RHYS MARSH - October After All (Karisma Records 2019)

Saturday, 23 February 2019 12:57
Published in Where Prog meets Art

"Εξαφανίζονται μόνο αυτοί που έχουν κάπου να πάνε" διάβασα κάποτε σε ένα βιβλίο του Carlos Ruiz Zafón. Πόσο δίκιο έχει. Από τότε έπαψα να αναρωτιέμαι που πηγαίνει όταν χάνετε ο πολυτάλαντος Άγγλος μουσικός Rhys Marsh που ζει στη Νορβηγία. Στη μουσική του.

 
***
“Θα αποδειχτεί ότι το φθινόπωρο είναι η εποχή του RHYS MARSH.” (RHYS MARSH & AUTUMN GHOST: "Dulcima" 2009)

***
“Με κάνει ανήμπορη να συνεχίσω και με καθηλώνει ακουστικά. Με μαγεύει παράδοξα και με οδηγεί σε άγνωστες, μυστήριες και μοναχικές διαδρομές ίσως κάπου πολύ μακριά και σε πολύ δύσβατους προορισμούς.” (KAUKASUS: “I” 2014)

***
“Η αλλαγή, η καινοτομία και η διαφορετικότητα θα σε κάνουν να το ακούσεις και να το ξανακούσεις. Δεν θα καταλάβεις πόσο γρήγορα θα περάσει ο χρόνος, γιατί απλά δεν είναι βαρετό, κάθε κομμάτι έχει το δικό του χρώμα, και η ποικιλία στους μουσικούς και στα όργανα που τον συνοδεύουν είναι γενναιόδωρη!” (RHYS MARSH AND THE AUTUMN GHOST: “The Blue Hour” 2012)

***
“Κάποτε ήταν τόσο νέος και φρέσκος στα αυτιά μου που σκεφτόμουν τι μέλλον θα έχει. Και τώρα με πόση χαρά μπορώ να μιλάω για το παρελθόν του. Υπέροχες δουλειές, συνεργασίες, αυτοσχεδιασμοί, παραγωγές σε φθινοπωρινό κλίμα, με την πρώτη μελαγχολία, το καφέ χρώμα της φύσης.” (RHYS MARSH: “Suspended In a Weightless Wind (Covers Volume I)” EP 2013)

***
“Για όλους εκείνους που γνωρίζουν τον Rhys Marsh σαν καλλιτέχνη, για εκείνους που ψάχνουν κάτι διαφορετικό, ποιοτικό και ατμοσφαιρικό, με την απλότητα και την ευαισθησία του, μην διστάσετε στιγμή. Το άλμπουμ είναι έξοχο.” (RHYS MARSH: “Trio” 2013)
 

Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι απλά κάποιες μικρές στιγμές που σκιαγράφησα μέσα στις -κατά καιρούς- μουσικές κυκλοφορίες του αγαπημένου μου καλλιτέχνη Rhys Marsh.
Ντεμπούτο άλμπουμ λοιπόν του Rhys για την
Karisma Records. Η εγγύηση δηλαδή του καλοβαλμένου progressive rock.

Το
"October After All" μόλις κυκλοφόρησε. Δώσε στον εαυτό σου τη χαρά να απολαύσει άλλη μια ακόμα διαφορετική αλλά και εξίσου εντυπωσιακή δημιουργία του Rhys. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα όμορφο και ατμοσφαιρικό prog album που αγγίζει την εναλλακτική ροκ με jazz στοιχεία. Και φυσικά αναγνωρίζεις αμέσως την υπογραφή του. Απλά η ανησυχία του τόσο για τη διαφορετικότητα όσο και την τελειότητα -μπορώ να πω- του δίνουν ένα bonus... ακόμα.

Δεν είναι μόνο οι συνθέσεις (μουσική και στίχοι) είναι όλο τα πακέτο από την πρώτη νότα, το ύφος, τις δυναμικές, μέχρι και τους καλεσμένους που έχει κάθε φορά να τον πλαισιώνουν κάνοντας το άλμπουμ άξιο προς εξερεύνηση. Κανένα κομμάτι δεν μοιάζει με το άλλο. Το μουσικό κλίμα εναλλάσσετε κάνοντας το δισκάκι αυτό μελωδικό, ατμοσφαιρικό, να πλημμυρίζετε από χρώμα '70ς με τωρινούς μοντέρνους ρυθμούς.
Ο Marsh χειρίζεται και πάλι τα περισσότερα όργανα (που να τον κρατήσεις ήσυχο). Εδώ όμως έχουμε και φοβερές συνεισφορές όπως αυτές των:
Kåre Kolve με το καταπληκτικό του σαξόφωνο, την τρομπέτα του Arve Henriksen, όπως και φωνητικά από τους Rohey, Silje Leirvik, Anders Bjermeland και Tim Bowness.
 
 
Κάτω από τους ήχους του Ride the new wave -που με έχουν συνεπάρει στην κυριολεξία- καταλαβαίνεις ότι εδώ κάτι άλλο συμβαίνει. (Αν έχεις παρακολουθήσει τις δισκογραφικές δουλειές του Marsh.)
Μάλλον σε αυτή τη φάση της ζωής του ο φίλος μας βρήκε την ιδανική έμπνευση να τον πάει ακόμα πιο ψηλά.
Ο ίδιος μας λέει:
"Όλα αυτά τα τραγούδια γράφτηκαν αφότου παντρεύτηκα και αποκτήσαμε τον γιο μας. Έτσι για πρώτη φορά από οποιοδήποτε άλλο άλμπουμ επέτρεψα στα τραγούδια να είναι αντανακλάσεις συγκεκριμένων γεγονότων και καταστάσεων."

Η τρυφερότητα και η μελωδία είναι διάχυτες. Οι έντονες στιγμές, η αισιοδοξία και το πάθος είναι κι αυτές εδώ. Μέσα από καθαρούς ήχους και νότες βγαίνει ένα κομμάτι -που δεν ξέραμε μέχρι τώρα- του Rhys Marsh.
Οι...
One hundrent memories του, αποτυπώθηκαν σε μόλις 10 υπέροχα κομμάτια (και το "October After All" έρχεται με 12 bonus κομμάτια αν κάνεις download στο link που ακολουθεί). https://rhysmarsh.bandcamp.com/album/october-after-all

Δεν λέω τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται σαντιγί το γλυκό αυτό. Δεν υπάρχει λόγος. Στο συστήνουμε και εσύ το απολαμβάνεις.
Λέει.... Για τους οπαδούς της White Willow, Steven Wilson, Tim Bowness.
Εγώ θα πω πως αν διψάς για καινούργια πραγματάκια που κινούνται κυρίως σε προοδευτικό και εναλλακτικό κλίμα άκουσε το απόψε κιόλας.
Γίνε απλά οπαδός της κάποια άλλης ΚΑΛΗΣ μουσικής.

Εξαιρετική δουλειά κι ας μην είναι Οκτώβρης. Φαίνεται τελικά πως το βήμα του, ταιριάζει στο νωπό χώμα της Σκανδιναβικής γης.

https://www.facebook.com/therhysmarsh

✎ Eleni Liverakou Eriksson (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 257 times