RPWL – Tales From Outer Space (Gentle Art Of Music/Soulfood - 2019)

Tuesday, 05 March 2019 15:25
Συντάκτης:
Published in Where Prog meets Art

Οι Γερμανοί με το αντιεμπορικό -κάτι σαν- όνομα, τα περίεργα εξώφυλλα, την Pink Floyd κουλτούρα και την δικαίωση που εν τέλει ήρθε από... το διάστημα!


Οι RPWL μας απασχόλησαν για τελευταία φορά δισκογραφικά με αμιγώς δικές τους συνθέσεις το 2014 μέσω του άλμπουμ Wanted.
Έκτοτε επέλεξαν όχι να σιγήσουν, αλλά να κάνουν καλά αυτό που τους έδωσε και την αρκετά μεγάλη αναγνώριση από την αρχή της καριέρας τους πίσω στο 1997.
Μεσολάβησαν λοιπόν τρία live άλμπουμ τα δύο εξ αυτών με Pink Floyd συνθέσεις. Υπενθυμίζω ότι ξεκίνησαν αμιγώς ως cover band των τεράστιων Floyd και ουδέποτε αποκόπηκαν από την μεγάλη τους επιρροή με την οποία προφανώς θα συνεχίσουν να πορεύονται μέχρι τελικής πτώσεως.
 
 
Με σταθερό line up από το 2010 μέχρι σήμερα, με τους Kalle Wallner και Yogi Lang ως συνδετικούς κρίκους με το παρελθόν (το όνομα προήλθε από τα αρχικά γράμματα των τεσσάρων ιδρυτικών μελών) φαίνεται ότι προβληματίστηκαν πολύ μέχρι να τολμήσουν την επόμενη στουντιακή δισκογραφική τους κίνηση αφήνοντας το μεγαλύτερο χρονικό κενό μεταξύ δύο άλμπουμ.
Θέλω να πιστεύω ότι ο προβληματισμός προήλθε από το μόνιμο “ναι μεν αλλά...” όλων όσων έχουν ασχοληθεί μαζί τους καθώς ενώ εξ αρχής διέθεταν το πακέτο που θα τους οδηγούσε στην επιτυχία, αυτή δεν ήρθε ποτέ με βασικότερη αιτία την ανισότητα που χαρακτήριζε τις συνθέσεις σχεδόν σε κάθε κυκλοφορία τους.

Το Wanted άλμπουμ πίσω στο 2014 άφησε αισιόδοξα μηνύματα καθώς η βελτίωση ήταν εμφανής και η ισορροπία αν και δεν υπήρξε απόλυτη, ωστόσο προσεγγίστηκε όσο ποτέ άλλοτε.
Η πρόοδος που συντελέστηκε και καταγράφεται στα επτά συνολικά κομμάτια του φετινού Tales From Outer Space είναι αιφνιδιαστική και πέραν του αναμενόμενου -τουλάχιστον για τον γράφοντα. Οι RPWL μας παραδίδουν ένα συμπαγές μεστό και ολοκληρωμένο άλμπουμ χωρίς ίχνος κοιλιάς καθ’ όλη της διάρκεια του.
Βασική διαφορά σε σύγκριση με τους προκατόχους του, η εμφανής μείωση των ηλεκτρονικών αναφορών και των μεγάλης διάρκειας ατμοσφαιρικών θεμάτων με αποτέλεσμα την δημιουργία αίσθησης αμεσότητας στον ακροατή, ακόμα και στα μεγαλύτερης διάρκειας κομμάτια.
Ακόμα πιο σημαντικό, η ύπαρξη “κολλητικών” ρυθμών και ρεφρέν, γεγονός αξιοσημείωτο για μπάντες του progressive rock χώρου ενώ και τα κιθαριστικά μέρη εντυπωσιάζουν με την δύναμη, την μελωδικότητα και τον ξεκάθαρα πρωταγωνιστικό πλέον ρόλο τους.
 
 
Κλειδί στις ανωτέρω θετικές εξελίξεις αποτελεί και το γενικότερο θέμα/κεντρική ιδέα που διαπραγματεύεται ο δίσκος και έχει να κάνει με το μυστήριο του απέραντου διαστήματος, την υποτιθέμενη ή μη εξωγήινη παρουσία, τις προθέσεις της απέναντι στην ανθρωπότητα και τα γενικότερα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν τις προεκτάσεις τους και στην καθημερινή άκρως καταναλωτική και άναρχη ζωή μας.
Οι Pink Floyd-ικές αναφορές είναι εμφανείς απ' άκρη σε άκρη αλλά τόσο καλά φιλτραρισμένες που κάθε άλλο παρά ενοχλητικές χαρακτηρίζονται. Αντιθέτως δημιουργούν την αίσθηση του απαραίτητου συστατικού στο άλμπουμ.

Για την ιστορία, συνεισφορά στα θέματα του μπάσου στο κομμάτι Not Our Place To Be έχει ο πολύς Guy Pratt (Pink Floyd, David Gilmour και αμέτρητοι άλλοι).
Επίσης το promotion video του A New World είναι από τα καλύτερα που έχω δει τελευταία.

Ένα πανέμορφο άλμπουμ που οι Γερμανοί χρωστούσαν πρωτίστως στον εαυτό τους και ευτυχώς ήρθε... “κάλλιο αργά παρά ποτέ” που λέει και ο σοφός λαός!

Tracklist:

1. A New World
2. Welcome To The Freak Show
3. Light Of The World
4. Not Our Place To Be
5. What I Really Need
6. Give Birth To The Sun
7. Far Away From Home

Line-up:

Yogi Lang: vocals & keyboards
Kalle Wallner: guitar & bass
Markus Jehle: keyboards
Marc Turiaux: drums

Guest-musician:
Guy Pratt
(Pink Floyd, David Gilmour): Bass on ‘Not A Place To Be’ (amongst others)

Producer:
Yogi Lang Co-producer: Kalle Wallner
 
https://www.youtube.com/user/RPWLtv

✎ Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 370 times