THE GIFT – Antenna (Bad Elephant Music/2019)

Wednesday, 26 June 2019 16:31
Συντάκτης:
Published in Where Prog meets Art

Ένα απρόσμενα καλοδεχούμενο “δώρο”!!!

 

Όσο περίεργο και να φαίνεται οι The Gift, μού κίνησαν ενστικτωδώς την περιέργεια παρά το κοινότυπο όνομα και το άχρωμο και άοσμο εξώφυλλο του νέου τέταρτου στούντιο άλμπουμ τους καθώς μέχρι και το φετινό Antenna μου ήταν παντελώς άγνωστοι.
Σε αυτό βέβαια συντέλεσε και η εταιρία τους, η Bad Elephant Music η οποία συνηθίζει να στηρίζει μπάντες με ιδιαίτερο ήχο και προσωπικότητα.
Εν συντομία λοιπόν, με έτος ίδρυσης το 2003 όταν και ένωσαν τις δυνάμεις τους o τραγουδιστής, συνθέτης και πολυοργανίστας Mike Morton με τον κιθαρίστα και συνθέτη Leroy James δημιουργήθηκαν οι The Gift.

Η Λονδρέζικη μπάντα εξ΄αρχής επιδόθηκε σε progressive rock “όργια” με δαιδαλώδεις συνθέσεις και επιρροές από τα '70's όπως Yes, Genesis, King Crimson Lucifer's Friend αλλά και κλασσικών ονομάτων του rock όπως οι Beatles,The Who και Thin Lizzy.
Η πρώτη δισκογραφική προσπάθεια ήρθε το 2006 με το άλμπουμ Awake & Dreaming για να ακολουθήσει η αποχώρηση του Leroy James το 2007 και σιγή μέχρι το 2013 όταν και αντικαταστάθηκε από τον David Lloyd. Με την εκ νέου ενεργοποίηση της μπάντας ακολούθησε το Land of Shadows άλμπουμ το 2014 και το Why The Sea Is Salt άλμπουμ το 2016 στα ίδια μουσικά μονοπάτια. Την τρίτη προσπάθεια σηματοδότησε η επιστροφή τoύ Leroy James με την πορεία να συνεχίζεται με δύο πλέον κιθαρίστες στις τάξεις του σχήματος. Και ερχόμαστε στο σήμερα...
 
Η νέα δουλειά των The Gift αποτελεί θετική έκπληξη καθώς ναι μεν οι βασικές progressive φόρμες συνεχίζουν να υφίστανται, ωστόσο γίνεται αντιληπτή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από τον ακροατή η διάθεση για πιο απλές, αμεσότερες και αισθητά μικρότερης διάρκειας συνθέσεις. Επίσης η στροφή αυτή όχι μόνο δεν λειτουργεί εις βάρος της ποιότητας, αντιθέτως την ενισχύει με ύπαρξη ποικιλίας που ικανοποιεί την όρεξη για κολλητικά ευκολομνημόνευτα κομμάτια όπως το δυναμικό και λυρικό ταυτόχρονα εναρκτήριο We Are Connected, το εντυπωσιακό σε δομή και εναλλαγές Changeling ή το έντονα Thin Lizz- ικό Wild Roses.
Επίσης βρίσκουμε και πάλι ενδιαφέρουσες prog συνθέσεις με αναφορές στους Lucifer's Friend όπως το Long Time Dead, τους Yes, όπως το Far Stranger και το γεμάτο μελωδία και συναίσθημα Closer που σφραγίζει το άλμπουμ το τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από ακουστικούς και ηλεκτρικούς κιθαριστικούς ακροβατισμούς.
 

Όλα τα παραπάνω καλούδια έχουν το προνόμιο να επενδύονται από υπέροχες ενορχηστρώσεις, παραγωγή η οποία είναι τόσο σύγχρονη και δυναμική που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε ρετρό καταστάσεις ενώ και τα έξι μέλη της μπάντας εισφέρουν από την θέση του ο καθένας στο καθόλα τίμιο αποτέλεσμα με τον μπροστάρη Mike Morton να υπερβαίνει εαυτό βάζοντας “ψυχή” στις ερμηνείες του. Ανάλογα ουσιαστική η παρουσία των δύο κιθαριστών με σόλα και ρυθμικά μέρη που χωρίς υπερβολές ικανοποιούν απόλυτα το αυτί ενώ ιδιαίτερα θετική η παρουσία των πλήκτρων του “κλασσικού” Gabriele Baldocci τα οποία αρκετές φορές αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Εκτός των αμιγώς μουσικών δεδομένων, αξίζει να αναφερθεί η ιδιαίτερη σκηνική παρουσία τους με χρήση μακιγιάζ παραπέμποντας ασυνείδητα σε Marillion εποχής Fish όπως και το Βρετανικό χιούμορ - αυτοσαρκασμός που συμπεραίνεται ότι υπάρχει σε αφθονία από τις φωτογραφίες της μπάντας στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Οι The Gift και το Antenna άλμπουμ αξίζουν και με το παραπάνω να τους δώσετε μια ευκαιρία και είμαι πεπεισμένος ότι θα αποτελέσουν ένα απρόσμενα καλοδεχούμενο “δώρο” για όλους όσους από εσάς επιζητούν το αυτονόητο... καλή και ποιοτική μουσική.

Tracklist:

1. We Are Connected
2. Changeling i. A Saviour’s Shoes ii. The Shadow Behind iii. Finest Hour
3. Back To Eden
4. Long Time Dead
5. Snowfall 6. Far Stranger
7. Hand In Hand
8. Wild Roses
9. When You Are Old
10. Closer i. Where All Roads Divide ii. Out Of Reach iii. Closer

Line-up:
Mike Morton: vocals
David Lloyd: electric and acoustic guitars, backing vocals
Leroy James: electric guitar, 12-string acoustic guitar, harmonica, backing vocals
Stefan Dickers: bass and acoustic guitar
Gabriele Baldocci: keyboards
Neil Hayman: drums and percussion
 
✍ Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
Read 284 times