JORDAN RUDESS – Wired For Madness (Music Theories Recordings/2019)

Tuesday, 30 April 2019 14:18
Συντάκτης:
Published in Where Prog meets Art

Ο Jordan Rudess διανύει αισίως την έβδομη δεκαετία της ζωής του και συγκεκριμένα το 63ο έτος, κάτι που σίγουρα δεν του φαίνεται. Στην πιάτσα χαρακτηρίζεται ως “παρεξηγημένος”... και γιατί να μην είναι άλλωστε, όταν τόσο η “τρέλα'” που κουβαλάει όσο και η δημιουργική του προσέγγιση αποτελούν αφορμές “παρεξήγησης”!!!

 

Σχεδόν 40 χρόνια ενεργής παρουσίας, δεκάδες συνεργασίες και δισκογραφικές δουλειές, συνθέτης, συγγραφέας, πολυοργανίστας, τεχνίτης αλλά όχι... ερημοσπίτης!!!
Ο
Jordan Rudess διαθέτει ένα από τα βαρύτερα και ποιοτικότερα βιογραφικά στον χώρο του, γεγονός αδιαμφισβήτητο.
Η πλειοψηφία του μουσικού κοινού τον γνώρισε ως τον τρίτο κατά σειρά “τρελό” πληκτρά των Dream Theater πίσω από τους Kevin Moore και Derek Sherinian. Ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό ήδη μετρούσε τρεις προσωπικές κυκλοφορίες, συμμετοχή στους θρυλικούς Dixie Dregs, συμμετοχή στις δύο κυκλοφορίες του project των Liquid Tension Experiment και παρουσία σε διάφορες δουλειές ως guest όπως ενδεικτικά των Vinnie Moore, Kip Winger και πολλών άλλων. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και “πολύ μουσική στο αυτάκι” είτε με αποκλειστικό υπεύθυνο είτε με συνυπεύθυνο τον Jordan Rudess.


Και φτάνουμε στο σήμερα και στο νέο προσωπικό άλμπουμ με τον χαρακτηριστικό τίτλο
Wired For Madness. Η ολική επαναφορά των Dream Theater η οποία ξεκίνησε εν μέρει από το The Astonishing και ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά με το φετινό Distance Over Time δημιούργησε θετικές προσδοκίες και για την νέα προσωπική δουλειά του Rudess.
Προσδοκίες οι οποίες επιβεβαιώθηκαν σχεδόν στο ακέραιο με την ακρόαση του άλμπουμ το οποίο σφύζει από “δημιουργική τρέλα”, ιδέες, φανταστικά παντρέματα διαφορετικών μουσικών ειδών από
progressive rock έως jazz και funk και από κλασσικίζοντα πρελούδια μέχρι blues ακόμα και musical αισθητική. Όλα τα παραπάνω βέβαια υποστηρίζονται από την τεχνολογία η οποία είναι άκρως εξελιγμένη κυρίως στον χώρο των πλήκτρων και ως γνωστόν ο Rudess είναι θιασώτης αυτής, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που του προσφέρονται στο έπακρο.

Εκτελεστικά οι οκτώ (8) συνολικά συνθέσεις αποδίδονται άψογα τόσο από τον ίδιο όσο και από τους “υψηλούς” καλεσμένους του όπως οι Marco Minnemann, James LaBrie, Vinnie Moore, Guthrie Govan, Joe Bonamassa, John Petrucci και Rod Morgestein.
Δικαιωματικά ξεχωρίζουν τα δύο μέρη του Wired Of Madness με τα οποία ανοίγει το άλμπουμ και η συνολική τους διάρκεια υπερβαίνει τα τριάντα λεπτά. Πρόκειται για ένα απίστευτο προοδευτικό κρεσέντο, εναλλαγές ρυθμών και μουσικών πεδίων διανθισμένο από διάσπαρτα φωνητικά με πιο εντυπωσιακά τα αιθέρια γυναικεία που σε ταξιδεύουν σχεδόν ασυνείδητα σε άλλη διάσταση. Επίσης τα progressive όργια Drop Twist και Perpetual Shine με το δεύτερο να κοιτάει στα μάτια την Dixie Dregs περίοδο του Rudess είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες συνθέσεις.
Τέλος εντυπωσιακότερο όλων το Blussy Just Can't Win όπου επιχειρείται το παρανοϊκό πάντρεμα progressive με blues και ως διά μαγείας –ή μήπως όχι- επιτυγχάνεται το ακατόρθωτο!Το Wired For Madness άλμπουμ περικλείει όλα εκείνα τα στοιχεία που γνωρίζουμε και αγαπάμε στον Jordan Rudess και απορρέουν από την καλλιτεχνική “τρέλα” που τον διακρίνει, δοσμένα με πάθος αλλά και την αμέριστη υποστήριξη της μουσικής τεχνολογίας.

Εν κατακλείδι έχουμε να κάνουμε με έναν ολοκληρωμένο καλλιτέχνη, η νέα δουλειά του οποίου διεκδικεί με αξιώσεις μία εκ των κορυφαίων θέσεων στην προσωπική του δισκογραφία.
Χωρίς “παρεξήγηση”... ο χρόνος θα δείξει!
 
Tracklist:
1.Wired for Madness - Part I
2.Wired for Madness - Part II
3.Off the Ground
4.Drop Twist
5.Perpetual Shine
6.Just Can't Win
7.Just for Today
8.Why I Dream
Total Time: 64:02

Line-up:
Jordan Rudess / vocals, keys With:
Marco Minnemann / drums
James LaBrie / vocals
Vinnie Moore / guitars
Guthrie Govan / guitars
Joe Bonamassa / guitars
 
Read 346 times