούγεται.

https://www.facebook.com/amarokofficial/

Read 419 times