DISCIPLINE – “Captives Of The Wine Dark Sea” (Lasers Edge 2017)

Saturday, 17 June 2017 11:33
Published in Where Prog meets Art

 Ο εκκεντρικός Matthew Parmenter και η παρέα του κυκλοφορούν νέο δίσκο. Χαράς ευαγγέλια για τους οπαδούς του προοδευτικού ήχου.

Μεγάλοι οπαδοί των KING CRIMSON οι DISCIPLINE. Πήραν το όνομα τους από εκείνο το άλμπουμ του 1981 των μεντόρων τους. Μικρή δισκογραφική καριέρα, αν υπολογίσει κανείς ότι αυτή είναι η πέμπτη μόλις δουλειά της μπάντας από το Detroit των Η.Π.Α. μετά από 30 χρόνια ύπαρξης.
Για κάποιους μουσικούς εκεί έξω η αναγνώριση δεν είναι αυτοσκοπός. Εάν ήταν έτσι οι DISCIPLINE τώρα θα είχαν γίνει διάσημοι και θα μιλούσαμε από διαφορετική βάση για την παρουσία τους στα Progressive Rock δρώμενα.
Δεν είναι εύκολο σε καμιά περίπτωση να γνωρίζαμε εκ των προτέρων τι θα είχε επιτύχει αυτή η μπάντα εάν είχε περισσότερη προώθηση και τύχη. Ίσως πάλι να μην ήταν καν στα σχέδια τους να γίνουν αυτό που λέμε “Rock Stars”.

Ύστερα από 6 χρόνια σιωπής δισκογραφικά, το “Captives Of The Wine Dark Sea” τους βρίσκει κάτω από το label της Lasers Edge. Είναι προφανές απ' την ακρόαση μου στον νέο αυτό δίσκο ότι το συγκρότημα συνθετικά δεν κρύβει πουθενά την αισιοδοξία του για να μας προσφέρει κάτι αρκετά ελπιδοφόρο όσον αφορά την χρόνια που διανύουμε.
Η αφοσίωση που δείχνουν στο Progressive Rock του παρελθόντος είναι η δύναμη του group. Δεν δίνουν και τόσο βάση στο τι συμβαίνει γύρω τους από πλευράς νέων ήχων και μουσικών σύγχρονων επιρροών. Δεν χρειάζονται καν να πειραματιστούν σε κάτι το οποίο όχι ότι δεν το έχουν αλλά δεν το επιζητούν κιόλας.

Θα συνεχίσουν να κινούνται σε ήχους που δεν θα τους κάνουν διάσημους. Γι αυτό έχω ερωτευτεί την μουσική τους. Άλλωστε πάνε χρόνια τώρα που δεν ακολουθώ πιστά τα μουσικά ρεύματα μόνο και μόνο επειδή είναι αρεστά στον πολύ κόσμο.
Μπάντες σαν και αυτήν εδώ μου προσφέρουν πολύ περισσότερα από ότι μπορώ να αποκομίσω από την μουσική του σήμερα. Η ουσία κρύβεται απόλυτα στο τι σου προσφέρει ένας καλλιτέχνης και στο πόσο καλά νιώθεις όταν προσεγγίζεις την δουλειά του όποια και να είναι αυτή. Ας αναρωτηθούμε όλοι μας εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη. Άραγε, αυτό που ακούω τώρα, θα έχει την προσοχή μου και στο μέλλον?

Οι 7 συνθέσεις του νέου άλμπουμ των DISCIPLINE μας καλωσορίζουν με τον καλύτερο τρόπο στον κόσμο της μπάντας. Εάν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ πριν με την μουσική τους πρέπει να αρπάξεις την ευκαιρία τώρα. Η απορρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργείτε σε πάει με ευκολία ένα ταξίδι σε οτιδήποτε αγάπησες στο Progressive Rock.

Θεατρική προσέγγιση, πλούσια ηχητική, εκπληκτική σύνδεση των οργάνων. Θα πρέπει σε σημεία να έχεις περισσότερα αυτιά για να πιάνεις το τι γίνεται στο δίσκο. Ο κάθε ένας μουσικός που συμμετέχει εδώ δίνει το 100% για να έχουμε εμείς έτοιμο αυτό το αποτέλεσμα.
Η αγάπη τους στους KING CRIMSON φαίνεται καθαρά όπως και στους PINK FLOYD άλλωστε. Εναλλαγή συναισθημάτων. Δεν κινούνται σε στερεότυπα. Δύσκολες συνθέσεις αλλά είναι τόσο προσιτές και σε αυτούς που δεν είναι μυημένοι στο Progressive Rock.
Τα “Burn The Fire Upon The Rocks”, “Here There Is No Soul”, “The Roaring Game” αρκούν (όχι ότι τα υπόλοιπα δεν το αξίζουν, κάθε άλλο μάλιστα) για να εμπεδώσεις όσα γράφω.
Θέλω να μεταδώσω ότι μας προσφέρουν οι DISCIPLINE στον νέο τους δίσκο.
Μουσική που αποπνέει εμπιστοσύνη και δεν κοροϊδεύει τον επίδοξο ακροατή. Ο πλούσιος συνθετικός αυθεντικός τους οίστρος γεννά έναν υπέροχο κόσμο. Μέχρι και Southern Rock έχουν επιστρατεύσει οι παλαβιάρηδες.
Η ακρόαση του επιβάλλεται και με ακουστικά. Διώχνουμε από το σπίτι σκυλιά, γατιά, ότι δηλαδή έχει πόδια ή φτερά και αναπνέει.

Κλείνουμε FATSAbook, εξαφανίζουμε κινητά, ringtones και τα συναφή ενοχλητικά και ξεκινάμε να γίνουμε μάρτυρες ενός ατόφιου Progressive Rock αριστουργήματος.
Έχοντας ακούσει πάρα πολλές φορές το album, μπορώ να δηλώσω με κάθε βεβαιότητα ότι θα βρίσκεται στα καλύτερα μου της χρονιάς. Το πώς ηχεί τόσο άξια παλιό και συνάμα τόσο προοδευτικό μπορεί να μην το καταλάβω ποτέ.
Αξίζει με το παραπάνω αυτή την θέση γιατί δεν με έκανε ούτε λεπτό να βαρεθώ και επέτυχε να του δώσω (και θα συνεχίσω να του δίνω) πολύ περισσότερο χρόνο από ότι αρχικά είχα σκοπό να του δώσω. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Επιστρατευτείτε στους DISCIPLINE!!!

Line up:
Paul Dzendzel – Drums
Chris Herin - Lead and rhythm guitars
Mathew Kennedy – Bass
Matthew Parmenter - Vocals, keyboards, violin, rhythm and acoustic guitars, ebow, tambourine

https://www.facebook.com/DisciplineBand
https://lasersedge.bandcamp.com/album/captives-of-the-wine-dark-sea
http://www.strungoutrecords.com/

Read 389 times