TIM BOWNESS – Flowers At The Scene (Inside Out Music/2019)

Monday, 25 February 2019 14:48
Συντάκτης:
Published in Where Prog meets Art

8/10
Ο Tim Bowness ανήκει στην παρεξηγημένη συνομοταξία των μουσικών-καλλιτεχνών που εκφράζονται με σκοπό την εξωτερίκευση των προσωπικών σκέψεων, συναισθημάτων και ανησυχιών τους χωρίς να δημιουργούν με βάση τα θέλω ή τις προτιμήσεις του κοινού. Αυτή η επιλογή σε βάθος χρόνου προσφέρει την ανάλογη αναγνώριση από όσους έχουν την διάθεση να εμβαθύνουν... και τελικά αυτό αρέσει!

 

Πέμπτο προσωπικό άλμπουμ, το τέταρτο την τελευταία εξαετία για τον 55άρη πλέον (πως περνάνε τα έρμα) Κο Tim Bowness. Πρόκειται για το “κολλητάρι” του Steven Wilson (Steven μην κάνεις τον “Αλέκο” μάς χρωστάς το ακυρωμένο live του 2018) το οποίο μου συστήθηκε για πρώτη φορά με το εκπληκτικό Together We're Stranger (2003) άλμπουμ των επίσης εκπληκτικών No–man.

Tim Bowness και Steven Wilson με πολλά κοινά μεταξύ τους χαρακτηριστικά και εκ των βασικότερων εκφραστών της προοδευτικής Βρετανικής rock -και όχι μόνο- σκηνής από την δεκαετία του '90 και μετά. Και οι δύο δημιουργούν πλέον “μοναχικά” έχοντας βάλει την τελευταία δεκαετία τις μπάντες τους σε βαθιά ψύξη, απελευθερώνοντας την καλλιτεχνική τους έκφραση η οποία δεν καλουπώνεται στα στενά όρια μιας μικρής παρέας μουσικών.

Ούτε δύο χρόνια λοιπόν από την προηγούμενη του δουλειά Lost in the Ghost Light, ο Tim Bowness επανέρχεται με το διαφορετικό Flowers At The Scene.
Έκπληξη η διαφορετικότητα; Και βέβαια όχι. Καλλιτέχνες τέτοιου διαμετρήματος και ευφυίας είναι τόσο απρόβλεπτοι όσο και ο καιρός στην Ανταρκτική!
 
 
 
Άνθρωποι σαν τον Tim είναι αδύνατον να μην έχουν πολλούς και καλούς φίλους οι οποίοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα και θα προστρέξουν να συμβάλλουν στο συνολικό αποτέλεσμα.
Οι συμμετοχές και εδώ είναι εντυπωσιακές κυρίως ως προς το εύρος των προοδευτικών μουσικών ειδών και των εποχών που εκπροσωπούν. Χρησιμοποιώντας αλληγορικά τον τίτλο του άλμπουμ τα “Λουλούδια στην σκηνή” (Flowers at the scene) συναντάμε σε αυτό ένα πραγματικό ανθολόγιο μουσικών αποτελούμενο από τους κκ. Peter Hammill, David Longdon, Jim Matheos, Steven Wilson, Andy Partridge, Kevin Godley και Dylan Howe (για τα διαπιστευτήρια του καθενός αρκεί ένα απλό Google-άρισμα).

Μουσικά και στιχουργικά ο δίσκος κινείται κυρίως σε χαλαρούς ρυθμούς διαπραγματευόμενος εσωτερικά - προσωπικά θέματα με εξομολογητική διάθεση. Η ροή του, κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο καθώς υπάρχει συνεχής εναλλαγή μεταξύ ήπιων και πιο έντονων συνθέσεων με διαφορετική πάντα θεματολογία. Συνολικά η παραγωγή είναι αναμενόμενα υψηλού επιπέδου, αναδεικνύοντας όπου και όπως πρέπει τόσο τα βασικά ηλεκτρικά όργανα όσα και τα υπόλοιπα πνευστά, κρουστά και έγχορδα.

Επιβάλλεται ειδική μνεία και στο πανέμορφο εξώφυλλο το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον και συμβάλλει με τον τρόπο του στην ολοκλήρωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Jarrod Gosling (I Monster / Cobalt Chapel)
Ενδεικτικές και όχι απαγορευτικές κορυφές αποτελούν τα κομμάτια
I go deeper, It's the World, Borderline και Killing to survive.
 
 
Στο φλέγον ερώτημα, τι θέση καταλαμβάνει ο νέος του δίσκος στο προοδευτικό στερέωμα, η απάντηση είναι καθαρά προσωπική και θα δοθεί με τα υποκειμενικά κριτήρια του κάθε ακροατή. Αυτό που μπορώ με σιγουριά να αναφέρω, είναι ότι τον έχω ευχαριστηθεί σε υπερθετικό βαθμό και μέρα με την μέρα μεγαλώνει στην συνείδηση μου.
 
Tracklist:
1. I Go Deeper (4:15)
2. The Train That Pulled Away (4:04)
3. Rainmark (feat. Jim Matheos) (04:15)
4. Not Married Anymore (feat. Dylan Howe) (03:30)
5. Flowers At The Scene (feat. Jim Matheos) (03:04)
6. It's The World (feat. Peter Hammill, Jim Matheos, Steven Wilson) (03:03)
7. Borderline (feat. Dylan Howe, David Longdon) (03:45)
8. Ghostlike (05:08)
9. The War On Me (03:47)
10. Killing To Survive (feat. Peter Hammill) (03:59)
11. What Lies Here (feat. Kevin Godley, Andy Partridge) (04:00)

Line-up:
Tim Bowness - vocals/backing vocals/ukulele/trumpet/guitar loops

Guests:

Brian Hulse - synth/keyboards, guitar 1, 5, 7, 8, 9, 10, drum programming 1, 4, 8, 9
Peter Hammill - guitar and vocals 6, backing vocals 10
James Matheos - guitar 3, 5, 6 Andy Partridge - guitar 11
Ian Dixon - trumpet 3, 7, 8
Aleksei Saks - looped trumpet 6
Colin Edwin - bass / double bass / fretless bass 1, 2, 3, 6, 7, 9, 10
David K Jones - bass / double bass 4, 5, 8
Tom Atherton - drums 1, 2, 3, 5, 6, 10
Dylan Howe - drums 4, 7
Charles Grimsdale - drums 8
Kevin Godley - vocals 11
David Longdon - backing vocals, flute, melodica 7
Steven Wilson - synth 6, additional drum programming
Alistair ‘The Curator’ Murphy - string arrangement 2
Fran Broady - Bridge 5 string electro-acoustic violin, octave violin 2, 10


✎ Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
 
Read 356 times